Talep Çok Üretim Yok

Arzen Kozmetik İşletmecisi Mustafa Berber, lavantanın gülden sonra Isparta’nın yeni markası olacağını ileri sürerek, üretim alanlarının dar olmasından yakındı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 09 Temmuz 2014 18:41
Talep Çok Üretim Yok

Yıllar önce parası olmadığı için Keçiborlu’dan Isparta’ya yürüyerek geldiğini ancak lavanta, adaçayı, papatya gibi ürünleri üreterek Arzen Kozmetik markasını hayata geçirdiğini belirten Mustafa Berber, Isparta’nın yeni değerinin lavanta olacağını ileri sürdü.

İHRACATÇI İŞADAMLARININ GÖZÜ ISPARTA’DA

Berber, şu anda dünya pazarına hâkim olan Fransa’nın, talebe karşılık veremeyince çevre ülkelere yöneldiğini ve Türkiye’yi keşfettiğini bildirdi. Türkiye’de toprak yapısı itibariyle Isparta’nın lavanta üretimine en yatkın il olduğunu ve bu anlamda Fransızların Isparta’ya kök getirerek üretim yapmaya başladığını ifade eden Berber, durumdan haberi olan ihracatçı işadamlarının gözünü Isparta’ya çevirdiğini ve her ay düzenli ziyaret gerçekleştirmeye başladıklarını söyledi.

NAKİT PARAYLA ALIYORLAR

Kendisinin de 27 yıldır bu tür işlerle uğraştığını ve lavantanın hiç bu kadar cazip hale gelmediğini dile getiren Berber, “Isparta’da şuanda üretilen lavantanın 10 kat fazlası olsa hemen satılacak. Kapıda bekleyen ihracatçılar var. Kaç ton olursa olsun hemen nakit parayla almak istiyorlar. Ancak üretim yok” dedi.

GÜLDEN GETİRİSİ DAHA FAZLA

Öte yandan ihracatçı işadamlarının kendisiyle irtibata geçmeye başladığını sürekli Isparta ziyaretinde bulunduklarını ifade eden Berber, “Lavantanın ihracatı bilinmiyordu. Fuarlar vasıtasıyla yurtdışında güzel tanındı. Tanınınca ihtiyaç doğdu. Lavanta kozmetik ve yağ başta olmak üzere birçok alanda kullanılıyor. Örneğin halk gülden 1 lira kazanıyorsa lavantadan 10 lira kazanabilir. Üretici için bulunmaz bir fırsat” diye konuştu.

GÜL ÇİÇEĞİNİN KG 3 TL, LAVANTANIN KG 7 TL

Diğer taraftan lavantanın gülden daha fazla kâr getirdiğini de savunan Berber, şunları söyledi: “Gülü toplayıp 3 liraya satıyorsa lavantayı 7 liraya satıyor. Bu durumda lavanta daha karlı. Bu kar direkt üreticiye yansıyor. Lavanta Isparta’da kabuğunu yırtsın. Sütçüler, Yalvaç, Şarkîkaraağaç’a lavantanın yayılmasını istiyoruz. Şuanda Keçiborlu, Kuyucak, Senir’de lavanta üretimi yapılıyor. Şu anda küçük dalgalar halinde büyüyor. Ama bu dalgaların büyümesini istiyoruz. Türkiye’de başka üretim merkezi yok. Dünyada ise merkezi Fransa. Zaten Isparta’ya da Fransa getirdi. Lavantanın ekimi ve dikiminin fazlalaşması lazım. Bunun yanında adaçayı var. Bunun da üretimini yapmamız lazım.

SUSUZ HER YERDE YETİŞEN BİR BİTKİ

Gelecek 10 yılın lavanta üretimine talibiz. Piyasada çok büyük talep var. Ayrıca lavantanın dikimi çok basit. Bir kez ekildiğinde 50-60 yıl ürün alınıyor. Üreticilerin söylediğine göre ilk ekimden 3-4 yıl sonra üretim başlıyormuş. Hasat mevsimi de Temmuz ayı sonu gibi. Lavanta susuz yetişen bir bitki. Her yerde yetişebilir. Koyun ve keçi lavantayı yemez. Ayrıca gübre ve ilaç da istemez. Sadece araları sürülüyor.

ÜRETİMİ GÖRMEK İÇİN KEÇİBORLU’YA GELEBİLİRLER

Üretim yapmak isteyenler önce Keçiborlu tarafına giderek, bahçeleri görebilirler. Kozmetik alanında talebe cevap verilemiyor. Çünkü birçok sektörde kullanılıyor. Belki gülden daha çok insanlara kazandıracak bir ürün. Kırda yetişen çok fazla bakım istemeyen bitki. Ama maddi getirisi çok iyi. Bu arada adaçayının salvia türü Isparta’da çok güzel yetişiyor. Ben deneme üretimlerini yaptım. Şu anda tohumlarını elde ettim ve bu yıl 200 bin kök dikmeyi düşünüyorum. Çünkü Türkiye’de alıcısı çok yüksek.”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.