SGK Kumpası

SGK Kumpası

Yayınlanma:
Güncelleme: 26 Mart 2015 11:00
SGK Kumpası

Satın aldıkları ve kurdukları 15 ayrı şirkette köylerden aylık 150 TL prim bedelini alarak yüzlerce kaçak işçi gösterdiler, devlete olan SGK prim borcunu ödemediler.

Isparta'da patlak veren bir SGK kumpası, özellikle merkez köylerde yüzlerce kişinin sanık olarak Ağır Ceza Mahkemesi'ne çağrılmasına neden oldu. Isaprta Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlatılan davada sahte işçi olarak gösterilen yüzlerce kişi 'devleti dolandırmak'tan yargılanıyor.

Akdeniz muhabirinin edindiği bilgiye göre, Isparta ve Antalya'da sicili temiz olan 15'e yakın şirketi satın alan kişiler, Yakaören, Deregümü, Aliköy başta olmak üzere kırsal alanlarda tarım sigortası ile Bağ-Kur'a kayıtlı kişilerle görüştü. '3 yıl işçi sigortası yatırılanların Tarım ya da Bağ-Kur'dan değil de SSK'dan emekli olma' imkanından haberder olan köylüler düşük SGK primi cazibesiyle bu kumpasa alet oldu. Bu teklifi kabul eden vatandaşlar aylık 150 TL prim taksidiyle değişik şirketlerde işçi olarak gösterildiler. Sadece merkez Yakaören Köyü'nde 50'e yakın kişinin bu cazibeye kapılarak 'kaçak işçi' olarak kayıt edildiği bildirildi. Yüzlerce kişiyi bu şekilde sigortalı yapan şirket sahipleri, köylüerden SGK primlerini aylık olarak elden tahsil etti.
Ancak düşük sigortça primi taksitli kaçak işçi kumpası başka bir olaydan ötürü yapılan soruşturma sonucunda ortaya çıktı. 15 ayrı şirkette yüzlerce kaçak işçi çalıştırıldığı, pirimlerinin vatandaştan toplanmasına rağmen devlette tahakkuk eden borcun ödenmemesi kumyası ip söküğü gibi çözüldü. Dosya Ağır Ceza Mahkemesi'ne gitti.

Mahkeme, şirketi satanların yanı sıra şirket sahipleri ve bu şirkette kaçak işçi olarak görüken herkesi 'devleti dolandırmak' suçundan sanık sıfatıyla çağırdı. Yargılaması devam eden davada, 150 TL karşılığında sigorta primi yaptıranlardan bu zamana kadar devlete olan sigorta prim borçlarını ödemeleri talep edilecek. Ayrıca kaçak işçi olarak sigortalı gözüken zaman içinde özel ya da kamu hastanelerinde yapılan sağlık masrafları hesaplandıktan sonra herkesten tek tek istenecek. Kaçak işçiliği kabul eden her kişinin bu dava sonucunda devlete 8-10 bin TL ödeme yapacağı belirtiliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.