SDÜ Diş Hekimliği'nde Yaşlılara Özel Hizmet

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Diş Hekimliği Fakültesi'nde kurulan "Geriatri Kliniği" sayesinde yaşlı hastalar, özel hizmet alıyor. 65 yaşın üzerindeki hastalara hizmet veriliyor. Hastaların önce muayene ve tedavileri planlanıyor. Planlama doğrultusu

Yayınlanma:
Güncelleme: 01 Aralık 2016 13:46
SDÜ Diş Hekimliği'nde Yaşlılara Özel Hizmet

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Diş Hekimliği Fakültesi ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın ortaklaşa yürüttüğü proje ile diş hekimliği alanında Türkiye'nin ilk ve tek "Geriatri Kliniği kuruldu."Geriatrik" olarak tanımlanan ve "öncelikli bireyler" arasında kabul edilen 65 yaş üzeri hasta grubu, farklı kliniklerdeki hizmetlerin hepsini bu birimde alıyor.1 Ocak 2016'dan itibaren teşhis ve tedavi hizmetleri verilmeye başlanan ve tam donanımlı olarak tedavi imkanları sağlanan "Geriatri Kliniği"nin işleyişini, verilen hizmetleri, SDÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Timuçin Baykul anlattı.

DÜNYADA VE ÜLKEMİZDE YAŞLI NÜFUS ARTIYOR

Dünyada yaşlı nüfusun arttığını dile getiren Baykuş şunları söyledi: "Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün yayımladığı rapora göre Dünya'da 65 ve üzeri yaş nüfusu 500 milyondur. Bu sayının 2025 yılında 800 milyona erişeceği, bu bilgiler ışığında dünya nüfusunun yüzde 10'unu 65 ve üzeri yaş kesimin oluşturacağı öngörülmektedir. Ülkemizde de Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, 2000 yılı nüfus sayımında yaşlı nüfus toplam nüfusun yüzde 5.7'si iken, 2010 yılında bu oran yüzde 7.2'ye (5 milyon 327 bin 736 kişi) yükselmiştir. Sayı 2015 yılında 8.4 milyon olmuş, 2025 yılında 12 milyona ulaşacağı öngörülmektedir."10 ÜNİTE KONUŞLANDIRILDIDekan Prof. Dr. Timuçin Baykul, yaşlı nüfustaki artışla ilgili sayısal gerçekleri dikkate alarak, SDÜ Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde, 65 yaş üstü hastalara hizmet için Geriatri Kliniği'ni kurduklarını söyledi. Klinikteki işleyişi ve sunulan hizmetleri ise şöyle anlattı: Fakültemiz Geriatri Kliniği'nde öğretim üyelerimiz ile uzman hekimlerimiz tarafından tanı ve tedavi hizmetleri yürütülmektedir. Klinik işleyişinde önemli diğer faktör olan donanım ve altyapı da eksiksiz olarak sağlandı. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın (BAKA) desteği ile Geriatri Kliniği içinde 10 ünit konuşlandırıldı. Böylelikle fakültemizde kullanımda olan ünite toplamı da 209'a ulaştı. Geriatri Kliniği'nde kullanılan ünitler özellikle tam donanımlı ve diş hekimliğinin tüm branşlarına hitap edecek şekilde düzenlendi. Klinik bünyesinde kurulan röntgen bölümü kliniğin bağımsız olarak çalışmasına imkan sağlamaktadır.

sdu-teyze.jpeg

SEKİZ ANA BİLİM DALI HİZMETİ TEK MERKEZDE

Geriatri Kliniğimiz ile fakültemizde hizmet veren sekiz farklı anabilim dalında verilen hizmetler, 'özellikli hastalar' için tek çatı altında toplandı. 65 yaş üstü hastalarımızın farklı anabilim dalı kliniklerine ayrı ayrı başvurarak aldıkları uzman düzeyindeki hizmet, ünitelerinden hiç kalkmadan sadece onları tedavi eden uzman hekimlerin sırasıyla tedavi için geldikleri bir sistem olarak organize edildi. Uzmanlık alanları ile ilgili tedaviler için farklı dalların tek bir merkezde bir araya getirilmesi 65 yaş üstü hastaların farklı kliniklere başvurmadan daha rahat şartlarda tedavi olmalarını sağladı.Geriatri Kliniğimize başvuran yaşlı hastaların muayeneleri ve tedavi planlamaları yapılıyor. Bu planlama doğrultusunda sırasıyla branş hekimleri gelip gereken tedavileri yapıyorlar. Fakülte işleyişi içinde, emek, enerji ve iş gücü tasarrufu da sağlayan 'Geriatri Kliniğimiz, Diş Hekimliği Fakültemize çok önemli artı değerler katıyor.

YATAKLI VE ANESTEZİ ALTINDA TEDAVİ İMKANI

Klinik ile bağlantılı olan yataklı servis ile ileri yaş grubu hastalar için tam anlamı ile güvenli bir klinik ortam hazırlandı. Fakülte bünyesindeki yataklı servis ve genel anestezi ünitesinin kliniklere ve özellikle Geriatri Kliniğin'e entegre edilmesi sayesinde gerekli durumlarda hastalarımız genel anestezi altında tedavi edilmektedir. İleri yaş grubunda olan bu hastaların kalp, tansiyon, diabet gibi genel sağlık sorunları da dikkate alındığında, yataklı servis hizmetleri daha güvenli bir tedavi olanağı sunarak, aynı zamanda işleyişi de kolaylaştırmaktadır. Bu anlamda klinik ile bağlantılı yataklı servis bize ve hastalarımıza güvenli çalışma ortamı sağlamaktadır."

MESAİ SAATLERİ DIŞINDA ÖĞRETİM ÜYESİ KLİNİĞİ OLARAK DA KULLANILIYOR

Dekan Prof. Dr. Timuçin Baykul, söz konusu kliniğe ikinci bir işlev kazandırdıklarını da söyledi ve şu bilgileri verdi:"Ayrıca yeni bir düzenleme ile söz konusu klinik 'mesai sonrası öğretim üyesi kliniği' olarak da hastalarımızın hizmetine sunuldu. Böylece mesai kavramına takılmaksızın daha uzun bir zaman diliminde hizmet sunma imkânı doğdu. Arzu eden hastalarımız mesai sonrasında kendilerine ve hekimlerine uygun olan vakitlerde öğretim üyelerinden tedavi alabiliyorlar. Böylece bina ve ekipmanı daha verimli kullanma şansımız oldu."

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.