Rektör Gül Vadisi Projesi’ni Anlattı

ITSO’nun meclis toplantısına katılan SDÜ Rektörü Prof. Dr. İbicioğlu, Gül Vadisi Projesi’ni anlattı, işadamlarının, SDÜ ile ilgili görüş öneri ve taleplerini dinledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 26 Haziran 2013 14:47
Rektör Gül Vadisi Projesi’ni Anlattı

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO), Haziran ayı olağan meclis toplantısının konuğu Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu idi. Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Başdeğirmen ve Meclis Başkanı Osman Şahlan’ın yönettiği toplantıya SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, rektör yardımcıları ve bazı fakülte dekanları, daire başkanları ve merkez müdürleriyle ile birlikte katıldı. ITSO Meclisi’ne Gül Vadisi Projesi’ni anlatan SDÜ Rektörü Prof. Dr. İbicioğlu, burada işadamlarının sorunlarını, görüş, öneri ve taleplerini de dinleyerek ilgili birim yöneticilerden bilgiler aldı. Hukuk Fakültesi inşaatının yapılmasına da büyük katkı sağlayan başta ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen olmak üzere tüm işadamlarına teşekkür eden Rektör Prof.Dr.İbicioğlu, “ITSO ve üyeleri bizden desteklerini esirgemiyor kendilerine çok teşekkür ediyorum.”dedi.

ITSO Başkanı Başdeğirmen, toplantıda gül ve kozmetik sektörü ile ilgili sorunları aktardı. Gül ve Kozmetik Sektörü temsilcilerinin SDÜ Gül ve Gül Ürünleri Araştırma Merkezi’nin (GÜLAR) ürün satmasından, ticarete girmesinden rahatsızlık duyduğunu anlatan ITSO Başkanı Başdeğirmen, Rektör Prof.Dr. İbicioğlu’ndan bazı taleplerde bulundu. Bunun yanı sıra Ispartalı esnafın sanayicinin üniversite ile işbirliğinde çalışmak istediklerini aktaran Başkan Başdeğirmen, bu konuda özel ilgi beklediklerini söyledi. Gülar’ın sadece araştırma ve ürün geliştirme yapmasını, patent satmasını istediklerini belirten Başkan Başdeğirmen, “Güların araştırma ve geliştirme merkezi olduğunu düşünüyoruz. 1 ayda 25 ürün üretiyoruz diyorsunuz, biz gül ürünleri ve kozmetik üreticilerinin sesiyiz. Hepsi Güların ürün satmasından rahatsız. Gül üreticilerimizin sorunlarını sizlere aktardık, Gülar’ın ürettiği ürünlerin satılmamasını istemiştik. Güların ürün satmasına karşıyız. Gülar patent satsın, araştırma yapsın, ürün geliştirsin. Gül üreticilerimiz patentlerini alsın. Yeni ürün fikirlerinden yararlansınlar.”dedi.

ISPARTA İÇİN VARIZ
SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, ITSO’ya işadamlarına teşekkür ederek başladığı konuşmasında şu bilgileri verdi:
“Üniversitemiz Öğrenci kapasitesi ile şehrin ekonomisine dinamik bir süreç getiriyor, Isparta’da küçük ölçekli olmasından dolayı üniversite şehri, şehir üniversiteyi ihmal edemez ve etmemeli. Ne mutlu ki bize ITSO ve diğer sivil toplum kuruluşları ve kamu kuruluşları bu anlayışa sahipler. Biz her yönüyle şehrimizin ve şehrin en büyük sivil toplum kuruluşu olan Ticaret ve Sanayi Odası’nın her türlü atılımında varız. Biz sizsiz siz bizsiz yapamayız. Biz birbirimize mahkum ve mecburuz. Üniversite tüm imkan ve yetenekleriyle işadamlarımızın emrindedir”

GÜL VADİSİ ÇOK ÖNEMLİ BİR PROJE
Gül ve kozmetik sektörü Isparta’nın okunun ucunu sivriltmesi açısından önemli imkanlar sunuyor. Baka ile güdümlü bir Gül Vadisi Projesi yapalım dedik. Isparta dünyanın gül yağının yüzde 65’ini karşılıyor ve yıllık 30 milyon lira getiriyor. Batığımızda Fransa 3 milyar Avro para kazanıyor. Burada bir adaletsizlik var. Üniversite olarak hiçbir mazeretimiz olamaz. Hiçbir mazeret başarısızlığı mubah kılmaz dedik. Gül Vadisi Üniversite kampus içerisine alalım dedik. Üniversitede Gül Vadisi için 150 dönüm yer ayırdık. Gül olarak sattığımız yada yağ olarak sattığımızda kazandığımız para 30 milyon lirayı geçmiyor. Ama biz gülün her şeyini kullanalım dedik. Örneğin Rose yazınca insanların aklına hep Isparta gelsin. Gül konusunun ciddi ciddi değerlendirilmesi gerekiyor. Biz gülle ilgili olarak tüm değer artırıcı ortamlar oluşturalım. Örneğin gülden bahsediyoruz ama buraya başka illerden hatta başka ülkelerden gelen insanlar gülün bahçesini bile göremiyor. Üniversitemizin her yerine gül dikelim. Gül Vadisini insanları getirelim, gülden haberi olmayanlara gül toplatalım dedik. Gül Vadisi’nin içinde 8 bin metrekarelik bir kapalı alan yapıp 12 ay burası açık olsun ve insanlarımız burada gül bulabilsin, gül kulemiz olsun. Gül seyir tepeleri olsun gül müzemiz olsun, gül kür merkezimiz olsun, Ar-ge merkezimiz olsun dedik. Bunun yanı sıra bir kozmetik kümelenme merkezi yapalım burada gül ile ilgili kozmetik ürünlerinin tüm analizini yapalım istiyoruz. Başka yere gitmesine engel olalım, geniş kapsamlı laboratuar kuralım. Gül Vadisi’nin sermayesi 10 milyon lira 10 milyon liranın 8 milyon lirasını BAKA, 2 milyon lirasını da biz karşılayacağız. Biz sadece Üniversitemizin ve şehrimizin kazanmasını istiyoruz.

Markalaşırken biz çılgın projeler gerçekleştirmeliyiz. Biz Isparta sevdalıları olarak sizlerle şehrimize ve üniversitemize hizmet etmek zorundayız.“
Ardından SDÜ Rektörü Prof. Dr. İbicioğlu ile birlikte toplantıya katılan Gülar Müdürü Doç. Dr. Fatih Ali Canlı Gülar konusunda ITSO Meclis üyelerine bilgiler vererek soruları yanıtladı.

HUKUK FAKÜLTESİ SDÜ’YE İŞADAMLARININ HEDİYESİ
ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen’de geçtiğimiz yıllarda Yaptırma Komitesi Başkanı olduğu SDÜ Hukuk Fakültesi binasıyla ilgili çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Başdeğirmen, Ispartalı işadamlarının büyük bir özveri ile yaptırdığı Hukuk Fakültesi binası için, “Bu bina Ispartalı işadamlarımızın SDÜ’ye hediyesidir. Hukuk Fakültesi binası yapılmak istendiği anda üniversitemizin bütçesi uygun değildi. Bu okulun yapılması da gerekiyordu. Bizden temelini atmamız için yardım istediler. O sırada Onursal Başkanımız Şevket Demirel Beyi aradım. Şevket Beyle toplantılar yaptık, biz bu inşaatın kabasını yapmalıyız sadece temel atmak bize yakışmaz dedi. Tek tek işadamlarını dolaştık, Ispartalı esnafımız gerçekten büyük fedakarlık yaptı. 3 ay içerisinde kaba inşaatı bitirdik. 11 milyon liralık projenin 6.5 milyon lirasını Ispartalı işadamları üniversiteye hediye etmiştir. Gönül ister ki ekonomimiz çok güçlü olsun üniversitemizde fakültelere çok daha fazla destek verelim. Buradan tüm hayırsever işadamlarımıza teşekkür ediyorum. “dedi.

ISPARTALI İŞADAMLARI HER
ZAMAN FEDAKAR OLMUŞTUR
Hukuk Fakültesi binasının yapılması konusunda işadamlarına minnettar olduklarını belirten SDÜ Rektörü Prof. Dr. İbicioğlu, “Ticaret ve Sanayi Odası’nın öncülüğünde Hukuk Fakültesi inşaatına başlamıştır. Sayın Başkanımızın emeği çok büyük. Hukuk Fakültemizin yapılmasında Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen ve geçmiş yönetimine şükranlarımı sunuyorum. Siz olmasaydınız bu fakültenin inşaatı bitmezdi. Isparta Gerçekten kendine düşeni inandıktan sonra yapmıştır ve yapmaya devam ediyor. Biz İşadamlarımızdan çok memnunuz. İnşallah hep birlikte çok daha güzel işler başaracağız.” diye konuştu.

ECZACILIK FAKÜLTESİ’NDE
“KOZMOTOLOJİ” VE “FARMOKOZMOTOLOJİ” BÖLÜMÜ
ITSO Meclis Üyesi Süha Kaya tarafından kozmetikle ilgili Ar-ge ve insan kaynağı ihtiyacı karşılayacak özel bir yapının Eczacılık Fakültesi altında bölüm olarak beklendiğinin belirtilmesi üzerine Rektör Prof.Dr.İbicioğlu, Eczacılık Fakültesi bu bölümlerin açılarak gelecekte Isparta’nın kozmetik Ar-ge ve üretimini başkenti olacağını söyledi.

BİLİM VE BAHAR ŞENLİĞİ ISPARTA MERKEZDE YAPILSIN
ITSO Başkanı Başdeğirmen her yıl düzenlenen Bahar ve Bilim Şenliğinin Isparta merkezle Isparta Halkıyla iç içe düzenlenmesini talep etti. Bir de mezuniyet töreni, askeriyenin yemin töreni ile gül festivalinin aynı tarihe çakıştırılmasının Ispartalı işadamlarını mağdur ettiğini daha çok kazanç sağlanacakken zorluk çekildiğini bu konuların istişare edilmesini istedi. Rektör Prof. Dr. İbicioğlu talepleri olumlu bulduklarını belirtti.
Ardından ITSO Meclis Üyesi işadamları üniversite ile bağlantılı olan sektörel konularda taleplerini, görüş ve önerilerini ilettiler. SDÜ Rektörü Prof.Dr. İbicioğlu, taleplerin değerlendirip makul olan her şeyin işadamlarının isteğini göre yapılabileceğinin altını çizdi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum