Okuma Yazma Bilmeyen 1000 Kişiye Ulaştılar

Halk Eğitim Merkezi’nin başlattığı okuma yazma bilmeyen kalmasın projesi kapsamında şu anda bin kişiye ulaşıldı.

Yayınlanma:
Okuma Yazma Bilmeyen 1000 Kişiye Ulaştılar

Halk Eğitim Merkezi’nin başlattığı okuma yazma bilmeyen kalmasın projesi kapsamında şu anda bin kişiye ulaşıldı.

2011 TÜİK verilerini baz alan Isparta Halk Eğitimi Merkezi ve ASO Müdürlüğü, bir ilke daha imza atarak, il genelinde bulunan toplam 12 bin okuma yazma bilmeyen vatandaş için harekete geçti.

Hazırlanan Gezici Okuma Yazma Tespit aracı ile şu ana kadar 1000 kişiye ulaşıldı. Okuma yazma bilipte belgesi olmayanlar belgelendirilirken, hiç okuma yazma yazma bilmeyenlere de kurslar devam ediyor. Bir açıdan Isparta’nın yaşanabilir iller arasında ilk 3’e girdiği ifade edilse de özellikle eğitim alanında tablonun vahim bir durumda olduğu 2011 yılı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine de yansıdı. Kurumun 2011 yılı istatistiklerine göre Isparta’da 12 bin okuma yazma bilmeyen vatandaşın olduğu tespit edildi.

Bu tespitten hareke geçen şu ana kadar çeşitli branş ve dallarda 30 bin kişiye kurs veren Isparta Halk Eğitimi Merkezi ve ASO Müdürlüğü, Isparta’da okuma-yazma bilmeyen kimsenin kalmaması için düğmeye bastı. Müdürlük tarafından hazırlanan araçla birlikte Isparta’nın altını üstüne getirecek olan ekip, tüm okuma yazma bilmeyenleri bulacak, vereceği kısa süreli eğitimin ardından ilköğretim denginde sertifikalandıracak.

Isparta Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Lütfü Büyükses, okuma yazma bilmeyenlerin ayağına kadar gideceklerini belirterek, "Isparta'nın Türkiye genelinde hak ettiği yeri alması için çaba sarf edeceğiz" dedi. Bu çalışmayla okuma yazma bilmeyenlerin kesin sayısının ortaya çıkacağını ve konuya ilişkin soyutluğun tamamen ortadan kalkacağını aktaran Büyükses, "okuma yazma oranımızda kısa sürede artış sağlanacak" dedi. Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Lütfü Büyükses, “Hazırladığımız bu araç ile mahalle mahalle gezmeye başladık. Başta köylerimiz ve kasabalırımız olmak üzere il merkezimizi de taramaya devam ediyoruz. Şu ana kadar 1000 kişiye ulaştık. Okuma yazma bilip de belgesi olmayanlar “Cahil” konumundan çıkarılarak okur-yazar belgesi aldı. Bunun yanısıra hiç okuma yazma bilmeyenlere de açılan kurslar neticesinde belgelendirilecek. Bununla ilgili olarak mahalle muhtarlıkları, Sağlık Ocakları ile irtibata geçerek vatandaşlara ulaşmaya çalışıyoruz. Buradan İl Sağlık Müdürlüğü’nü de katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz.”dedi.

TÜİK verilerine göre Isparta’da 12 bin kişinin okuma yazma bilmediğini kaydeden Büyükses, “Tabi bu rakam ne kadar gerçekçi bilemiyoruz. Okuma yazma bildiği halde okumaz yzmaz kategorisinde yer alan yurttaşlarımızın olduğunu biliyoruz. İşte bu nedenle bu aracımız her yeri gezecek, okuma bildiği halde belgesi olamayanlara belge vercek, okuma yazma bilmeyenlere kurs vererek okuma yazma öğretecek. Dolayısıyla kentimizin okuma yazma oranını artıracağız” diye konuştu.

Hazırlanan araçta 2 öğretmen, 1 teknik eleman ve bir de şoför olmak üzere 4 kişi Isparta’nın altını üstüne getirerek okuma yazma seferberliği başlatmış olacak. Büyükses, ayrıca  geçtiğimiz 23 Mart tarihinde başlatılan çalışmanın en geç iki ay içerisinde tamamlanarak, Isparta’daki belgeli okuryazar oranının tamamlanacağını belirtti.

Büyükses verilen kurslarla ilgili de şunları söyledi. “200 bin nüfuslu Isparta’da şu ana kadar 30 bin kişiye ulaştıklarını ve bunlara çeşitli alan ve branşlarda kurslar verdiklerini belirtti. “bilindiği gibi Halk Eğitimi Merkezi ve ASO Müdürlüğü olarak, nüfusumuzun 200 bin olduğu ele alındığında şu ana kadar 30 bin kişiye kurs vererek sertifakalandırdık. Amacımız yaygn eğitimin her alanda daha aktif hale getirilmesini sağlamak ve vatandaşların kaliteli eğitimlerin ardından branşlarında uzman insanların yetişmesini hedeflemekteyiz.”dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.