Pınargözü Mağarası İncelenecek

Yenişarbademli ilçesi yakınlarında bulunan ve Türkiye'nin en uzun mağaraları arasında gösterilen Pınargözü Mağarası, "Kızıldağ Milli Parkı Mağaralarının Araştırılması Projesi" kapsamında incelenecek.

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Ağustos 2011 18:22
Pınargözü Mağarası İncelenecek

Isparta Valiliği'nde yapılan toplantıda proje hakkında bilgi veren Mağara Koruma Şubesi'nde görevli Hidrojeoloji Mühendisi Dr. Selim Erdoğan, Pınargözü Mağarası'nın 16 kilometrelik uzunluğuyla Türkiye'nin en uzun mağarası olduğunu belirtti.

Proje ile 3 yıl içinde mağaranın tescilini yapacaklarını anlatan Erdoğan, yapısal özelliği bakımından keşfedilmemiş olan Pınargözü Mağarası'nın yüzey kanalları ile bağlantıları ve düdenlerin su aktarma potansiyellerinin araştırılacağını kaydetti.

Erdoğan, yapısal özelliği ile dünyada tek olan Pınargözü Mağarası'nın, yabancı araştırmacıların çalışmak ve keşfetmek istedikleri bir yeraltı sistemi olduğuna işaret ederek, şu bilgileri verdi:

"Bu çalışmalar sonucunda elde edilecek veriler ile yeraltı su potansiyeli yüksek olan Pınargözü Mağarası'nın dolayısıyla Kızıldağ Milli Parkı'nın korunması için gerekli önlemlerin alınabilmesi, Milli Park bünyesinde gerçekleştirilecek hidrojeolojik uygulamalara esas teşkil edecek bilimsel altyapının oluşturulması disiplinli çalışmalar ile ortaya çıkartılacaktır.

En büyük etken adı geçen mağaranın türünün tek örneği olması ve uzunluk bakımından dünya sıralamasına girebileceği ihtimalidir. Bu çalışmalar sonucunda elde edilecek veriler ile Dedegöl masifi Pınargözü mağarasının jeofizik, jeoloji, hidroloji sonuçları CBS veri tabanı üzerinde birleştirilerek sonuçlandırılacaktır. "

Vali Memduh Oğuz da, projeyi destekleyeceklerini ifade etti. Oğuz, projeyle Isparta'nın önemli bir kazanım sağlayacağını söyledi.

Çalışmanın neticesine göre bölgenin turizme açılıp açılmayacağına karar vereceklerini belirten Vali Oğuz, "Çalışmalara göre bir yol haritası çizilebilir ve mağaradan ne şekilde yararlanabileceğimizi planlayabiliriz" dedi.

Oğuz, Pınargözü Mağarası hakkında "En deneyimli mağaracılar bile giremez" denildiğine dikkati çekerek, bu durumun en iddialı mağaracıları bölgeye çekebileceğini söyledi.

Oğuz, "Hayırlı Uğurlu olmasını diliyorum, hatasız ve kazasız bir çalışma diliyorum. Bizim için burada önemli olan insan sağlığıdır, yeter ki kaza olmasın" diye konuştu.

Toplantıya, Isparta Valisi Memduh Oğuz'un yanı sıra, Jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay Ömer Uyan, Yenişarbademli Kaymakamı Hayrettin Baskın, Yenişarbademli Belediye Başkanı Mustafa Erdem, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Yıldırım, Çevre ve Orman İl Müdürü Tayfun Büyükküpçü, İl Kültür Turizm Müdürü Abdullah Kılıç, Afet Acil Yönetim Müdürü Muhammed Arabacı ile diğer yetkililer katıldı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.