Öğretmen Adaylarına Müjdeli Haber

Öğretmen adaylarına müjdeli haberi Bakan verdi

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Kasım 2011 12:07
Öğretmen Adaylarına Müjdeli Haber

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, bakanlığın, mevcut okullaşma oranına göre 40 bin öğretmen alması durumunda ihtiyacını karşılamış olacağını belirterek, ''Ancak ilköğretimdeki yüzde yüz okullaşma oranı hedefini gerçekleştirebilmemiz için 150 bin öğretmene ihtiyaç var'' dedi.

Dinçer, TBMM Genel Kurulunda MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz'ın atanamayan öğretmenler ile ilgili gündemdışı konuşmasına yanıt verdi.

2003'ten bugüne kadar 300 bin öğretmen aldıklarını belirten Dinçer, bu alınan öğretmen sayısının, geçmiş yıllarla kıyaslanamayacak kadar iyi olduğunu ifade etti.

Dinçer, derslik saysında da iyileşme sağlandığını söyledi. 2002'de ilköğretimde okullaşma oranı yüzde 92, derslik sayısı da kişi başına 65 iken, şimdi okullaşma oranının yüzde 98'e, derslik sayısının da 31'e düştüğünü kaydeden Dinçer, orta öğretimde yüzde 60'lar civarında olan okullaşma oranının yüzde 69'a çıktığını, derslik başına düşen öğrenci sayısının ise 29'a gerilediğini bildirdi.

Milli Eğitim Bakanlığında yaklaşık 660 bin kadrolu öğretmen bulunduğunu, bu yıl da 60 bin ücretli öğretmen istihdam ettiklerini söyleyen Dinçer, şöyle konuştu:

''Şayet bu yıl bütün kadroları doldurmuş olsaydık, yaklaşık 40 bin civarında ek öğretmen almamız gerekecekti. Yani Milli Eğitim Bakanlığı, mevcut okullaşma oranlarına bakarak öğretmen almaya teşebbüs edecek olursa, 40 bin civarında öğretmen alması durumunda öğretmen ihtiyacını karşılamış olacak. Ancak biz hükümet olarak, ilköğretimde ve okul öncesinde okullaşma oranını yüzde yüze, ortaokulda okullaşma oranını yüzde 90'ın üzerine çıkarmayı hedef olarak ortaya koyduğumuz için, bu hedeflerimizi gerçekleştirmemiz için yaklaşık 150 bin öğretmene ihtiyaç oluyor.''

"YÜZDE YÜZ HAKLILAR"

Bakan Dinçer, yaklaşık 220 bin kişinin öğretmen olmayı beklediğini ifade etti.

Dinçer, ''220 bin öğretmenlik bekleyen kişi karşısında, sizin ihtiyaç duyduğunuz öğretmen o kadar değilse, söz verilmiş olsa bile bütün kadrolar doldurulsaydı yine öğretmenlik bekleyen insanlarla karşı karşıya olacaktık. Öğretmenlik bekleyen genç arkadaşları suçlayan, onların eksikliği olduğunu gören bir insan olmadım. Onlar taleplerinde yüzde yüz haklılar. Bunun sistemik bir sorun olduğunun farkındayım. Bu sorun sadece bizim iktidarlarımız döneminde ortaya çıkan bir sorun değil, Türkiye'nin 1960'lı yıllardan beri yapamadığı insan kaynakları planlamasının neticesi olarak görmek gerekiyor'' diye konuştu.

Ömer Dinçer, geçen ağustos ayında 11 bin 500 öğretmen ataması yaptıklarını, ancak 45 kadronun boş kaldığını belirterek, ''Bunun sebebi şu: İhtiyaç duyduğumuz alanlarda öğretmen yoktu. Dışarıda çok sayıda kimya, fizik, matematik öğretmeni var ancak biz daha çok sınıf, rehber öğretmen ve belirli sanat dalları öğretmenleri alıyoruz. Bugün kadro açsak, o kadroları doldurmakta sıkıntı çekeceğiz'' dedi.

Öğrenci velilerinin bilgilendirilmesi ile ilgili konunun yanlış anlaşıldığını ifade eden Dinçer, bakanlığın, öğrencilerin durumu hakkında velilerin bilgilendirilmesi ile ilgili bir çalışması olduğunu bildirdi. Dinçer, ''Bu bilgi sadece öğrencinin velisine verilmiş olan şifre ile girebileceği bir bilgidir. Aşamalı Devamsızlık Yönetimi Modeli (ADEY), bakanlık ile irtibatlandırılarak tartışıldı. Tartışılan program, bizimle alakası olmayan, özel bir şirketin hazırladığı bir program üzerinden, abone olunması durumunda bazı bilgileri verileceğinin iddia edildiği bir şirketin programıdır'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum