Mutlu Yaşam Bölgesinde Geçen 3 Yıl!

29 Mart Mahalli İdareler seçimlerinin üzerinden 3 yıl geçti. Isparta 3 yıl içinde adını hangi olaylarla duyurdu, hangi gelişmelerle öne çıktı? Hangi yatarımlar yapıldı? Devletin kurumları tarafından ortaya çıkarılan istatistiklerde söylenenlerle yapılanla

Yayınlanma:
Güncelleme: 30 Mart 2012 13:25
Mutlu Yaşam Bölgesinde Geçen 3 Yıl!

Gülses Gazetesinin Özel Haberi

Bugün 29 Mart 2012. Isparta Mahalli İdareler seçimlerinin ardından tam 3 yılını geride bıraktı. 3 yıl içinde Isparta’da nelerin değiştiği, ilimizin hangi kazanımları elde ettiğini, neleri kaybettiğini hangi olaylarla ön plana çıktığının bir hatırlatmasını paylaşacağız sizlerle.

Yıl 29 Mart 2009 Isparta önemli bir seçim maratonuna girdi. Yapılan seçimde kim kazanırsa kazansın Isparta için bir milat olacaktı. 3 başkan adayının yarıştığı seçimde aday olan Mehmet Aybatılı ve Yusuf Ziya Günaydın, Isparta’da birer dönem belediye başkanlığı yapmıştı. Isparta 29 martta sadece seçim geçirmiyor, ilkleri de yaşamaya hazırlanıyordu. Hasan Balaman’ın da yarıştığı seçimde Balaman kazansaydı Isparta tarihinde ilk defa bir başkan üst üste seçim kazanmış olacaktı. Bu tablo Hasan Balaman lehine gerçekleşmeyince Yusuf Ziya Günaydın yeniden ikinci defa belediye başkanı olmuştu.

 

YIL 2009

Ancak Başkan Günaydın’ın göreve gelmesinin ardından Isparta halkı için beklentiler iki katına çıkmıştı. Çünkü Başkan Günaydın’ın bir dönem belediye başkanlığı yapmış ve deneyimli bir başkan olarak görülüyordu. Günaydın seçim vaatlerini ortaya koyarken, Isparta’yı sağlık kenti yapacağını, ITKM’nin derhal bitireceleğini, Isparta’ya su fabrikası yapacağını ve Isparta Belediyesinin yatırımlarla adından söz ettireceğini ifade etmişti. Başkan Günaydın gerek siyasetin gerekse kamuoyunun tepkilerine rağmen seçimden yalnızca 6 ay sonra Kayınbiraderi Mehmet Ateşgül’ü belediyeye başdanışman olarak atımıştı. Bunun yanısıra Isparta’nın tam ortasında bir utanç abidesi olarak kalan ITKM’nin bitirileceğini belirtmesinin üzerine girişimlere başlamış ancak ortaya çıkan bir takım sıkıntılardan dolayı aradan 3 yıl geçmesine rağmen inşaat halen bitirilememişti.

YATIRIM YILI

Günaydın ayrıca satılan ISBAŞ’ı yeniden geri almış, günlük 100 bin üretim kapasitesine sahip bir fabrika da inşa etmişti. Türkiye’ye örnek olacak bir asfalt plentini de hayata geçiren Başkan Günaydın’ın Isparta’nın köstebek yuvasına dönmüş sokaklarını ne zaman asfaltlayacağı ise halen bir merak konusu.

OPERASYON

Isparta Belediyesi son olarak görevdeki 3’üncü yılını doldurmaya hazırlandığı günlerde “örgüt” suçlamasıyla yapılan operasyonla gözler önüne çıkmıştı. 22’si tutuklu 82 sanıklı bir dava sürecine girilmişti. Davanın iddianamesinde Başkan Günaydın’a 172 yıl hapis istemi ile dava açılmıştı. Aradan geçen 120 günün ardırdan yapılan mahkemenin ilk celsesinde son kalan 7 tutuklu da serbest bırakılmıştı.

Tüm bunlara ek olarak Isparta’nın yerel yönetimlerinde hızlı bir süreç yaşanırken, iktidar kanadında da önemli olaylar yaşanmıştı.

Yerel seçimlerin ardından 2 yıl geçmişti ki Isparta bu kez de genel seçimlere kilitlenmişti. Nufüs oranına göre Isparta’nın milletvekili sayısı 5’ten 4’e düşmüştü. Yapılan seçimlerde Adalet ve Kalkınma ve Partisi 2 milletvekili çıkarırken, MHP’den 1 ve CHP’de 1 milletvekili çıkmıştı.

SAĞLIK KOMPLEKSİ TEMELİ ATILAMADI

3 yıl içeresinde 2 yıl seçim geçiren Isparta için önemli bir gelişme de bölgenin en büyük sağlık komleksinin sümer halı arazisi üzerine yapılacak olmasıydı. Projesi hazırlanan yeri Sümer Halı’dan alınan arsa üzerinde halen temel bile atılmaması tartışmalara neden olmuştu.

Tüm bunlara ilave olarak Isparta uzun yıllara dayanan kazanımlarını bir bir elinden kaçırmaya devam ediyordu. Hzılı tren, Tren Garı, Milil Parklar Bölge Müdürlüğü. Bunlara son olarak da Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün Afyon’a gitmesi.

MUTLU YAŞAM BÖLGESİNİN SOSYOEKONOMİK GÖSTERGELERİ

URAK (Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu), Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ve ilgili bakanlıkların 2010-2011 yılları itibariyle mutlu yaşam bölgesi ilan edilen Batı Akdeniz Bölgesi’nde sosya ekonomik durumun raporu çıkarıldı.

Buna göre; Antalya, Burdur, Isparta illeri arasında yapılan kıyaslamada Isparta’nın orta düzeye gerilediği ve yatırımlardan aldığı payın en düşük iller arasında olduğu gözlemlendi. Buna göre teşvikte Antalya’ya yüzde 78, Isparta’ya yüzde 13, Burdur’a yüzde 9 oranında değer biçildi. İhracatta Antalya 120 ülkeye, Isparta 86 ülkeye, Burdur 70 ülkeye hitap ederken, bankacalık hareketlerine bakıldığında Isparta’nın banka mevduatında sanıldığı gibi ilk 5’lerde yer aldığı iddiaları gerçek dışı olduğu görülüyor. Şube başına mevduat ortalamalarnın incilendiği raporda Antalya 28. Sırada, Isparta 29. Sırada, Burdur ise 54. Sırada yer alıyor. Bankacılık sektöründe İstanbul, Ankara İzmir’den sonra Antalya banka şubesi sayısı bakımından 4.cü gelirken Isparta 34.ü, Burdur 48. sırada yer aldı.

Türkiye’nin En Mutlu Bölgesi ilan edilen Batı Akdenizde gelişmişlik düzeyi sırasına göre Antalya 10’uncu, Isparta 28’inci, Burdur 31’inci sırada yerini alıyor. (URAK)

Türk Patent Enstitüsü (TPE) URAK, DPT raporlarında Isparta marka başvurusunda 177 talebi olan, patent başvurusunda ise sadece 3 firmanın talebi olduğu gözlemleniyor. Gıda sanayisinde 70 firması olan Isparta 950 kişiyi istihdam ederken, Antalya’nın 1281 gıda işletmesi bulunduğu, bununda 685’inin ekmek ve unlu mamüller faaliyeti olduğu gözlemlenmekte. 2011-2012 yıllarında Isparta’nın en çok yatırım yapılan sektörleri, tarım, ulaştırma, maden ve turizm yatırımları dikkat çekiyor.

3 İLİN ÜNİVERSİTE FAALİYETLERİ

3 ilin üniversiteleri çalışmalarında Isparta TÜBİTAK projeleriyle birinci durumda, Antalya ikinci, Burdur üçüncü durumda görülüyor. Buna göre Süleyman Demirel Üniversitesi’nin TÜBİTAK’a sunduğu 188 proje içerisinde 24’ünün kabul gördüğü, Akdeniz Üniversitesinin sunduğu 63 projenin 13’ünün kabul edildiği, Burdur Mehmet Aktif Ersoy Üniversitesi’nin TÜBİTAK’a sunduğu 13 proje sıfır gösterge ile başarısız kaldığı ortaya çıktı.

Antalya: 4 yetişkinden biri binek oto,5 kişiden biri konut sahibi Isparta: 5 yetişkinden biri binek oto, 4 kişiden biri konut sahibi.

 

EĞİTİM VE SAĞLIK

Isparta’daki okullaşma oranı: 336 okul, 4890 öğretmen, 79630 öğrenci ile eğitimde 2011 oranına göre 7’inci il ünvanını koruyor.

3 özel 16 kamu hastanesi olan Isparta yatak kapasitesi ile Türkiye ve bölge birincisi, 255 uzman hekimi ile sağlıkta Türkiye 5’incisi.

URAK RAPORU:

Isparta markalaşma becerisinde Türkiye 37’incisi,

Yeniliklere açık görüşlülüğünde 32’inci

İnternet aboneliği ve iletişime verdiği önemde 17’inci.

GÜL’DEN 10 MİLYON DOLAR GELİR

2008-2010 itibariyle Isparta ekonomisinde önemli rol oynadığı belirtilen gül 15 adet gülyağı fabrikası, 8 bin üretici ortağı ile yılda 10 milyon dolar gelir elde ettiği raporda rakamlarla açıklandı.

81 il arasında gelişmişlik düzeyi sıralamasında Antalya 10’uncu, Isparta 28’inci, Burdur 31’inci sırada yer alıyor.

Yine 81 il arasında teşvik sıralamasına göre pay alan Antalya yüzde 78, Isparta yüzde 13, Burdur’un yüzde 9’u hak ettiği görülüyor.

81 il arasında banka mevduatında Isparta 34’üncü, Burdur 48’inci, Antalya ?

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum