Sayıştay'dan Şok Rapor: Kamu Zarara Uğratılmış!

Mahkeme 2009 yılında Belediye şirketlerine borç para aktarılması konusunda Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın hakkında beraat kararı verirken, Sayıştay, şirketlere para aktarılması sonucu 954 bin TL değerinde kamu zararı oluştuğunu belirledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Haziran 2012 16:57
Sayıştay'dan Şok Rapor: Kamu Zarara Uğratılmış!

2009 yılında Belediye Meclisi kararıyla şirketlere borç verme yetkisi alan Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ın mevzuata aykırı şekilde belediye şirketlerine borç para aktardığı gerekçesiyle hakkında açılan davada 3’üncü Sulh Ceza Mahkemesi kamu zararı oluşmadığı gerekçesiyle önceki gün beraat kararı verdi. Sayıştay raporunda ise toplam 954 bin TL’lik kamu zararı oluştuğu ortaya çıktı.

O RAPORDA NELER YAZILI?
30 Mayıs tarihinde Belediye’ye tebliğ edilen Sayıştay raporunda Belediye Meclisi’nin bu kararla yetkisini aştığı, Belediyeler Kanunu’nun hiçbir bölümünde borç verme esaslarının bulunmadığı, buna rağmen Meclis’in yasal mevzuata aykırı davrandığı, Belediyeler Kanunu’na göre faaliyet yürütmesi gereken Belediyelerin borç vermesinin mümkün olamayacağına dikkat çekildi

Isparta Belediye Meclisi’nin 2009’da Belediye şirketleri ISBAŞ ve BELMAŞ’a borç verilmesi için Belediye makamına yetki vermesiyle ilgili şok bir gelişme yaşandı. Eski Belediye Başkanı Hasan Balaman tarafından açılan 17 Meclis üyesi ve Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın hakkında belediye şirketlerine mevzuata aykırı olarak para aktarılmasına ilişkin davada 3’üncü Sulh Ceza Mahkemesi kamu zararı oluşmadığı ve kişisel bir menfaat taşımadığı gerekçesiyle beraat kararı verdi. Ancak 30 Mayıs 2012 tarihinde tebliğ edilen Sayıştay raporunda tam aksi yönde tespitler yer aldı.

MECLİS YETKİSİNİ AŞMIŞ
6 Nisan 2009 ile 17 Aralık 2009 tarihleri arasında fişleri inceleyen Sayıştay denetçileri Isparta Belediyesi tarafından mevzuata yer almamasına rağmen belediye şirketlerine belediye bütçesinden borç verme adı altında para aktarıldığını tespit etti. Ancak Belediyeler Kanunu gereği borç almanın Belediyenin yetkileri ve imtiyazları arasında sayılırken, Belediye Meclisi’nin borç vermek yetkisi olmadığına dikkat çekildi. Raporda, “Belediye Meclisi’nin hiç sahip olmadığı bu yetkiyi Meclis kararı ile Belediye Başkanı’na devretmesi mevzuata aykırı olduğu gibi aynı zamanda yetki aşımı da doğurmaktadır” denildi. Kanun koyucunun bütçeden şirketlere para aktarma gibi bir gidere yer vermediği belirtildi.

BELEDİYEYİ BELEDİYE KANUNU BAĞLAR
Belediye Kanunu’nda Belediyenin giderlerini karşılamak amacıyla borçlanma yapabileceği tahvil ihraç edebileceği belirtilmesine rağmen kanunun hiçbir bölümünde borç verme başlığı olmadığına dikkat çekilen raporda, “Belediye Meclisi kanundan almadığı bir yetkiyle şirketlere borç verebileceğine karar vermiş, daha sonra da 6 Nisan 2009 tarihinde bu yetkiyi Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’a devrederek yasal mevzuata aykırı olarak Belediye şirketlerine 954 bin TL para aktarılmıştır. Sorumlular savunmalarında şirketlerin yüzde 97.5’inin belediyeye ati olduğunu ve Türk Ticaret Kanunu gereği borç verebileceğini ifade etmekle birlikte Isparta Belediyesi ile bu şirketler arasında borç verilen tutarın 24 aylık süre zarfında geri ödeneceğine dair sözleşme yapıldığını belirtmişlerdir… kamu tüzel kişiliği olan ve Türk Ticaret Kanunu hükümlerine değil, Belediye Kanunu hükümlerine göre faaliyet göstermesi gereken belediyelerin borç vermesi mümkün değildir” denildi.

KAMU ZARARI OLUŞTU
Raporun sonunda açıklanan nedenlerle Isparta Belediyesi tarafından mevcut yasal düzenlemelerde öngörülmemiş olmasına rağmen belediyenin iştiraki bulunduğu şirketlere belediye bütçesinden borç verme adı altında para aktarılması sonucu 954 bin 130 TL kamu zararı oluştuğu tespit edildi.

BALAMAN İTİRAZ EDECEK
Başkan Günaydın ve 17 meclis üyesinin beraat ettiği, belediye şirketlerine borç para verme konusunu mahkemeye taşıyan Eski Belediye Başkanı Hasan Balaman, 2009 yılında 954 bin TL’nin belediye kasasından usulsüz şekilde aktarıldığını öne sürdü. Balaman, “ Sayıştay, Belediyede 954 bin TL kamu zararı oluştuğunu tespit etmiş. Ama bu rapor Yusuf Ziya Günaydın’ın yargılandığı davada mahkemeye verilmiyor. Yüce mahkeme böyle ir belgeyi görse kararın beraat çıkacağı kanısında değilim. Yüce adalete gerekli başvuruları yapacağım. Gerekirse Devlet Denetleme Kurulu’na kadar konuyu götüreceğim. Çünkü ortada açık bir kamu zararı var” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.