Sulama Birlikleri Borç Kıskacında!

Sulama Birliklerinin devlete olan ve milyonları bulan borcunun TEDAŞ’ın özelleşmesinden sonra tamamının tahsil edilmesi gündemde.

Yayınlanma:
Sulama Birlikleri Borç Kıskacında!

Zaten mevcut borcu ödeyemeyip üzerine bir de faiz eklenen bu borcun Sulama Birlikleri tarafından nasıl ödeneceği bilinmiyor. Olayın en vahim tarafı ise elektrik borcu olan birlikler sulama yapamıyor!

Isparta yeni bir krizin eşiğinde. Sulama Birliklerinin bugüne kadar devlete olan elektrik borçlarını ödeyemeyip bir şekilde inisiyatifle sulama yaptıkları dönem artık kapandı. TEDAŞ’ın özelleşmesinden sonra şirketin bu borçların tamamını tahsil etmesi gündeme geldi. Milyonlarca lirayı bulan borcun nasıl ödeneceği ise merak konusu.

DSİ YETKİLİLERİ BAŞKANLARLA GÖRÜŞÜYOR
DSİ yetkililerinden edinilen bilgilere göre Sulama Birlik Başkanlarıyla borç konusunda sürekli toplantı yapılıyor. Bu toplantılarda tek gündem maddesi ise elektrik borcu. Özelleşme olmadan önce tek umutları borçların affa uğraması olan ancak gündeme dahi gelmeyen borçlar yüzünden Sulama Birliklerinin başı oldukça dertte.

YAPILANDIRMA BEKLENİYOR
Öte yandan DSİ yetkilileri borçların ancak yapılanma ya da devletin bir sefere mahsus af getirmesiyle kapatılabileceğini bildirdi. Aksi takdirde elektrik verilmeyen bölgelerde sulama yapılamayacağını ifade eden yetkililer, Isparta’nın krize girebileceğini belirtti.

GÖLLER BÖLGESİNİN ORTASINDA SUYU KULLANAMIYORUZ!
Su varlığı bakımından Türkiye’de tek olan bölgemizde böyle bir durumun yaşanması trajik komik durumlara sahne oluyor. DSİ yetkilileri su bolluğunun içinde elektrik borcu yüzünden sulama yapılamamasının Isparta’yı ciddi anlamda etkileyeceğini söyledi. Bundan en çok tarımın zarar göreceğini ve tarım kenti Isparta’da ayaklanmaların bile başlayabileceğini ifade eden yetkililer şunları söyledi;

“Sulama Birliklerinin içinde bulunduğu durum yeni değil. Yıllardan beri süre gelen bu borçlar faizleriyle birlikte katlanarak bu seviyeye geldi. Borçların milyonları bulduğu tahmin ediliyor. Şu anda birliklerin bu borcu ödemesi mümkün değil. Ancak Devlet olaya el atarsa bu sorun çözülür. Yoksa Isparta’da çoğu bölge sulama yapılamaz hale gelecek. Bu konuda Sulama Birlikleriyle ilgili olan bir madde değiştirildi ve denetlemesi DSİ’ye verildi. Eğer borçlar af edilirse ya da yapılandırılırsa bundan sonraki süreçte aynı durum tekrar yaşanmaz.

Çünkü DSİ birliklerin denetim mekanizması olacak ve denge bütçe sistemini uygulayacak. Böylelikle zarar eden birlikler ayağını yorganına göre uzatacak, sabit bir fiyat politikası belirlenecek ve bunun altında sulama yapılamayacak.

BİRAN ÖNCE ÇÖZÜMLENMELİ
Diğer taraftan elektrik dağıtımı devlete ait iken borçlar bir şekilde idare ediliyordu ve sulama devam ediyordu. Ancak elektrik dağıtımının özelleşmesinden sonra bu borçların tamamının tahsil edilmesi gündeme geldi. Şu an bu durum çıkmazda.

Şirket borçları tahsil etmeye kalksa bile ödenemeyecek bir borç ortada olduğu için sıkıntılar yaşanacak. Borç ödenemeyince de elektrik verilemeyecek. Böylelikle bunun zararını vatandaş görecek. Sulama yapılamayan topraklar kuraklaşacak, ürün alınamayacak ve insanlar geçinimini sağlayamayacak. Aynı şekilde az üretilen ürünlerin fiyatları da artacak. Bundan herkes etkilenecek. Çözüm; Yaşanan soruna devletin el atması. Başka çıkış yolu yok.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.