Müteahhitlerin Bu Pazarları Değerlendirmeli

ITSO’da yapılan toplantıda İnşaat/müteahhitlik firması yetkilerine, kamu ve sivil binalarda yeniden yapılanmaya giden Kuzey Irak ve Libya inşaat pazarının fırsat niteliği taşıdığına dikkat çekildi.

Yayınlanma:
Müteahhitlerin Bu Pazarları Değerlendirmeli

Daha önce yapılan Isparta Ticaret ve Sanayi Odası 4. Grup Meslek Komite (inşaat faaliyetleri) toplantısı çerçevesinde ITSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Çelik başkanlığında meclis üyeleri, komite üyelerinin de katılımıyla yurt dışı pazarlarının anlatıldığı bir toplantı yapıldı.

ITSO Genel Sekreteri Erkan Ayan’ın hazır bulunduğu ve inşaat faaliyetleriyle uğraşan çok sayıda inşaat/müteahhitlik firma yetkisinin katıldığı toplantıda Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ali Galip Bilgili, fırsat niteliği taşıyan yurt dışı pazarları (Libya-Kuzey Irak gibi) anlattı.

Özellikle Kuzey Irak’ta Türk inşaat/müteahhitlik firma yetkililerine güvenin fazla olduğunu belirten Ali Galip Bilgili, yaptığı sunumda bu pazarın değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Bölgenin baştan aşağıya yapılandırmaya gittiğini belirten Bilgili, ”Bölge baştan aşağıya yapılandırılıyor. Türkiye’ye muhtaç ve mecbur durumdalar, çünkü tek sınır kapıları Türkiye’ye açılıyor.

Türk şirketlerini güvenleri çok fazla. Petrol ve doğalgaz zenginliği var. Türk Bankaları yeni şubeler açmaktalar. Birçok Türk şirketi halihazırda çalışmakta. Şirket kurması mevzuat olarak çok kolay, %100 yabancı sermaye ile kuruluşa izin veriliyor. Hiçbir güvenlik sorunu bulunmamakta. Her türlü alt yapıya ihtiyaçları bulunmakta. Başta bu pazarın değerlendirilmesi Türk Müteahhit firmaların yararına olacaktır.”dedi.

LİBYA PAZARI BİR FIRSAT
Libya’nın da çok önemli inşaat hamleleri olduğunu belirten BAKA Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ali Galip Bilgili şu bilgileri verdi:
“ Acil olarak, kamu binaları, limanlar, hastaneler, üniversiteler, konutlar acil olarak yapılmak durumunda. İnşaat projeleri genellikle Türk firmalarına ihale ediliyor.

Ülkede hiçbir şekilde üretim ve imalat bulunmamakta. Petrol zengini bir ülke. Türkler ile çalışmak istiyorlar. Yalnız en büyük sorun siyasi istikrarsızlık var. Burada muhatap bulamama sıkıntısı var. Bunun dışında herhangi bir hukuki mevzuat yok. Çin, Mısır, İtalya gibi ülkeler ile rekabet var. Bu pazarın da değerlendirilmesi gerekiyor. “

Katar’a gelince burada da Kuvvetli Türk firmalarının alt yüklenicisi olarak çalışılabileceğini anlatan Bilgili, burada %100 yabancı sermayeli şirketler kurulamadığına dikkat çekti.

Soru cevap şeklinde devam eden toplantı sonrasında inşaat/müteahhitlik firma yetkilileriyle Eylül ayında bu ülkelere ticari bir gezi düzenlenmesine karar verildi. ITSO Başkan Yardımcısı Metin Çelik, ticari geziyle ilgili üyelere bilgi verileceğini bildirdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum