Teröre Karşı Devlet Kendini Göstermeli

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr.Suat Kolukırık, terörün sadece askeri ve polisiye tedbirlerle çözülemeyeceğini belirti.

Yayınlanma:
Güncelleme: 27 Eylül 2011 14:50
Teröre Karşı Devlet Kendini Göstermeli

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Suat Kolukırık, terörün sadece askeri ve polisiye tedbirlerle çözülemeyeceğini belirti.

Kolu Kırık, "Bölgedeki çatışmanın ortaya çıkardığı gerilimleri ortadan kaldırılacak sosyal politikaların öncelikli olarak ele alınması gerekiyor. Bölge halkı kesinlikle ülke ve devlet sevdalısıdır. Bölge halkı iyi yaşamak sosyal imkânlara kavuşmak, demokrasi, zenginlik istemektedir." dedi.

Diyarbakır, Mardin, Kuzey Irak'ta Zaho, Duhok'a gittiğini ve yöre insanı ile görüştüğünü belirten Kolukırık, sorunun yalnızca güvenlik eksenli algılanmasının arzu edilen barış ortamını sağlamada tek başına yeterli olmayacağına, devletin tüm kurumları ve sembolleriyle kendini göstermek zorunda olduğuna dikkat çekti.

Kolukırık, "Habur kapısından içeriye adım attığınızda devletin gücünü üzerinizde hissetmeniz gerekmektedir. Devletin gücü ise yalnızca askeri güç değildir. Bölgede devam ettirilen 'çatışma travmaları' sürdükçe güvenlik gerekçeli operasyonlar istenilen sonuçlara yol açmayacaktır." diye konuştu.

Bölge sorunlarının çözümünde sosyal politikalara öncelik tanınmasının önemine dikkat çeken Kolukırık, bölge kentlerinde mevcut olan çöküntü alanlarının sesine mutlaka kulak verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve yerel yönetimlerin ortak projelerle bölgesel kalkınmanın sağlanması ve terör eylemlerinin azaltılmasında daha fazla aktif rol alması gerektiğini ifade eden Kolukırık, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın izleyeceği uygulamaların önümüzdeki dönemde askeri ve polisiye tedbirlerin önüne geçmesi gerektiği üzerinde durdu.

Terör karşısında son dönem ortaya konan birliktelik çabalarının sürdürülmesinin kıymetli olduğunu belirten Kolukırık, şöyle dedi: "Sevgi ve merhamet medeniyetinin temsilcisi olan bu coğrafya kendisiyle mutlaka kucaklaşacaktır. Güneydoğu bu ülkenin ötekisi değil, merkezi ve asli unsurudur. Bölge halkı bölgedeki çatışmaların eylemlerin, ülkenin gücünü içeride harcamaya çalışan bir takım uluslar arası güçler, kişi ve gurupların yaptığına inanmaktadır. Bölge halkı demokrasi özgürlük ve zenginlik istiyor. Halk geçinmek istiyor."

MEDYANIN ALGILAMASI DEĞİŞMELİ
Terörle mücadelede medyanın üstlendiği rolün önemli olduğunu olduğunu belirten Kolukırık, terör haberlerin provakatif boyutlu verilmesinin soruna çözüm sağlamadığına değindi.

Bu ülkede terörü kimin ya da kimlerin yaptığının aşikâr olduğunu belirten Kolukırık şunları ifade etti: "Bölge halkının terör aktivisti olarak algılatılması kabul edilebilir bir şey değildir. Bölge halkı gerçekte devletle bütünleşmek, ekonomik ve sosyal olarak iyi yaşam standartlarına sahip olmak istemektedir. Sosyal sistemle bütünleşemeyen bazı gruplar marjinal grupların ve terör örgütünün üyesi olmaktadır. Diyarbakır ya da Mardin halkının büyük bir bölümü çoğu vatandaşımızın düşündüğünden daha çok bu ülkeye ve devlete sevdalıdır." dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.