'Roma Gladyatörleri Gibi Stadyumda Festival Yapılmaz'

Vali Oğuz ile Başkan Günaydın arasında festival hazırlığı toplantısında başlayan gerginlik dünkü toplantıda gün yüzüne çıktı. Vali Oğuz, ‘Roma gladyatörleri (silahşör) gibi stadyumda festival yapılmaz’ diyerek konser etkinliğine gelmeyişinin nedenini açık

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Haziran 2012 12:57
'Roma Gladyatörleri Gibi Stadyumda Festival Yapılmaz'

Mimarlar Odası’ndan da gül heykelinin yeriyle ilgili ‘bize sormadılar’ tepkisi geldi

KENT MERKEZİNDE KUTLANMADI

Isparta’da 12. Gül ve Halı Festivali bitti ancak Vali ve Belediye Başkanı arasında yaşanan gerginlik bir türlü dinmedi. Festival hazırlık toplantısı sırasında patlak veren kriz Vali Memduh Oğuz’un MÇK’da yaptığı açıklamalarla gün yüzüne çıktı. Vali, festivale gelmeyişinin nedenini kent merkezinde kutlanmaması şeklinde açıkladı. Vali Oğuz, Mimarlar Odası’nın gül heykeline yönelik eleştirilerinin ardından “Eleştiriyi bir türlü sevemiyoruz. Eleştirmek demek, o kişiyi, o yapılan işi sevmediğimiz anlamına gelmez” dedi

MİMARLARDAN GÜL HEYKELİ ELEŞTİRİSİ

Mimarlar Odası Başkanı Merve Kuyu da , şehrin estetiği açısından Isparta Belediyesi tarafından dikilen gül heykellerinin yerinin yanlış olduğunu belirtti. Kuyu, “Şehrin merkezine dikilen gül heykelleri gerek estetik gerekse yer olarak hiç bir anlam ifade etmektedir. Isparta Belediyesi bu heykelleri buraya dikmeden önce halkın, diğer kurum ve kuruluşlar ile STK’ların görüşlerini almış mıdır?”diye sordu.

12. Gül ve Halı Festivali hazırlık toplantısında festival programından Valililiğin bilgisi olmadığı gerekçesiyle yükselen tansiyon bir türlü düşmedi. Belediye yöneticilerinin ‘Bu festival yapılacak’ restinin ardından Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, ‘Standları 6 Mart yerine Cumhuriyet Caddesi’ne taşıyın’ talimatı geldi.

Vali Memduh Oğuz, festivalin çelenk sunma ve kortej yürüyüşü bölümüne katıldı. AK Parti Milletvekili Recep Özel’in konuştuğu açılış programında konuşma yapmadı. Vali Oğuz akşamki konser programına da gelmedi. Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ın o gün ‘Buraya gelenleri seviyorum’ yönündeki açıklaması Vali’ye gönderme olarak nitelendirildi. Vali Oğuz, ertesi gün MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin de konuk olduğu Emel Sayın konserine gelmedi. Vali Oğuz’un her iki konsere de katılmamasına Belediye kanadından ‘Festival Belediye, Valilik ve SDÜ organizasyonuyla düzenleniyor. Stadyumda kutlanan Türkçe Olimpiyatları’na değer veren Vali, Gül Festivaline önem vermiyor” eleştirileri geldi. Bu sırada Vali Oğuz’un önceki gün Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ı makamına çağırdığı ancak Günaydın’ın bu daveti reddetiği de öğrenildi.

ROMA GLADYATÖRLERİ GİBİ

Vali Oğuz, festivalin konser bölümüne neden katılmadığını Mahalli Çevre Kurulu toplantısında açıkladı. Vali Oğuz, “ Benim festivale katılmadığımı söylüyorlar. Ben festivalin açılışına, kortej yürüyüşüne ve çelenk sunumu da dahil katılımda bulundum. Ancak, akşam yapılan konserlere katılmadım. Burası da tabii işin eğlence kısmıdır. Orada festival adına herhangi bir olay yoktur. Benim arzu ettiğim festival Kent Meydanı’nda yapılır. Roma gladyatörleri gibi stadyumda festival yapılmaz. Festival şehrin merkezinde yapılır” dedi.

GEREKİRSE YENİ MEYDAN YAPARIZ

Daha öncede dile getirdiği Hükümet Meydanı’nın genişletilme düşüncesine işaret eden Vali Oğuz, “ Gerekirse, yeni bir Kent Meydanı oluştururuz. Atatürk Parkı ile birlikte gerekirse askeri lojmanlarını da yıkar ve büyük bir meydan yaparız. Festivallere böyle yerlerde kutlanır” dedi.

ÖZEL İDARE BİNASINDA İMTİYAZ İSTEMEDİK

Vali Oğuz, otel yapılacak Özel İdare binası konusunda avam proje teklifinin Belediye Meclisi’nde olağanüstü toplantıda ele alınması konusunda da “Özel İdare binasının otel yapılacak yönünde kat talebimiz yok orada otel yapılmasını istiyoruz. Belediye ne uygun görürse onu yapsın Bizim oradan bir beklentimiz yok. İmtiyaz ayrıcalık talebimiz de yok” dedi.

GÜL HAYKELİ ESTETİĞİ BOZUYOR

Öte yandan Mimarlar Odasın’dan da aynı toplantıda Belediyeye gül heykeli eleştirisi geldi.

Mimarlar Odası Başkanı Merve Kuyu, Kayyamakapı Meydanına konuşlandırılan dev gül heykelleriyle ilgili ‘estetik değil’ dedi. Başkan Kuyu, şehrin ortasına dikilen gül heykellerinin, şehir estetiğini ve şehrin mimari yapısını bozduğunu ileri sürdü. Kentsel Dönüşüm Yasası’nı hatırlatan Kuyu, şehrin estetiği açısından gül heykellerinin yerinin yanlış olduğunu belirtti.

Kuyu, “Bilindiği gibi geçtiğimiz aylarda Kentsel Dönüşüm Yasası çıktı. Bu yasa kapsamında şehrin tamamında bir dönüyüm çalışması başlayacak. Ancak görülen o ki Isparta Belediyesi tarafından şehrin merkezine dikilen gül heykelleri gerek estetik gerekse yer olarak hiç bir anlam ifade etmektedir. Isparta Belediyesi bu heykelleri buraya dikmeden önce halkın, diğer kurum ve kuruluşlar ile STK’ların görüşlerini almış mıdır? Bu açıdan, gerek gülün estetiği gerekse yer seçimi Mimarlar Odası olarak bizce yanlıştır. Bir iş yapılırken, kent estetiği, çevre faktörleri gibi etkenler sıklıkla araştırılmalı ona göre çalışmalar yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

ELEŞTİRMEMİZ SEVMEDİĞİMİZ ANLAMINA GELMEZ’

Bu eleştirinin ardından Vali Oğuz da her kurumun eleştiriye açık olmasını belirterek , “Alkışlandığımızda hoşumuza gidiyor ama eleştiriyi bir türlü sevemiyoruz. Eleştirmek demek, o kişi, o yapılan işi sevmediğimiz anlamına gelmez. Eleştirmek sevdiğimiz insanların kendilerine düzeltmesi adına yapılan bir davranıştır. Onun eksikliğini gidermesi, yanlışını düzeltmesi adınadır” şeklinde konuştu.

GLADYATÖR KİME DENİR?

Eski Roma'da genellikle savaş esirleri ve kölelerden oluşturulan, Romalı insanları eğlendirmek, Roma Halkı'nı askerliğe, dövüşlere ve olası savaşlara hazırlamak amacı ile,halkın seyirciliği refakatinde birbirleri veya vahşi hayvanlarla dövüşmek zorunda bırakılan insanlara verilen addır.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
14 Yorum