Pisidia Antiocheia Ayağa Kaldırılıyor

Yalvaç ilçesinde bulunan Pisidia Antiocheia Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmalarının bu yılki bölümü başladı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 28 Haziran 2012 18:50
Pisidia Antiocheia Ayağa Kaldırılıyor

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı ve Antiocheia Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Özhanlı, yaptığı açıklamada, Pisidia Antiocheia Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarının 2008 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Süleyman Demirel Üniversitesi'ne verildiğini, bu yıldan itibaren çalışmaların aralıksız yürütüldüğünü söyledi.

Antik kentte daha önceki yıllarda sadece kurtarma kazıları yapıldığını, ancak son 4 yıldır yürütülen çalışmalarda önemli bulgulara ulaştıklarını anlatan Özhanlı, ''Kazı çalışmalarında ana Tanrıça figürü ile yeni bir kiliseye ulaştık. Pisidia Antiocheia'nın diğer antik kentler gibi depremden sonra aniden terk edilmediğini, kent merkezinin yavaş yavaş bugünkü Yalvaç'a doğru kaydığını belirledik'' dedi.

Bu nedenle çoğu malzemenin ya aşağıya taşındığını ya da eritildiğini kaydeden Özhanlı, ''Toprak üstünde fazla malzeme yok. Günümüzde insanlar kalıntıların çoğunu binalarda yapı malzemesi olarak kullanmış. Yapılan kazı çalışmalarında daha çok heykel, seramik ve metal parçalarına rastlıyoruz'' diye konuştu.

Özhanlı, Pisidia Antiocheia'nın Anadolu'daki en önemli antik yerleşim alanlarından biri olan ve büyük bir alana sahip olduğunu vurgulayarak, kazı ekibinde kendisiyle birlikte 25 arkeolog ve öğrenci ile 10 işçinin yer aldığını, bu yılki çalışmalarının 11 Aralık'ta sona ereceğini söyledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.