Su Kullanımı Yönetmeliği Mecliste Kabul Edildi

Isparta İl Genel Meclisi, köylerde içme suyu kullanma dengesini gözetme adına üç yıldır sürdürülen çalışmada sonuca ulaştı. Köylerde içme suyu kullanımına ilişkin 20 maddeden oluşan yönetmelik Meclis'te yapılan oylamada kabul edildi.Isparta İl Genel Mecli

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Kasım 2011 12:47
Su Kullanımı Yönetmeliği Mecliste Kabul Edildi

Isparta İl Genel Meclisi, köylerde içme suyu kullanma dengesini gözetme adına üç yıldır sürdürülen çalışmada sonuca ulaştı. Köylerde içme suyu kullanımına ilişkin 20 maddeden oluşan yönetmelik Meclis'te yapılan oylamada kabul edildi.

İl Genel Meclisi Başkanı Osman Zabun, Türkiye'ye model olacak tarzda hazırlanan yönetmelik dahilinde alınan kararların İçişleri Bakanlığı'nca mevzuatlara aykırı bir durum olup olmadığına yönelik incelemesinin ardından uygulamaya gireceğini söyledi.Zabun, “Isparta köy içme suyu tesislerinin köylere hizmet götürme birliklerine, uygulamasının da köy tüzel kişiliklerine devrine ilişkin bir yönetmelik hazırlığı söz konusuydu. Bu çerçevede yönetmelik son şeklini aldı. 20 maddeyi içeren yönetmelik köylerimizde mevcut içme suyu tesislerinin devrini kullanma şartlarını, bakım ve onarımını düzenleyen abonelik ilkesini getiren, adaletsizliklerin önüne geçmeyi hedefleyen yönetmelik karara bağlanıp kabul edildi” diye konuştu.

Isparta'da ilk kez böyle bir uygulama yapılacağını belirten Zabun “Artık tüm köylerimizde içme suyu tesislerinin kullanımı, şebekeden dağıtımı, bakım ve onarım giderlerinin karşılanmasını köylere hizmet götürme birlikleri sağlayacak. Ayrıca köylerde abonelik sistemi devreye girecek. Birlikler, suyun şebekeye veriliş şartlarını (elektrik enerjisi harcanarak pompaj sistemiyle mi yoksa suyun kendi kaynağından mı geldiği) göz önünde bulundurarak, cüzi miktarda abonelik ücretlerini belirleyecek. Abonelik ücretlerinin alınması, suyun dağıtımı gibi konularda uygulama ve denetimi ise muhtarlar üstlenecek” dedi. Yönetmelik gereği birliklere, bu sisteme geçmek için bir yıllık süre tanınacağını ileten Zabun, sisteme geçmeyen köylerde içme suyu tesislerinin bakım ve onarım masraflarını Özel İdare'nin karşılamayacağını bildirdi.

Yeni uygulamanın köylerde adaletsiz su dağılımına son vereceğini savunan Zabun, şunları söyledi: “Köylerimizde su yeterli olmasına rağmen alt kotta bulunan evler sudan faydalanıyor, üst kottakilere ise su kalmıyordu. Bu da içme suyunun , tarımsal sulamada kullanılmasında ötürüydü. Ama dünyanın hiçbir yerinde tatlı su kaynakları tarımsal sulama için kullanılmıyor. Bu sistem getirilmediği için bugüne kadar köylerde eşitsizlikler ve mağduriyetler yaşanıyordu. Bundan böyle denetim mekanizmasıyla birlikte imkansızlıkları ve adaletsizlikleri ortadan kaldırmış olacağız. Kurulacak birliklere sorumluluk yükleyerek hem orada kurulacak tesislerin bakım ve onarımı gözetilmiş olacağız, hem de içme suyundan herkesin amacına uygun olarak yararlanmasını sağlayacağız” dedi.

Yönetmeliğin gerekli onay süresinden geçtikten sonra yürürlüğe gireceğini belirten Zabun, “Valilik alınan kararları İçişleri Bakanlığı'na gönderecek. Bakanlık mevzuat yönünden inceleme yaptıktan sonra onay alınacak ve uygulamaya geçilecek” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.