Rektörden Belediyeye Gözdağı!

SDÜ Rektörü Prof. Dr. İbicioğlu, mahkeme kararının uygulanmaması durumunda suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi. SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, AVM+Yurt projesi için üst kullanım hakkı vermeyen Belediye yönetimini resmi bir yazı ile uyardı.

Yayınlanma:
Rektörden Belediyeye Gözdağı!

SDÜ Rektörü Hasan İbicioğlu, Belediyeye, Merkez Yerleşkesindeki 88 bin 739 metrekare alanlı taşınmazın 44 bin 431 metrekarelik kısmında üst hakkı tesisi verilmesi için ültimatom niteliğinde 26 Eylül 2014 tarihli bir yazı gönderildi.

Rektör Ibicioğlu imzalı yazıda, mülkiyeti SDÜ'ye ait olan Merkez Yerleşkesindeki 88 bin 739 metrekare alanlı taşınmazın 44 bin 431 metrekarelik kısmında üst hakkı tesisi için başvurulduğu ancak bununu belediye encümeni kararıyla reddedildiği anımsatıldı. Bunun üzerine ilgililer tarafından söz konusu encümen kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Isparta İdare Mahkemesi'nin esasına dava açıldığını belirten Ibicioğlu, yazısında " Açılan davada mahkeme. 12 Haziran 2014 tarihli kararı ile dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar vermiştir. Söz konusu yürütmenin durdurulması kararma karşı Belediye tarafından Antalya Bölge İdare Mahkemesine itirazda bulunulmuş, yapılan itiraz. 9 Temmuz 2014 tarihli kararla reddedilmiştir. Yukarıda belirtilen her iki mahkeme kararına karşın idareniz tarafından yürütmenin durdurulması kararının gerekleri hakkında halen hiç bir işlem tesis edilmemiştir" dedi.

Anayasa'nın 138'inci maddesinde yasama ve yürütme organı ile idarelerin mahkeme kararma uymak zorunda olduğu bu organlar ile idarenin mahkeme kararlarını hiç bir suretle değiştirimeyeceği ve bunların yerine getirilmesinin geciktirilemeyeceği hükmünün bulunduğuna işaret eden Rektör İbicioğlu, "2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 28'inci maddesinde, idarenin mahkemenin esas ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararının icaplarına göre gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecbur olduğu, uygulama süresinin hiç bir suretle kararın idareye tebliğinden başlayarak 30 günü geçmeyeceği hükme bağlanmış olup. öbür taraftan idari mahkemelerce verilen iptal kararlarının dava konusu işlemi hiç tesis edilmemiş gibi ilk tesis tarihinden itibaren ortadan kaldırdığı ve mahkeme kararlarının uygulanmasının da bu çerçevede yerine getirilmesi gerektiği idare hukukunun temel prensiplerindendir" ifadesine yer verdi.

Ibicioğlu. Bu durumda mahmeke kararlarının uygulanma zorunluluğuna ilişkin yukarıda belirtilen Anayasa'nın amir hükmü ve yasal düzenlemeler karşısında, Belediyenin bağlı yetki içerisinde bulunduğundan ve idarelere yargı kararlarının uygulanması hususunda yorum ve değerlendirme yoluyla takdir yetkisi tanımadığından ilgililer hakkında verilmiş mahkeme kararlarının uygulanması gerektiğine dikkat çekti. Yerleşik Danıştay içtihatları uyarınca 30 gülük yasal süre içerisinde mahkeme kararlarının uygulanmaması halinde 'Görevi ihmal' suçunun unsurlarının oluştuğuna vurgu uyapan Rektör Ibicioğlu, "Yukarıda belirtilen Anayasal ve yasal zorunluluklara karşın yürütmenin durdurulması kararının tebliğinden itibaren 30 günlük yasal sürenini aşılmasına (üzerinden 80 günden fazla bir zaman geçilmesine) karşın, ida. "liz tarafından yargı kararları uyumca encümen kararı alınmamış ve yargı kararının uygulanmasından ısrarla 8 Ağustos 2014 tarihinde yargı kararının uygulanması istemli yazımıza karşın kaçınılmıştır. Bu haliyle yasal sürelerin aşılmasına karşın mahkeme kararlarının gereklerinin zaman geçirilmeksizin uygulanması, aksi halde işlem tesisi için encümen üyeleri hakkında İçişçileri Bakanlığı'na şikâyette bulunulacağı. Görevi ihmal nedeniyle Isparta Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunacağını arz ederiz" açıklamasında bulundu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum