Temyiz İçin Antalya'ya Gidilecek

Isparta, Burdur ve Afyon ile birlikte Antalyaya bağlandı. Isparta Baro Başkanı Gökmen Gökmenoğlu, artık temyiz davalarının bir saat ötedeki Antalyaya götürüleceğini adalete erişimin daha kolay olacağını söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 23 Temmuz 2012 18:30
Temyiz İçin Antalya'ya Gidilecek

Bölge adliye mahkemesi gelecek yıldan itibaren hizmet vermeye başlayacak. Hukuk davalarının bir kısmının Yargıtay öncesinde denetim ve tetkiki burada yapılacak.

Bir tür ara temyiz mahkemesi görevi görecek. Aldığı bazı kararlar nihai karar sayılacak. Hukuk davalşrı açısından serilik ve adalete erişimin hızlılığı mümkün olacak. Bu arada Özel Yetkili Mahkemelerin yerine Bölge Ağır Ceza Mahkemeleri geldi. Antalya'da 5. Ağır Ceza Mahkemesi kuruldu. Artık Isparta'nın silahlı organize suç, Anayasal düzeni yıkmaya karşılık davaları Antalya'da görülecek.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından daha önce Konya Bölge Adliye Mah-kemesi'ne bağlanan Isparta'nın uzak mesafe tepkisi dikkate alındı. Isparta, Burdur ve Afyon ile birlikte Antalya'ya bağlandı. Isparta Baro Başkanı Gökmen Gökmenoğlu, artık temyiz davalarının bir saat ötedeki Antalya'ya götürüleceğini adalete erişimin daha kolay olacağını söyledi.

Yargı hizmetindeki bu önemli gelişmeyi ilk kez Demokrat'a açıklayan Isparta Baro Başkanı Av. Gökmen Gökmenoğlu, Baro olarak Isparta'da bir bölge adliye mahkemesi kurulması için HSYK nez-dinde girişimlere başladıklarını belirterek, "Biz Isparta'da açılmasını beklerken Konya'da Bölge Adliye Mahkemesi açıldı ve bizi de oraya bağladılar.

Ancak Konya 4 saatlik mesafede. İsparta'nın verdiği kararları Konya'ya taşımak hem avukatlar hem dava tarafları için çok zor olacaktı. Bu nedenle HSYK'da bazı üyelere bu endişelerimizi aktardık. İsparta'da açılmasa da bölge adliye mahkemesinin Antalya'da açılması. Konya'nın uzaklığı göz önüne alındığında bizleri mutlu etmiştir" dedi.

Isparta, Burdur ve Afyon'nun davalarının bundan böyle ara temyiz mahkemesi niteliğindeki Antalya Bölge Adliye Mahkemesi'ne gönderileceğini aktaran Gökmenoğlu," 2013 yılından itibaren bu mahkemenin göreve başlaması bekleniyor. Bölge adiyle mahkemesi sayesinde Yargıtay'ın iş yükü hafifleyecek.

Mahkeme, hukuk davalarının bir kısmının Yargıtay öncesi denetim ve tetkikini gerçekleştirecek. Hukuk davaları açısından serilik ve adalete erişimin hızlı olmasını sağlayacak. Mahkemenin aldığı bazı kararlar kesin karar niteliği taşıyacak. Bazıları Yargıtay'a gönderilecek. Yüzde 30 oranında yüksek mahkemenin iş yükünün azaltılması hedefleniyor" dedi.

Gökmenoğlu, bundan böyle Özel Yetkili Mahkemelerin görevini Bölge Ağır Ceza mahkemelerinin yürüteceğini açıkladı. 6352 Sayıl Yasanın Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte Özel Yetkili Mahkemelerin kalmadığını kaydeden Gökmenoğlu, "Bu mahkemelerin görevi ellerindeki dosyaları karara bağlamak olacak. Bu mahkemelerin yetki ve görevleri sonlandırıldı.

Artık ÖYM'lerde görülen davalar bölge ağır ceza mahkemelerinde görülecek. Kaldı ki bölge ağır ceza mahkemelerinin görev alanı da ÖYM'lere göre daraltıldı" dedi.

Silahlı suç örgütü, örgütlü uyuşturucu ticareti ve Anayasal düzeni yıkmaya yönelik suç davalarına artık bölge ağır ceza mahkemelerinin bakacağını kaydeden Gökmenoğlu, "Bu mahkemeler 11 Temmuz tarihli Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesi kapsamına giren suç dosyalarına bakacak. HSYK kararı gereğince bu'mahkemelerden biri Antalya'da kuruldu.

Antalya'da 5. Ağır Ceza Mahkemesi Isparta, Konya, Afyon ve Burdur'un bu kapsamdaki suç davalarına bakacak" bilgisini verdi.Isparta Adiiyesi'ne henüz özgürlük hakimi ataması yapılmadığını kaydeden Gökmeoğlu, "Bundan böyle adliye.lerde özgürlük hakimleri göreve yapacak.Bir hakim tutukla kararı veriyorsa avukat bunun itirazını o mahkemeye değil, özgürlük yargıçlarına yapacak" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.