SDÜ'de Büyük Çöküş

URAP 2014 Dünyanın Akademik Performansı En yüksek 2000 Üniversitesi raporu açıklandı. Süleyman Demirel Üniversitesi hiç bir bilimsel alan sıralamasında ilk 500'ün içine giremedi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Temmuz 2014 12:03
SDÜ'de Büyük Çöküş

URAP 2014 Dünyanın Akademik Performansı En yüksek 2000 Üniversitesi raporu açıklandı. Süleyman Demirel Üniversitesi hiç bir bilimsel alan sıralamasında ilk 500'ün içine giremedi. Fen bilimleri, matematik ve mühendislik alanlarında Türkiye sıralaması iyi konumda olan SDÜ sosyal bilimler alanındaki performansında gerilerde kaldı.

URAP TERCİHLERDE YOL GÖSTERİYOR
ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde faaliyet gösteren URAP laboratuvarı tarafından hazırlanan URAP 2014 Dünyanın Akademik Performansı En Yüksek 2000 Üniversitesi raporu açıklandı. URAP'ın raporu tercih aşamasındaki adaylara, üniversiteler hakkında daha detaylı bilgi verebilmek için önem arzediyor. Bu doğrulutuda 23 alanda Türkiye'de üniversitelerin sıralaması yapıldı. Sıralamada şok bir gerçek ortaya çıktı.

SOSYAL BİLİMLERDE ÇÖKÜŞ
Bilimsel döküman, makale, yayın gibi kriterler esas alınarak yapılan alan sıralamasına göre 22 yıllık akademik geçmişe sahip SDÜ'de, Sosyal Bilimler alanındaki performansın, Fen Bilimleri, Matematik, alanlarına göre çok çok gerilerde olduğu görüldü. SDÜ'nün en geride olduğu alan Tarih ve Arkeoloji oldu. Türkiye'deki üniversiteler arasında bu alanda 60'ıncı sırada olan SDÜ dünya sıralamasında 1472'inci. Ayrıca SDÜ hiç bir alanda ilk 500 dünya üniversitesi arasına giremedi.

2009 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Enformatik Enstitüsü bünyesinde kurulmuş olan URAP, yükseköğretim kurumlarını akademik başarıları doğrultusunda değerlendirme çalışmalarını sürdürüyor.

23 ALANDA SIRALAMA YAPILDI
Bu kapsamda URAP 2014 Dünyanın Akademik Performansı En Yüksek 2000 Üniversitesi raporu açıklandı. Üniversitelere ve tercih aşamasındaki adaylara daha detaylı bilgi verebilmek için URAP, 23 alanda sıralama yaptı. URAP’ın bu yıl üniversite adayları için hazırladığı etkileşimli
raporda, adayların üniversitelerin dünya genel sıralamalarındaki ve 23 bilim alanındaki durumunu inceleyebilmesine imkan tanındı.

SDÜ HİÇ BİR ALANDA İLK 500'DE YOK
Türkiye'de 131 üniversitenin alan performanısına göre Türkiye ve dünya sıralamasının açıklandığı rapor, 22 yıl önce yüksek öğretim hayatına başlamış olan Süleyman Demirel Üniveristesi'nin bilimsel alanlardaki çalışma preformansını da gözler önüne serdi. Dünya alan sıralamasında Türkiye'den 23 üniversite, en az bir alanda ilk 500’de yer alma başarısını gösterirken, SDÜ tek bir alanda bile ilk 500 arasına giremedi. ODTÜ: 15 alanda , Bilkent: 9 alanda Boğaziçi: 7 alanda , İTÜ: 7 alanda , İstanbul: 5 alanda , Ege: 4 alanda , Gazi: 4 alanda , Hacettepe: 3 alanda, İzmir Ekonomi: 3 alanda, Ankara: 2 alanda, Koç: 2 alanda, Anadolu: 2 alanda, Dokuz Eylül: 2 alanda, Yıldız Teknik: 2 alanda, Sakarya: 2 alanda Atatürk, Dumlupınar, Erciyes, Eskişehir Osmangazi, Marmara, KTÜ, Gaziantep ve Kadir Has üniversiteleri bir alanda ilk 500’e girme başarısını gösterdi.

GENEL SIRALAMADA
İLK 500'DE 4 ÜNİVERSİTE
URAP 2014 genel sıralamada SDÜ, dünya sıralamasında 819'uncu sırada yer aldı. Türkiye sıralaması ise 11. Dünya sıralamasındada Türkiye'den sadece İstanbul, Hacettepe, Ortadoğu Teknik ve Ege üniversiteleri ilk 500 içinde yer almayı başardı.

SOSYAL BİLİMLERE ÖNEM VERİLMİYOR MU?
Alan bakımından SDÜ'nün sosyal bilimler alanında gösterdiği akademik performansın, 22 yıllık bir üniversite olduğu göz önüne alındığında çok düşük olduğu ortaya çıktı. SDÜ'nün akademik performasta en geride olduğu alan Tarih ve Arkeoloji. Bu alanda Türkiye sıralaması 60 olan üniversitenin dünya sırlamasındaki yeri 1472. SDÜ'nün en başarılı olduğu alan Matematik. Bu alanda yapılan akademik çalışmalarda üniversite Türkiye 6'sı. Dünya sırlamasında ise 537.

İŞTE SDÜ'NÜN BAZI ALANLARA GÖRE SIRALAMASI
ALAN           TÜRKİYE           DÜNYA
Fizik               12                     547
Ziraat            13                      636
Biyoloji           14                     501
Mimarlık         16                     518
Teknoloji        18                     875
Kimya             24                   1140
Mühendislik    24                     989
Tıp                  26                   1035
Eğitim             30                    978
Psikoloji         44                   1507
İktisat           45                   1312
Beşeri bilimler 47                  1535

URAP NE YAPAR?
ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde kurulan URAP Araştırma Laboratuvarı 2010’dan bu yana sıralama yapmaktadır. URAP, dünyanın 2 bin üniversitesini; son yıl SCI, SSCI ve AHCI tarafından taranan makale sayısı kriterine (%21), son 5 yılda yayınlanan toplam bilimsel doküman sayısı kriterine (%10), son 5 yılda yayınlanan makalelere son yıl verilen atıf sayısı kriterine (%21), son 5 yılda yayınlanan makale sayılarının basıldıkları dergilerin etki faktörleri ile çarpımlarının toplamı kriterine (%18), son 5 yılda yayınlanan makalelere son yılda gelen atıf sayılarının atıf yapan makalelerin dergilerinin etki faktörleri ile çarpımlarının toplamı kriterine (%15) ve son 5 yılda ülkelerarası ortak yayın sayısı kriteri (%15) ile değerlendirmektedir. Yapılan bu çalışmalar sonucunda elde edilen veriler ile üniversitelerin kendi akademik performanslarını diğer üniversitelerle karşılaştırabilmesine ve belirlenen kriterlere göre gelişmeye açık yanlarını farketmelerine yardımcı olmak hedeflenmektedir.

Express Gazetesi

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum