“Önemli olan yasaklamak değil, gerekli önlemler almaktır”

“Önemli olan yasaklamak değil, gerekli önlemler almaktır”

Yayınlanma:
Güncelleme: 09 Ocak 2019 10:07
“Önemli olan yasaklamak   değil, gerekli önlemler almaktır”

SDÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şemsettin Kılınçarslan, Isparta’da genelde soğuk havalarda beton dökülmemesi hatta yasaklanması yoluna gidildiğini belirterek; “Aslında soğuk havalarda yapılması gereken yasaklamak değil, gerekli önlemlerin alınmasını sağlamaktır” dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası Isparta Temsilciliği sosyal ve kültürel etkinliklerine devam ediyor. Bu doğrultuda, mesleki eğitim semineri programları icra eden temsilcilik, dün de Isparta için son derece önemli bir konu olan ‘Soğuk havalarda beton dökümü’ konulu seminer düzenledi. 

Dün saat 14.00’te İnşaat Mühendisleri Odası Isparta Temsilciliği’nin Hastane caddesinde bulunan merkezinde gerçekleştirilen programa çok sayıda oda üyesi katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan İnşaat Mühendisleri Odası Isparta Temsilcisi Şeref Korkmaz; “Öncelikle hepinize hoş geldiniz diyorum ve davetimizi kırmayarak programımıza katılan konuşmacı hocalarımıza teşekkür ediyorum” dedi. 

İKİ OTURUMLU SEMİNER 

GERÇEKLEŞTİRİLDİ 

Programda daha sonra seminere geçildi ve iki oturum şeklinde gerçekleştirilen seminerin birinci oturumunda; Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şemsettin Kılınçarslan tarafından ‘soğuk havalarda beton dökümü’ ana başlığı altında; TS 1248, klimatik koşullar, soğuk havada beton dökümünün olumsuz etkileri,  soğuk hava-dayanım ilişkisi, donma-hidratasyon ilişkisi, priz öncesi ve sonrası don etkisi, gerekli beton sıcaklıkları, soğuk havada beton dökümünde alınabilecek önlemler, döküm öncesi hazırlık, planlama, soğuk havada numune alımı, dona maruz kalmış betonların kalite kontrolü konuları anlatıldı. 

Seminerin ikinci bölümünde ise; Laboratuvar Deneticisi Mehmet Alkan Solmaz tarafından; Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS) yani çipli beton, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Aselsan’ın ortak geliştirdiği, şantiyelerde beton döküm esnasında numunelerin standartlara uygun olarak alınması, laboratuvar ortamında kürlenmesi, basınç deneylerinin takibi ve raporlanması işlemlerinin nasıl yapılacağı anlatıldı. Söz konusu seminer, Isparta’da uygulamaların nasıl yapılacağı konusundaki karşılıklı tartışma ve görüş alışverişiyle sona erdi. 

KILINÇARSLAN; “HER BÖLGE AYRI 

İKLİM KOŞULLARINA SAHİPTİR” 

Programda daha sonra Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şemsettin Kılınçarslan kürsüye geldi. Konuşmasında; “Bilindiği gibi, Dünyanın değişik bölgeleri değişik iklim özelliklerine sahiptir. Örneğin soğuk havanın etkili olduğu bölgelerden olan Rusya’da soğuk zaman aralığı sonbaharın sonu, kış ve ilkbaharın başını kapsar. Bu süre 5-6 ay hatta kuzeye gidildikçe 8-10 ay gibi bir süre olabilir. Kanada, Alaska, Kuzey Çin, Japonya, Finlandiya, Norveç, İsviçre ve yakın bölgelerinde durum söz konusudur. Kışla birlikte dış havanın sıcaklığı sıfırın altına düşer, bu değer -50°C ve Antartika’da -84°C’ye düşer. Bu bölgelerde inşaatlar soğuk iklim koşullarında yapılmak durumunda olduğundan özel önlemler almak gerekmektedir. 

“SOĞUK HAVADA BETON 

DÖKÜMÜ MALİYETLERİ ARTIRIR”

Dış hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğü sıcaklıklarda da betonun serleşmesi için elverişli koşullar elde etmek mümkündür. Ancak bu ilave enerji ve çalışma gerektirir. Bu yüzden çoğu Avrupa ülkesinde ve ülkemizde inşaat yapımı en aza indirilir veya durdurulur. Diğer ülkelerde bu sürenin oldukça uzun olması işçi ve malzemelerin uzun süre boş kalmasına neden olacağından bu da çok fazla ekonomik olmamaktadır. Bu yüzden alınacak önlemler ile gelecek ilave masrafları en aza indirerek bu masraflara katlanmak daha ekonomik olmaktadır. Soğuk havalarda beton dökümü için önceden hazırlık ve dikkatli teknik ve ekonomik analiz yapılmalıdır. İnşaat zamanı, kalite, durabilite, para, işçilik masrafları ve yaz aylarına göre maliyetlerdeki artışlar gibi bir takım problemlerin çözülmesi gerekmektedir. Betonun ve personelin kalacağı barınakların ısıtılması için gerekli enerjinin sağlanması. Buhar, ısı yalıtım malzemeleri ve betonun kür edilmesi ve sertleşmesini denetlemek için gerekli aletlerin sağlanması. Betonun sertleşmesi için gerekli en elverişli ortamların oluşturulması, kür için gerekli en iyi metotların seçilmesi ve bu işler için gerekli en uygun elemanların sağlanması. Çalışanların konforunun sağlanmalı. Bu tip problemlerin çözülmesi halinde hava koşulları ne olursa olsun minimum maliyetle inşa işlemi yapılabilecektir” dedi. 

“SOĞUK HAVADA BETON DÖKÜMÜ İÇİN 

ALINACAK ÖNLEMLER SON DERECE ÖNEMLİ” 

Soğuk havalarda beton dökümünde alınacak tedbirlere de değinen Prof. Dr. Kılınçarslan; “Çevrenin klimatik koşulları çok bilinmesi, Betonun ve personelin kalacağı barınakların ısıtılması için gerekli enerjinin sağlanması. Buhar, ısı yalıtım malzemeleri ve betonun kür edilmesi ve sertleşmesini denetlemek için gerekli aletlerin sağlanması. Beton karışımı ile ilgili problemlerin çözümü ve özellikle karıştırma işlemi inşaat alanında yapılıyorsa. Betonun özellikle buz ve kar yağışı altında taşınması ve yerleştirilmesi gibi beton dökümü işlemlerinin koordinasyonun sağlanmalıdır.  Betondaki suyun donmasını önleyecek antifiriz katkısı kullanılmalıdır. Betonun sertleşmesi için gerekli en elverişli ortamların oluşturulması, kür için gerekli en iyi metotların seçilmesi ve bu işler için gerekli en uygun elemanların sağlanması gerekiyor. Çalışanların konforunun sağlanmalıdır. Erken dayanım kazanan beton üretilmesi gibi konuları dikkat etmek gerekmektedir” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.