Öğrenci Apartlarını Valilik Denetleyecek

Isparta'da yurt açma izin belgesi olmayan öğrenci pansiyonu, öğrenci apartları gibi barınma hizmeti veren yerler tespit edilecek.

Yayınlanma:
Güncelleme: 13 Ocak 2012 10:16
Öğrenci Apartlarını Valilik Denetleyecek

Isparta'da yurt açma izin belgesi olmayan öğrenci pansiyonu, öğrenci apartları gibi barınma hizmeti veren yerler tespit edilecek.

Bunun için üç kişiden oluşan denetim komisyonu oluşturuldu. Yurt açma izin belgesi olmayanlar uyarılacak. Belge almayan yerler Valilik kararıyla kapatılacak 50 bin üniversite öğrencisinin bulunduğu Isparta’da apart, pansiyon ve stüdyo daireler, Valilik emriyle denetimden geçirilecek. Üç kişiden oluşan denetim komisyonu yurt açma izin belgesi olmayan yerleri tespit edecek. Belgesi olmayanlara süre tanınacak. Belirtilen sürede belge almayan yerler kapatılacak. Isparta’da yüksek öğrenim öğrencilerinin barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulmuş 400'e yakın özel yurt, pansiyon, apart otel ve stüdyo daire var. Bunların her birinin denetimi farklı mevzuat hükümlerine göre yapılıyor.

VALİLİK HAREKETE GEÇTİ

Denetim, Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği’nde belirtilen esaslardan yola çıkılarak gerçekleştirilecek. Yönetmeliğe göre yurt açma izin belgesi alınmadan yurda öğrenci kaydı yapılamıyor. İzinsiz açılan yurtlar, İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatları’na İlişkin Yönetmeliğin 4’üncü maddesi gereğince belirtilen yetkili idareden, otel, motel, pansiyon ve benzeri konaklama tesisi ruhsatı aldığı halde sadece öğrenci barındıran ve öğrenci yurdu gibi çalıştırılan yerler ile, öğrenci evi, öğrenci pansiyonu, öğrenci apartı gibi isimlerle tabela bulunduran ve çalışmalarını bu şekilde yürüten yerler hakkında Valiliğe kapatma hakkı tanınıyor. Valilik bu yönetmelikten aldığı yetkiyle ilk önce yurt açma izin belgesi olmaya yerlere belge alması için süre tanıyacak. Belge almayan yerlere kapatılacak.

ÜÇ AY SÜRE TANINIYOR

Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği’ne göre işlem ve izin süresi yurt açma müracaatları, sonuç raporuna göre bir ay içinde Valilik tarafından sonuçlandırılıyor. Yurt açma izin belgesini alan yurt sahipleri, en geç üç ay içinde yurdu faaliyete geçirme hakkına sahip. Bu süre içerisinde faaliyete geçirilmeyen yurtların açılma izin süreleri, üç aylık süre bitmeden başvurulması halinde, üç ay daha uzatılabiliyor.

DENETİMLER FARKLI FARKLI

İl Genel Meclisi’nin öğrenci konaklatma noktalarını ele alan raporuna göre Isparta’da yüksek öğrenim öğrencilerinin barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulmuş 400'e yakın özel yurt, pansiyon, apart otel ve stüdyo daire bulunuyor. Bunların her birinin denetimi farklı mevzuat hükümlerine göre yapılıyor. Isparta’da bulunan özel öğrenci yurtlarının Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği hükümleri gereğince açılıyor. İl Milli Eğitim Müdürlüğünce denetleniyor. Isparta’da bu kriterlere uygun 77 adet özel yükseköğretim ve ortaöğretim öğrenci yurdu var.

HİZMETE YÖNELİK DENETİM YOK

Isparta’da Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli 11 adet otel dışında pansiyon ve apart otel yok. Belediye denetiminde bulunan otel ve pansiyonlar, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre açılmış durumda ve bu tesislerde az sayıda öğrenci konaklıyor. Isparta’da konaklama imkanı sunan öğrenci evi, stüdyo daire veya apartlar çoğunlukta. Kiraya verilen çok sayıda apartman dairesinde konaklama hizmetinin yanı sıra çamaşırhane, ısınma, internet ve bekçi hizmeti veriliyor. Bu tür işletmelerin apart işletmesi şeklinde ticari kazanç hükümlerine göre vergilendiriliyor, ancak fiziki yapısı, kapasitesi, konumu, beslenme şartları, ulaşım imkanları, güvenlik hizmetleri gibi iyi hizmet vermeye uygun olup olmadığına yönelik bir denetim mekanizması bulunmuyor.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.