Süleyman Demirel Kalkınma ve Demokrasi Müzesi'ne 6 Milyon 400 Bin Yeni Belge

Süleyman Demirel Kalkınma ve Demokrasi Müzesi'ne 6 Milyon 400 Bin Yeni Belge

Yayınlanma:
Güncelleme: 15 Haziran 2017 10:22
Süleyman Demirel Kalkınma ve Demokrasi Müzesi'ne 6 Milyon 400 Bin Yeni Belge

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in 1949’dan hayata veda ettiği 17 Haziran  2015’e değin biriktirdiği 6 milyon belge daha Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’ne getirildi.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’ne 10 bin klasör içerisinde 6 milyon belge daha getirildi. Müze Müdürü Osman Siviloğlu, 720 bin metrekare alanda konuşlu Müze’de büyük bir kütüphane kurduklarını, yeni 6 milyon belgenin tasniften sonra araştırmacıların kullanımına açılacağını belirtti.

 Merhum 9. Cumhurbaşkanı Demirel’in 1949’dan hayata gözlerini kapadığı 17 Haziran 2015’e değin biriktirdiği belgelerin kendilerine teslim edildiğini anlatan Siviloğlu, “sadece Türkiye’den değil evrensel açıdan araştırmacılara açacağız.”

 BELGELER İNTERNETTE YAYINLANACAK

Ankara’dan 10 bin klasör içerisinde 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in Devlet Su İşleri (DSİ) Zincirbozan sürgününe; Başbakanlığı’ndan Cumhurbaşkanlığı’na kadar geçen süreçte biriktirdiği 6 milyon belge var. Şu an otomasyon devam ediyor. Tasnif yapıyoruz. Bu belgelerin tamamını kurulacak web sitesine de yükleyeceğiz. Tüm dünyadaki araştırmacıların faydasına sunacağız.”

 YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA İÇİN ÇALIŞMALAR

Isparta’nın ve Türkiye’nin övünç kaynağı bu yükseköğretim kurumunun 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’den ilham aldığını ve ismini taşıdığını anlatan Siviloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sayın Demirel’in, Türkiye’ye olduğu kadar SDÜ’ye de çok büyük emeği var. SDÜ de bu değeri hak ediyor. SDÜ ile güzel bir etkileşim içindeyiz. Zira SDÜ, 15 Kasım 2015’te Liderlik Araştırma ve Uygulama Merkezi kurdu. Öğrenciler, Yüksek Lisans ve Doktora çalışmalarını gelip burada da yapıyorlar. Bu bize kıvanç veriyor.”

 BAKANLIK ‘ÖZEL MÜZE’ STATÜSÜ VERMEK ÜZERE

Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi Müdürü Osman Siviloğlu, şöyle dedi:

 “Bu Yerleşke’nin üst şemsiyesi Demirel Külliyesi. Demirel Vakfı tarafından yönetiliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na müracaat ettik. ‘Özel Müze’ statüsü verilmek üzere. Bu çok güzel bir gelişme. Kampus, 1990 yılında oluşturulmaya başlandı. İlk eser Şehriban Hatun Camii oldu

Merhum 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile simgeleşen fötr şapka formunda kapatılan bir Namazgâh var.

Müze olan yapılar ise 2000 yılında tamamlandı. Bilgi Merkezi ve Kütüphane 2002 yılında inşa edildi. Kampus’ta 9 kubbe var. Bunun özel bir anlamı var: Zira merhum Demirel, 9. Cumhurbaşkanı idi. Ona atıf yapılıyor.  Burada 1950 yılından bu yana Türkiye’nin yakın tarihinin belgeleri var. Demokrasi ve Cumhuriyet kazanımları.

Fakirlikle mücadele eden, yeşil başağın peşinde koşan bir hayat var. Demokrasi ve Cumhuriyet’in kazanımları var. Zira Cumhuriyet rejimi sayesinde bir çobanın ‘Devlet’in en zirvesine’ yükselmesinin hikâyesi var.

Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’nde Türkiye’nin yakın tarihine ait 6 milyon 400 bin belge mevcut. Baba evi de Etnografya Müzesi’ne dönüştürüldü. Müze, 26 Ekim 2014 tarihinde de açıldı. Sayın 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, açılışta müze için şöyle demişti: ‘Bu bir savaş müzesi. Fakirlikle, susuzlukla savaş…’ Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’nin felsefesi demokrasi, kalkınma ve gelişim...”

Yarım yüzyılı aşkın zamana damga vuran, tanıklık eden belge ve objelerin herkesin faydalanmasına açık olduğunu ifade eden Müze Müdürü Osman Siviloğlu, rakamları şöyle paylaştı:

BELGE                                                 ADET

Kitap                                                   46 bin

Gazete, dergi                                        42 bin

Fotoğraf                                              126 bin

Video                                                  6 bin

Çeşitli eşya                                          6 bin

Giyim, kuşam, halı, kilim                         500

Belge                                                   6 milyon 226 bin 100

Genel Toplam                                         6 milyon 400 bin

ANIT MEZARI CUMHURBAŞKANLIĞI YAPACAK

DEMİREL AİLESİ DE SONSUZ DESTEK VERİYOR

Müze Müdürü Osman Siviloğlu, Çalca Tepe de konuşlandırılan Anıt Mezar hakkında da bilgilendirdi. Siviloğlu, “Alan kıraç toprak idi. Dünya’nın dört bir köşesinden örnek fidanlar getirildi. Orası şimdi orman. 9 gölet var. Çalcatepe’de Anıt Mezar yapılıyor. Bunu da Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı yapacak. Demirel ailesi de sonsuz destek veriyor” dedi. Siviloğlu, Müze ve Anıt Mezar’da şu ana değin yapılan tüm harcamaları merhum Sanayici Dr. İnşaat Yüksek Mühendisi Şevket Demirel’in üstlendiğini söyledi. Siviloğlu, bundan sonraki harcamaları da Demirel Vakfı aracılığıyla ailenin yapacağını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.