Şehir Hastanesi ve Eski Hastane Binalarının Durumu

Demokrat Gazetesi'nden Nasuh Özkan Yazdı... Şehir Hastanesi ve Eski Hastane Binalarının Durumu

Yayınlanma:
Güncelleme: 31 Mart 2017 10:21
Şehir Hastanesi ve Eski Hastane Binalarının Durumu

Geçtiğimiz günlerde Başbakan Binali Yıldırım tarafından hizmete açılan Isparta Şehir Hastanesi gerçekten ihtişamlı görünümü ve 5 yıldızlı otel konforu ile göz dolduruyor. Böylesine güzel bir sağlık yatırımının şimdilik ülkemizde sadece 3 ilde bulunması ve Isparta’nın da bu iller arasında yer alması gerçekten bizleri gururlandırıyor.

Bu nedenle Şehir Hastanesinin Isparta’ya kazandırılmasından dolayı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Ak Parti iktidarına ve bu hastanenin yapımında emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz, Allah kendilerinden razı olsun. Şehir Hastanesi’nde şu günlerde bazı sıkıntılar yaşanıyor olabilir ancak bunların da zamanla giderileceğine ve sorunların çözüleceğine inanıyorum. Bu konuda hasta ve hasta yakınlarının biraz sabırlı olması gerekiyor. Sistem rayına oturuncaya kadar bu sıkıntılar yaşanabilir. Şehir Hastanesi ‘nin basına yönelik tanıtım toplantısı da dün gerçekleştirildi. Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzman Dr.Hüseyin Yavuz ve Devlet Hastanesi Baştabibi Opr. Dr. Veli Can Yarar basın mensuplarına Şehir Hastanesini tanıtırken, yaşanan sıkıntıların da kısa sürede çözümleneceğini dile getirdiler.

Ancak burada hastane çevresinde acilen giderilmesi gereken bazı sorunlar göze çarpıyor. Öncelikle hastaneye ulaşımda yaşanan sıkıntıların çözüme kavuşturulması, trafikte özellikle sabah saatlerinde yaşanan kargaşanın da bir şekilde çözümlenmesi gerekiyor. Bazı mahallelerden kalkan Halk Otobüsleri şehir hastanesinin üst tarafında bulunan kavşaktaki durakta yolcularını indiriyor, ancak vatandaşlar mahallelerden gelen otobüslerin kendilerini şehir hastanesinin önünde indirmeleri konusunda istekte bulunuyor ve güzergahın da buna göre belirlenmesini istiyor. Bunun gerekçesini ise otobüsten indikten sonra hastaneye giderken olası kazaların önüne geçmek ve üzücü kazaların yaşanmaması adına bu taleplerini dile getiriyorlar. Bu nedenle Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi önümüzdeki günlerde bu konuda sefer güzergahlarında sanıyorum bir düzenleme yapabilir.

Sabah saatlerinde çok yoğun olan şehir hastanesi üst kavşağında trafik polislerinin de görev yapıyor olması da sevindirici bir durum. Çünkü Allah korusun oradaki yoğunluk heran bir kazaya davetiye çıkarabilir, sinyalizasyonun da olmaması nedeniyle özellikle sabahları yayalar ve araçlar varacakları yere biran evvel ulaşabilmek için adeta birbirleriyle yarışıyorlar. Üst tarafta otobüslerden inen vatandaşlar biran evvel hastaneye ulaşabilmenin telaşını yaşarken, araçlar da gerek Eğirdir istikametine doğru gerekse Hastaneye doğru seyir halinde bulunuyorlar. Bu güzergahın aynı zamanda Köy garajı otobüslerinin de geçiş güzergahı olması nedeniyle yoğunluk daha fazla artıyor. Sabah orada yaşanan trafiği bir görseniz sanki İstanbul trafiği zannederseniz, bu nedenle herhangi bir üzücü kaza yaşanmaması için yetkililerin orada kalıcı tedbirleri biran evvel hayata geçirmeleri gerektiğini düşünüyorum. Bu arada Şehir Hastanesinin bazı özelliklerini de siz değerli okuyucularımla paylaşmak istiyorum:

Isparta Şehir Hastanesi’nin Özellikleri:
· Toplam 221.353 metrekarede 4 blokta, 20 ameliyathane, 131 yoğun bakım ünitesi, 167 poliklinik.
· 909’u yeni, toplam 1.528 kişilik istihdam.
· Her biri 24 metrekare 324 tek, her biri 30,3 metrekare 150 çift kişilik oda.
· Toplam yatak kapasitesi 800.
· Tüm odalarda WC ve duş, elbise dolabı, buzdolabı, TV, çalışma masası, yatak başı okuma ışığı, özel doktor lavabosu, gözleri yormayan bağımsız led aydınlatma, açılabilir yatak olan refakatçi koltuğu.
· 297 araçlık açık, 1.607 araçlık kapalı otopark, helikopter pisti.
· Toplam 672 kişilik 3 yemekhane, 280 kişilik 4 kafe, 160 kişi kapasiteli konferans salonu ve 4 mescit.
· Çalışanlara özel 1.000 metrekare kreş ve 150 metrekarelik spor merkezini kapsayan ek bina.
· MR, tomografi, gama kamera, kardiyak ve periferik anjiyografi, excimer lazer gibi son teknoloji ürünler.
· Türkiye’ye tedavi için gelen yabancılara hizmet verecek İngilizce ve Arapça bilen elemanlar.
Türkiye’nin ilk deprem
izolatörlü şehir hastanesi

Isparta’da kapılarını açan dev tesis yine Türkiye’nin ilk deprem izolatörlü şehir hastanesi olarak öne çıkıyor. Uygulanan bu sistem sayesinde; olası bir deprem anında, sarsıntının etkisi azaltılarak hastanedeki çalışmaların aksamadan devam etmesi sağlanıyor. Akıllı bina konsepti ile inşa edilen Isparta Şehir Hastanesi, trijenerasyon ve güneş panelleri sayesinde kullandığı elektriğin yüzde 35’ini kendisi üretecek altyapıya sahip. Kampüste 297 araçlık açık, 1.607 araçlık kapalı otoparkın yanı sıra helikopter pisti ve ücretsiz vale servisi bulunuyor.

Isparta Şehir Hastanesi’nde öne çıkan bir başka özellik de ‘anne oteli’ uygulaması. Yenidoğan ve yoğun bakımda bebeği tedavi gören annelerin ve özellikle şehir dışından gelen hastaların konaklaması için özel bir alan oluşturulmuş durumda. Ayrıca, 4 bloktan oluşan kampüste, ihtiyacı olan her hastaya tüm tetkikleri ve tedavi süresi bitene kadar yönlendirme ve refakat için özel elemanlar yardım edecek.

HASTA VE REFAKATÇİLERİ EN
ÇOK SEVİNDİREN HİZMET…
Bu arada Şehir Hastanesi’ne yatış yapan hastalar dolapları açtığında kendilerini son derece sevindiren bir sürprizle karşılaşıyorlar. Çünkü her odada bir Kur’an-ı kerim ve seccade bulunuyor. Böylece gerek hastalar gerekse hasta yakınları hastanede geçirdikleri süre zarfında ibadetlerini de yapabilme imkanı bulabilecekler. Türkiye’de belki de ilk kez Isparta Şehir Hastanesi’nde başlatılan bu hizmeti de söylemeden doğrusu geçmek istemedim.

BOŞALTILAN HASTANE
BİNALARI NE OLACAK?
Şehir Hastanesi güzel bir yatırım dedik. Ancak gelelim diğer hastanelerin taşınmasıyla boşalan diğer hastane binalarına. Bilindiği gibi Şehir Hastanesi’ne Isparta Devlet hastanesi, Doğumevi ve Gülkent ek binası taşınmıştı. Şimdi bu üç bina nasıl değerlendirilecek, bunu hepimiz bekleyip göreceğiz. Ancak bu bekleyiş umarım uzun sürmez. Çünkü boşaltılan bu üç binanın çok iyi şekilde değerlendirilip tekrar halkın hizmetine sunulması gerekiyor. Kimileri ikinci üniversiteden bahsediyor kimileri apart veya yurt olacak diyor. Herkes bir şeyler diyor ama yetkililerin ağzından buralar şu olacak diye bir açıklama çıkmadığı sürece buraya şu yapılacakmış bu yapılacakmış gibi laflar hep boşta kalıyor. Keşke buraların nasıl değerlendirileceğine ilişkin planlama daha önceden yapılsaydı. Umarım bu binalar yine sağlıkla ilgili hizmetler için değerlendirilir. Bir sonraki yazılarda buluşmak dileğiyle her şey gönlünüzce olsun, sağlıcakla kalın. Ayrıca dün gece idrak ettiğimiz Mübarek Regaip Kandilinin ve coşkuyla karşıladığımız üç ayların tüm İslam Alemine ve Türk Milletine hayırlar getirmesi temennisiyle saygılar sunuyorum.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.