Sümer Halı Marka Satışı İptal Edildi

Sümer Holding A.Ş., satış yöntemiyle özelleştirileceği ilan edilen Isparta’nın 2 yüzyıllık değeri Sümerhalı ihalesini iptal etti. Resmî Gazete’nin dünkü sayısında yayınlanan ilanda iptal nedeni açıklanmadı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 13 Ekim 2014 11:44
Sümer Halı Marka Satışı İptal Edildi

Sümerhalı 11 Temmuz 1933’te kuruldu. 22 Mayıs 2008’de ise tüm birim ve ekipmanları ile birlikte lağvedildi. Üretim yok. Ancak pozitif yön var: Sümerhalı Markası değer olarak varlığını sürdürüyor. Isparta İnce Hasgül İpek ve Yün El Halısı’nda ise COĞRAFİ İŞARET var.

Sümer Holding A.Ş., satış yöntemiyle özelleştirileceği ilan edilen Sümerhalı ihalesini iptal etti. Karar dün Resmî Gazete’de yayımlandı. Ancak iptal kararının gerekçesi paylaşılmadı.

MUHAMMEN BEDEL 50 BİN TL İDİ
Özelleştirme ihalesinde Sümerhalı markası için muhammen değer olarak 50 Bin TL biçilmişti. Satış, 14 Ekim’de ‘pazarlık’ yöntemi ile gerçekleştirilecekti. Holding, 3 markanın satışını iptal etti. Isparta’yı bağlamayan 7 markanın satışı ise yapılacak.

11 TEMUZ 1933’TE KURULMUŞTU
Sümerhalı’yı da inşa eden sistem, Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatları doğrultusunda 11 Temmuz 1933’te kurulmuştu. Sümerhalı Isparta Bölge Fabrikası 22 Mayıs 2008’de tüm birimleri ile birlikte lağvedilmişti.

COĞRAFİ İŞARET DE VAR
Isparta’nın 2 yüzyıllık değeri için COĞRAFİ İŞARET de bulunuyor. SDÜ, ‘İnce Hasgül Isparta İpek ve Yün El Halısı’ olarak COĞRAFİ İŞARET almıştı. Ayrıca Sümerhalı’nın tüm Türk Uygarlıklarından izler taşıyan 4.500 Motif’e sahipti.

SATIŞ İPTAL
Sümer Holding A.Ş., 6 Eylül 2014’te satış yöntemi ile özelleştireceğini ilan ettiği marka Sümerhalı ihalesinden vazgeçti. Bu bağlamda Sümerbank, Sümerhalı ve Hereke markalarının satış ihaleleri iptal edildi.

GEREKÇE AÇIKLANMADI
Sümer Holding A.Ş.’nin, 14 Ekim 2014’te gerçekleştirilecek olan Sümerhalı Marka satış ihale iptal kararı Resmî Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. Ancak iptale ilişkin gerekçe açıklanmadı.

10 MARKA SATIŞA ÇIKTI 3 MARKA SATIŞI İPTAL
Sümer Holding A.Ş., 6 Eylül 2014’te 10 markanın satış yöntemiyle özelleştirileceği ihalesine çıkmıştı. Holding, 3 markanın satış ihalesini iptal etti. 7 marka ise 14 Ekim’de gerçekleştirilecek ihale ile satılacak.

SATIŞI İPTAL MARKALAR:
- Sümerhalı
- Sümerbank
- Hereke

SATIŞI GEÇERLİ MARKALAR:
- Merinos
- Bursa Merinos
- Career
- Azot Sanayi
- TÜGSAŞ
- Seka
- Turban

BİR GÜNEŞİN BATIŞ HİKÂYESİ 11 TEMMUZ 1933
Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bizzat direktifleriyle Sümerbank kuruldu. Sümerbank, genel şemsiyesi altında Sümerhalı Isparta Bölge Fabrikası açıldı.

MİLLÎ GÜVENLİK

18 Eylül 1997

Sümerhalı’nın özelleştirme yönünde adımlar atıldı. Ancak 18.9.1997 tarih ve 97/43 sayılı karar Sümerhalı özelleştirme programına alındı.

25.2.1998 tarihinde 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 3. maddesine göre Bakanlar Kurulu’nun 98/10720 sayılı kararı ile Sümer Halı İktisadi Devlet Teşekkülü (KİT) oldu. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na bağlandı.

Türk El Sanatları’nın korunması, yaşatılması ve geleceğe aktarılması ve Millî Güvenlik nedeniyle Sümerhalı özelleştirme programından tamamen çıkarıldı.

10 YIL SONRA TEKRAR
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) iktidarı 8 Ekim 2007 tarihinde Sümerhalı’yı tekrar özelleştirme programına aldı. Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) anılan tarihte özelleştirme kararını açıkladı. Aralık 2007 tarihinde karar Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayınlanarak resmen yürürlüğe girdi.

22 MAYIS 2008
22 Mayıs 2008 tarihinde Sümerhalı üretim durduruldu. 25 işçinin tüm hakları iade edilerek görevlerine son verildi. İşçilerden bir kısmı kamu kurum ve kuruluşlarında sözleşmeli işçi olarak istihdam edildi. 50 memur da Kamu tarafına aktarıldı.

O ESERLER NEREDE?
Sümer Halı’da Uygur Medeniyeti’nden Osmanlı İmparatorluğu’na kadar geçen süreçte tüm Türk Devletleri’ne ait 4 Bin 500 parça Kilim ve Halı Motifi bulunuyordu. Millî Saraylar, Vakıflar ve Kültür- Turizm Bakanlığı’nın istediği o eserleri kim aldı? Bilinen tek bir gerçek var: O eserler artık Isparta’da değil. Isparta bu mirasını da elde tutamadı


Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.