Nüfusun Artışı Meğer Şişirmeymiş!

Adrese Dayalı Nüfus Sayımı’na göre 2010 yılında nüfusu en çok artan ikinci il olan Isparta’nın geçen yıl nüfusundaki ani düşüşün nedeni anlaşıldı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 07 Haziran 2012 12:15
Nüfusun Artışı Meğer Şişirmeymiş!

2010’da askerlik hizmeti için Isparta’ya gelen erler kamusal alan nüfusunda sayıma dahil edilince o yıl nüfus patladı. Geçen yıl bu uygulamadan vazgeçilince Isparta’da nüfus 37 bin azaldı

Isparta’nın Adrese Dayalı Nüfus Sayımı verilerine göre 2010 yılında nüfusu en çok artan ikinci il konumundayken, hemen bir yıl sonra nüfusu en az olan iller arasında yer almasının nedeni Nüfus Müdürü Muhsin Demir’in açıklamalarıyla aydınlığa kavuştu. Meğer 2010 yılında vatani görevini yapmak üzere Isparta’ya gelen erlere kamusal alan nüfus sayımına dahil edilmiş. Böylece merkez ilçede kadın nüfusu bir yıl önceye göre 2 bin artarken, erkek nüfus 30 bin artmış. Nüfustaki bu ani artışla birlikte Isparta nüfusu en çok artan il konumuna gelmiş. Ancak bir yıl sonra erlerin nüfusu il nüfusu içerisinde değerlendirilmeyince 2011’de merkez ilçede erkek nüfusu 35 bin azalmış. Merkez ilçede kadın nüfusunda ise ani bir yükseliş yok. 2009’da 134 bin olan kadın nüfus 2010’da 136 bin, geçen yıl 137 bin olarak belirlendi.

Öte yandan yaş gruplarına göre bakıldığında da Isparta’da 2010 nüfusunun patlama göstermesinin nedeni ortayı çıkıyor. 2011’da askerlik yaş grubu olan 20-24 yaş arasında 18 bin 848 kişinin bulunduğu ilde bir yıl önce o yaş grubunda nüfusa 52 bin 556’ya yükselmiş.

İl Genel Meclisi’nde son üç yıl içindeki nüfus verilerini değerlendiren Nüfus Müdürü Muhsin Demir, “Erkek nüfus merkezde 2009’da 94 binden birden 129 bine çıkıyor bir sene sonra 96 bine geriliyor. Bunu anlamakta büyük zorluklar çektik. TÜİK ve çevre illerde araştırma yaptık. Burdur, Kütahya, Amasya gibi asker kenti illerde kamusal alanda nüfusun sayıma dahil edildiğini gördük. Eğirdir’de bile nüfusun arttığı görüldü. O nedenle aslında nüfusta olağanüstü değişim söz konusu değil. Hey dönem 5-6 bin asker ilimize geliyor ve bu nüfus ilde kalmış gibi dikkate alınmış. O nedenle 2009 ve 2011’deki rakamları gerçek rakamlar olarak görebiliriz. Bu yılara bakıldığında nüfusta 9 bin gibi bir azalma var” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.