Şimdi Kemerleri Gevşetme Zamanı

Şimdi Kemerleri Gevşetme Zamanı

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Kasım 2015 13:23
Şimdi Kemerleri Gevşetme Zamanı

İktisat profesörü SDÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Ali Dulupçu, hükümetin ekonomik vaatlerinin iç piyasayı ve talebi canlandırıcı yönünün olduğuna dikkat çekerek “dış pisayalardaki yavaş büyümeyi içerden canlanan bir büyüme tetikleyecektir” dedi.

İŞVEREN DÜŞÜNÜLMELİ: Şu anda 1000 TL civarında olan asgariücrette yüzde 30’luk bir artış öngörülüyor. Sigorta pirimi ve vergiler yönündende artış olacak. İşveren için ortalama olarak 500 TL’lik artışı ifade ediyor.Hükümet işveren üzerindeki yükü hafifletecek formül bulmak zorunda.

KEMERLERİ SIKTIK: Belirgin bir şekilde son IMF ileimzaladığımız anlaşma bu hükümet öncesinden itibaren ciddi anlamda kamudarasyonilazsyon sürecine gittik. Kemerleri de bu anlamda birazcık sıktık. Kamuyatırımlarında öncelikleri belirleyip kemerleri sıktık. Birazcık kemerlerigenişletelim.

SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Ali Dulupçu, 1 Kasımseçim sonrası oluşan ekonomik durum ve beklentilerle ilgili açıklamalarda bulundu. İktisat profesörü Dulupçu, AK Parti Hükümeti tarafından açıklananekonomik vaatlerin iç piyasayı ve talebi canlandırıcı yönde olduğunu ifadeetti. AK Parti hükümeti öncesinden bu yana İMF ile yapılan anlaşma gereği kamuyatırımları öncelik alınarak kemer sıktırma politikası uygulandığını belirtenDulupçu, “Geniş kitlenin olduğu bir ortamda refah düzeyinin artmasını yöneliktalepler de zaman içerisinde birikmiş. Kemerleri de bu anlamda birazcık sıktık.Kamu yatırımlarında öncelikleri belirleyip kemerleri sıktık. Birazcık kemerlerigenişletelim” diye konuştu.
1 Kasım sürecinde herkesin odaklandığı ekonomik vaatlerinişçiden, emekliye, esnaftan çiftçiye kadar her kesimi yakından ilgilendirdiğinibelirten Dulupçu, TRT İzmir Kent Radyosu’nda katıldığı canlı yayında şuaçıklamalarda bulundu:

İÇERDEN CANLANAN BİR BÜYÜME
Dış piyasalarda istikrara kavuşmuş yavaş büyümeyi biraziçerden canlanan bir büyümenin tetiklemesi gerektiğini düşünüyorum. Hemenseçimden sonra Bakanlarımızdan Cevdet Yılmaz, “orta vadeli programı acabagüncellemeli miyiz, 3 yılda yüzde 4 büyüme demiştik ama ortam olumlu bunuyukarı çekmek mümkün müdür” diye gündemi farklı boyuta soktu.

YÜZDE 6 HEMEN GERÇEKLEŞECEK
BİR BÜYÜME OLGUSU DEĞİL

Yüzde 6’lara ulaşmak belki hemen gerçekleşebilecek bir olgudeğil. Aslında Hükümet seçimden önce Türkiye ekonomisinin gittiği yönü,hazırlamış olduğu 2023 vizyonunu içeren kalkınma planı ile birliktedeğiştirmeyi arzu ediyordu. Ne yazık ki yapısal reformları içeren ama gündemdemakro ekonomik faiz, döviz tartışalım derken pek dikkate almadığımız bir eylemplanları silsilesi açıkladı. Bu öncelikli dönüşüm programları idi. 25 başlıktayapısal dönüşümü içeren tarımdan, sanayiden, lojistikten, sağlık turizmine kadaruzanan detaylı bir çalışma yaptı. Bunu da hayata geçirdi aslında. Aşama aşama.Bu kamuoyunun ne yazık ki çok da ilgisini çekmedi. Kamu harcamalarınınrasyonelleştirilmesi programı, kamu gelirlerinin kalitesinin artırılması gibibaşlıklar olan programdı. Kamu ayağı da olan, enerji verimliliği de olan birprogramdı. İş seçimin getirdiği atmosfere kitlenmiş oldu.

BÜYÜK BİK BEKLENTİ OLUŞTU
Seçimden sonra ne gördük. Dolar düştü, avro düştü, faizoranları düştü. Bizdeki dolardaki düşüş hem dış piyasalardaki gelişmeler hem deseçim ortamının oluşturduğu bir ortam. 2003’den 2011’e kadar döviz kuru 1,3 ile1.8 arasında gidip-geldi. Ondan sonra düşünün 10 yılda kat edemediği mesafeyi2-3 yılda kat etti. Seçim sonucunda hükümetin vaatleri bir beklenti oluşturmuş oldu.Bu da iç piyasayı canlandırıcı yönünde olduğunu söyleyebiliriz. Vaatlerintasarrufları artırıcı yönü var, imalata üretime yönelik yönü var. Ama maliyetgetirici bir yönü de var.

EN DİKKAT ÇEKENİ ASGARİ ÜCRET
Hükümet önceki seçimlerdeki temel vaatlerine baktığımızdaher ile bir havalimanı açılması, demiryolu, TOKİ’nin artırılması, üniversitesayılarının artırılması, otoyolların sayısının artırılması. Ve sağlıkta her ilebölge hastanesi kurulması. Baktığımız zaman seçmen bu vaatlerin gerçekleştiğinigördü. Bu seferki talepler iç piyasayı, talebi canlandırma boyutu var gibigözüküyor. Bunlardan en çok tartışılan asgari ücret. Şu anda 1000 TL civarındaolan asgari ücrette yüzde 30’luk bir artış öngörülüyor. 1300 TL’nin 2 tane yanıvar. Bu çalışanın eline geçecek miktarı ifade ediyor. Sigorta pirimi vevergiler yönünden artış olacak. İşveren için ortalama olarak 500 TL’lik artışıifade ediyor. Hükümet işveren üzerindeki yükü hafifletecek formül bulmakzorunda.

SANAYİ İÇ PİYASADA ARTAN
TALEBİ İYİ GÖREBİLMELİDİR
Maliyetleri artıracak bir unsur. Sanayi daralma sürecinde.Hizmet sektörü arttığı için sanayinin payı milli gelirde düşüyor. Türkiye’niniç pazarının da küçümsenmeyecek bir Pazar olduğunu söyleyebiliriz. Neredeyse 1trilyon dolarlık pazardan bahsedecek durumdayız. Bu büyük bir hacmi ifadeediyor. Bu ücretlerdeki iyileşmenin iç pazarda canlanmaya yol açabileceğinisöylememiz mümkün. Bu sanayinin iç pazarı sürekli destekleyecek ürünsunabilmesiyle alakalı. Tabiki sanayicinin yaşadığı sorun tüm dünya için geçerli.Bir kitap yazılmış. ‘Çin’den 1 ürün almadan 1 yılı nasıl geçirdim’ adı altındayazılmış. Bu sadece Türkiye’ye ait bir problem değil. Küresel ekonominin birsorunu. İş dönüp gelip yapısal reformlarda ne yapıyoruz? Seçmenin gündeminivaatler etkiliyor ama beni de bir sene önce açıklanan yapısal dönüşümprogramları heyecanlandırıyor.

GEÇLER, GİRİŞİMCİLER VE ÇİFTÇİLER
Gençlere, girişimcilere 50 bin TL destek, 100 TL faizsizkredi verilecek. Bunlar küçük çaplı başarılı iş fikirlerini hayata geçirebilmekiçin çok önemli. Ama bu desteklerin boyutu itibariyle hizmet sektöründe sınırlıkalacağını söyleyebiliriz. Sanayi sektörü için güçlü bir destek olmadığınısöyleyebiliriz. Yem ve gübredeki KDV’nin kaldırılması yönündeki vaat en çokgündeme gelenlerden birisiydi. Yem ve gübredeki KDV’de tarım sektöründekirekabetçiliği arttırma imkanı olacaktır diye düşünüyorum.

EN ÖNEMLİ VAAT: UMUT
Umut en önemli vaat. Geniş kitlenin olduğu bir ortamda refahdüzeyinin artmasını yönelik talepler de zaman içerisinde birikmiş. Belirgin birşekilde son IMF ile imzaladığımız anlaşma bu hükümet öncesinden itibaren ciddianlamda kamuda rasyonilazsyon sürecine gittik. Kemerleri de bu anlamda birazcıksıktık. Kamu yatırımlarında öncelikleri belirleyip kemerleri sıktık. Birazcıkkemerleri genişletelim.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum