Paintball Mağduru Genç Yeniden Görüyor

Isparta'da paintball oynadığı sırada kaskındaki koruyucu gözlüğü kapatmayı unuttuğu için sağ gözüne isabet eden plastik mermi sonucu görme yetisini kaybeden ...

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Eylül 2011 14:42
Paintball Mağduru Genç Yeniden Görüyor

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Elektronik Haberleşme Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Ali Rıza Atasoy, paintball oynamak için oyun parkuruna gitti. Oyun için tasarlanmış kaskın koruyucu gözlüğünü kapatmayı unutan Atasoy, oyunun hemen başında sağ gözüne plastik mermi isabet edince yaralandı.

Ambulansla SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne kaldırılan Atasoy’a SDÜ Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Yavuz Bardak müdahale etti. Ameliyat geçiren Atasoy, ameliyat sonrasında yüzde 90 oranında yeniden görme yetisine kavuştu.

’ENDER BİR VAKA’
Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Yavuz Bardak, basın toplantısı düzenleyerek süreç hakkında bilgi verdi. Ali Rıza Atasoy’un da katıldığı toplantıda Prof. Dr. Bardak, hasta kendilerine geldiğinde gözdeki dokularının tamamen yırtıldığını belirlediklerini kaydetti. Ameliyat sonrası yüzde 90’dan fazla görme yetisini koruyabildiklerini belirten Prof. Dr. Bardak, "Çok ender bir vaka. Gözü delinmiyor ama içerisindeki tüm dokular yırtılıyor fakat dış tabaka canlı. Daha önce hastanemizde benzeri 8 vakayı tedavi etmiştik. Tecrübemiz vardı. Hastamız bize inandı ve ameliyatı başarıyla tamamlandı" dedi.

Gözün içerisinde kopmuş sinirleri diktiklerini anlatan Bardak, "Dokuların yeniden canlanması için özel bir gazla doldurduk. Bu gazın içerideki dokuları yapıştırması için hastamız bir ay yüzüstü istirahat etti. Gözün merceği çıkmıştı, onu temizledik. Göze rengini veren iris tabakası kopmuştu onu da onardık. Gözde tansiyon oluşturabilecek noktaları rahatlattık. Gözdeki kanamaları durdurduk ve bütünlüğü sağladık. Riskli bir ameliyattı ama başarılı olduk" diye konuştu.

ÖZEL LENS TAKILACAK
Gözde tansiyon sorununun çözümü için çaba gösterdiklerini belirten Prof. Dr. Bardak, sözlerine şöyle devam etti: "Ender bir vaka olduğu için ender cihazlar gerekiyor. Bu nedenle dışarıdaki hastanelerden destek alıyoruz. Tabi tansiyonun düştüğünü görmek için 6 ay geçmesi gerekiyor. Bundan sonra estetik anlamda hastanın sıkıntı çekmemesi için aynı göz renginden protez takarak gözün aynı hale gelmesini sağlayacağız. Özel bir lens yaptırarak gözüne takacağız"dedi.

’DİKKATLİ OLUN’
Sağ gözünde görme yetisini yüzde 90 oranında yeniden kazanan Ali Rıza Atasoy ise şunları söyledi: "Gözümü kaybettiğimi sandım. Çok ağrım vardı. Işığı hissetmiyordum Doktorum ameliyat olmam gerektiğini yoksa gözümü kaybedeceğimi söyledi. Bir hafta bazı hastaneleri dolaştım ve burada ameliyat olmaya karar verdim. Paintball oynayanların çok dikkatli olması gerekiyor. Başıma gelen olaydan sonra parmak kırılmalarının çok olduğunu, hatta birinin omuzunun çıktığını duydum. Çok değişik sakatlıklara sebep olabiliyormuş. Bu tür sporları yapanlar tedbir alıp dikkatli oynasınlar" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.