SDÜ'de SU Paneli Düzenledi

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Su Enstitüsü, 'Türkiye'de Su Yönetimi ve Göller Bölgesi' konulu bir panel düzenledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 31 Mart 2012 13:17
SDÜ'de SU Paneli Düzenledi

Panel öncesinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdür Yardımcısı Cüneyt Gerek, Su Vakfı Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ali Uyumaz, Bayburt Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yakup Basmacı, SDÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Çetinkaya ve beraberindekiler SDÜ Rektör Prof. Dr. Hasan İbicioğlu'nu makamında ziyaret etti.

Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen panelin açılış konuşmasını yapan SDÜ Su Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İbrahim Diler, suyun, bireylerin en temel gereksinimi olma ve ekonomik faaliyetlere kaynaklık etme özelliği ile ulusların devamlılığı için yaşamsal bir kaynak olduğunu söyledi. Doç. Dr. Diler, konuşmasında, dünyadaki su kaynakları hakkında bilgi vererek,

"Tatlı su kaynakları için insanlar, bitkiler, hayvanlar, tarım ve sanayi rekabet etme durumundadırlar. Son 10 yılda bu kısıtlı tatlı su üzerindeki küresel talep 6-7 kat artmıştır; bu oran dünya nüfusu artış oranının iki katından fazladır. Kullanılabilir suyun dengeli dağıldığını söylemek çok zordur. Halen, yoksullar ve gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere dünya nüfusunun yarısını oluşturan 2,6 milyar insan yetersiz ve kalitesiz su nedeniyle sağlıksız koşullarda yaşamaktadır. Dünyanın birçok bölgesinde yaşanmakta olan kırsal alanlardan kentlere göç, çok sayıda insanın güvenli içme suyundan, çevresel olarak güvenli yaşam koşullarından yoksun alanlarda yaşamalarına sebep olmaktadır" dedi.

Türkiye'nin su kaynakları açısından son derece önemli bir ülke olmasına rağmen yanlış tarım politikaları ve uygulamalarıyla birlikte su sıkıntısı probleminin gündeme geldiğini ifade eden Doç. Dr. Diler, Türkiye'nin kişi başına düşen kullanılabilir su açısından su kısıtı bulunan ülkeler arasında yer aldığını, dünyada sonlu bir kaynak olan tatlı su potansiyelinin koruma ve kullanma dengesi sağlanmasıyla sürdürülebilir bir kalkınmanın mümkün olacağını belirtti. Doç.Dr. Diler, SDÜ Su Enstitüsünün, Türkiye'de 168 Üniversite içinde ilkler arasında yer aldığının, gurur ve sevincini yaşadığını dile getirerek,

"Suya Dair Herşey" sloganı ile yola çıkan Enstitünün genelde ülkenin özelde ise en geniş tatlı su kaynaklarının bulunduğu Göller Bölgesinde su ile ilgili her türlü bilimsel eğitim, araştırma ve geliştirme çalışmalarını misyon edindiğini söyledi.

Suyun insan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli öğe olduğunun altını çizerek konuşmasına başlayan SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İskender Akkurt ise "İnsan vücudunda bulunan kanın yüzde 92'si, kemiklerin yüzde 22'si, beynin ve kasların yüzde 75'i sudur. Suyun insan ve doğa için bu kadar elzem ve hayati önemi bulunurken biz insanlar suyu kimyasal maddeler, fabrika atıkları, tarım ilaçları, yapay gübreler gibi unsurlarla kirletmekteyiz. Kirletilen bu sular dünyamız için büyük tehdit oluşturmakta. Dünya Bankası'nın verilerine göre 1 milyardan fazla insan temiz ve sağlıklı suya ulaşamamakta, 3 milyar kişi sıhhi altyapıya sahip olmadan yaşamaktadır. Dünya nüfusu ve kirlilik artışının yanında küresel ısınma sonucu 2050 yılında su kıtlığı yaşanılacağı düşünüldüğünde ne kadar ciddi bir problem ile karşılaşacağımız açıkça görünüyor. Bu anlamda bizleri aydınlatacak panelistlerimize teşekkür ediyor, panelin başarılı geçmesini diliyorum" diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından panel katılımcılarına plaketleri verildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.