Neler Orucu Bozar? Neler Orucu Bozmaz?

Isparta Müftüsü Mehmet Emin Avci, diş fırçalamanın, denize girmenin, tatsız sakız çiğnemenin orucu bozmayacağını ama bunların oruç ibadetinin üslubuna, samimiyetine ve adabına uymadığını söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 13 Ağustos 2011 14:12
Neler Orucu Bozar? Neler Orucu Bozmaz?

Isparta Müftüsü Mehmet Emin Avci, yaptığı açıklamada, Ramazan ayının başlamasıyla birlikte orucu Bozan unsurların neler olduğu ile ilgili son çeşitli tartışmaların yaşandığını hatırlattı.

Ağız kokusunu önlemek amacıyla gün içinde dişlerin fırçalanması yönünde önerilerin bulunduğunu, ancak bu tutumun hoş olmadığını savunan Avci, diş fırçalamanın orucu bozmadığını ama ibadet açısından bakıldığında hoş bir davranış olmadığını kaydetti. Diş fırçalama sırasında fırçada bulunan yabancı maddenin ağza giriş yapacağını, ibadet için de bir tehlike oluşturacağını dile getiren Avci, insanların sahurda ve iftarda dişlerini fırçalamalarını önerdi.

Diş fırçalamada kullanılan misvakın bile oruç tutulurken yapılmasının uygun görülmediğini ifade eden Avci, "Peygamber efendimiz manevi anlamda oruç tutan insanın ağız kokusunun mis kokusundan daha iyi olduğunu buyurdu" dedi.

Diş fırçalamanın yanı sıra denize girmenin, tatsız sakız çiğnemenin orucu bozmayacağı yönünde de açıklamalar yapıldığını aktaran Avci, "Diş fırçalamak, denize girmek, tatsız sakız çiğnemek orucu bozmuyor ama bunlar oruç ibadetinin üslubuna, samimiyetine, adabına uymuyor" diye konuştu.

Oruç tutan bir kişinin tatsız bile olsa sakız çiğnemesinin dışarıdan bakıldığında oruç ibadetini yerine getirmediği yönünde bir anlam taşıyacağını kaydeden Avci, ibadet yerine getirilirken, üsluba da dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.

Kan vermenin orucu bozmayacağını da söyleyen Avci, ancak sağlık açısından oluşabilecek herhangi bir sıkıntıda anında müdahale edilebileceğinden orucun bozulma tehlikesinin bulunduğunu hatırlatarak, bu nedenle insanlara iftardan sonra kan vermeleri çağrısında bulundu. Avci, "Kan verdikten sonra halsizleştiniz ve sağlık probleminiz ortaya çıktı. Orucunuz bozulabilecek nitelikte bir müdahale gerektirebilir. Bu nedenle iftardan sonra kan verin, sağlığınız açısından da daha uygun olacaktır" dedi.

Kalçadan iğne yapılmasının da orucu bozmadığını, ancak koldan doğrudan damara yönelik yapılan iğnenin orucu bozduğunu söyleyen Avci, göz damlasında olduğu gibi kulak ve burun damlalarının orucu bozmadığını, çünkü damlaların doğrudan mideye yada beyne intikal etmediğini belirtti.

Oruç ibadetinin adabına, samimiyetine uygun bir şekilde yapılması gerektiğini vurgulayan Avci, oruca zarar verebilecek unsurlardan kaçınılmasını önerdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum