Tarihi ‘Yılan Kıran’ Çeşmesi Restore Ediliyor

Vali Memduh Oğuz, Sülübey Mahallesinde bulunan tarihi ‘Yılan Kıran’ çeşmesinde incelemelerde bulundu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 06 Eylül 2012 11:33
Tarihi ‘Yılan Kıran’ Çeşmesi Restore Ediliyor

Beraberinde İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç, Mimarlar Odası Başkanı Merve Kuyu ve SDÜ Mimarlık Bölümü Restorasyon Anadalı Bilim Başkanlığı Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Elif Çelebi Yakartepe ile birlikte tarihi çeşmede incelemelerde bulunan Vali Oğuz, tarihi çeşmenin restore edilerek Isparta’ya kazandırılacağını söyledi.

Sülübey Mahallesi Muhtarı İbrahim Güleç ve mahallerinin de hazır bulunduğu incelemede Vali Oğuz, tarihi çeşmenin milli kültürümüzün güzel bir eseri olduğunun ifade etti.

Vali Oğuz konuşmasında; “Bu çeşme ortak bir zenginliğimiz milli kültürümüzün güzel bir eseri ve son kalıntılar bunlar. Bunu muhafaza konusunda ortak kanaatimiz var. Mimarlar Odası Başkanı Merve Hanıma gösterdiği ilgi ve hassasiyet dolayısıyla teşekkür ediyorum. Çünkü böyle bir çeşmeyi bir şehrin kültüründe muhafaza edebilmek, o şehrin geleceğine çok büyük yatırım yapmak demektir.

Bu çeşme önemli, çünkü taşı taş üstüne koyanlar bir medeniyetin sahipleri, onlar da bizim dedelerimiz oluyorlar. Baktığımız zaman biz o medeniyetin devamıyız. Bir mahallede böyle bir çeşme yapılmış ve bu çeşme güzel ve özel bir çeşme. Bu bakımdan kaybedilmemesi gerekir. Arkadaşlarımız, kültür müdürlüğümüz, mahalle halkı ve mimarlar odası öncülüğünde bu konuyu ele almışlar. Belediyemiz ile de görüşmüşler ve belediyemiz restorasyon projesini mimarlar odası çizerse diğer kısmını biz tamamlarız demişler. Böylece yerel yönetimler ve sivil toplum ayrımı yapılmadan bir konsensüsle buranın yapılacağı ortaya çıkıyor. Ben de bundan çok memnun oldum, vilayet olarak maddi manevi nasıl bir katkımız olacak ise onu yapmaya hazırız. İnşallah Ekim ayının sonuna kadar çalışmaları yapıp 2013 yılbaşında gelip burada su içeriz” dedi.

Tarihi yapıların kent kültürünün oluşmasında çok önemli katkıları olduğunu belirten Mimarlar Odası Başkanı Merve Kuyu; “Öncelikle Sayın Valimize kent kültürünü ve kent kimliğini oluşturan anıtlarla, çeşmelerle, binalarla ilgili bilgileri dile getirdiği için çok teşekkür ediyoruz. Bunlarla alakalı yerel yöneticilerin, valiliğin, idarenin sahip çıkması çok önemli bir konu. Isparta’da çok eser var. İl kültür müdürlüğümüz ve müze müdürlüğümüz ile sürekli irtibat halindeyiz. Neler yapabiliriz Isparta adına nasıl kimliğimizi koruyabiliriz, geçmişten gelen değerlerimizi gün yüzüne nasıl çıkarabiliriz diye sürekli istişare halindeyiz. Tabi ki Sayın Valimizin bu konudaki desteği bizi daha da çalışmaya sevk edecek” dedi.

Tarihi ‘Yılan Kıran’ çeşmesindeki incelemelerinden sonra mahallede bulunan 800 yıllık tarihi çınar ağacını da gören Vali Oğuz, ilgililere teşekkür ederek mahalleden ayrıldı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.