Ticaret Artık Daha Güvenli

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Kredi Kayıt Bürosu aracılığıyla işadamları ticari işlem yapacağı işletmelerin çek veya kredi sicilini görebiliyor.

Yayınlanma:
Ticaret Artık Daha Güvenli

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Kredi Kayıt Bürosu (KKB) sistemine üye olan işletmeler ticari ilişki içerisine girecek olduğu diğer işletmenin Çek ve Kredi Raporlarına ulaşabiliyor.

TEK BİR SMS İLE BİLGİLERE ÇEK VE KREDİ RAPORUNA ULAŞIM
Konuyla ilgili açıklama yapan ITSO Genel Sekreteri Erkan Ayan şu bilgileri verdi: İşadamları ticari bir işlem yaparken karşı tarafın çek ve/veya kredi sicilini (o tarafın onay vermesi ile) ITSO Kredi Kayıt Bürosu üzerinden görebilmekte ve böylece hangi riski aldığını bilerek ticari işlemi gerçekleştirerek daha sağlıklı karar alabilmektedir.

Sistem SMS veya Eposta üzerinden işliyor. Çek hamili, çek numarasını veya keşidecinin vergi numarasını SMS ile Kredi Kayıt Bürosu KKB ye gönderir. KKB; keşideciye mesaj atar, sicil bilgisinin çek hamiline verilmesini onaylıyor mu diye. Keşideci onay verirse sicil raporu çek hamiline SMS veya eposta ile gönderilir.

Çek numarası girilerek yapılan sorgulamada, çek’in çalıntı, kayıp, sahte olup olmadığı da kontrol edilebiliyor.
Önemli olan diğer bir husus da, hem sorgulama yapanın hem de sicili sorgulananın sisteme üye olması gereklidir. Yani bu sistemin çalışması için hem alıcının (örneğin çek keşidecisinin) hem de satıcının (örneğin çek hamilinin) sisteme üye olması gerekmektedir.
ITSO Kredi Kayıt Bürosu KKB sistemine üye olunarak ile Çek ve Kredi Raporlarına ulaşım sağlanıyor.

Çek Raporu Nedir?: Keşidecinin geçmiş pozitif ve negatif çek performansını gösterir. 2007 sonrası pozitif çek bilgileri ve 2009 sonrası negatif çek bilgileri bulunur. Ödenen ve ödenmeyen tüm çekleri, ilk ve son karşılıksız çıkan çekleri. Ödenen ve yazılan son çek’in bilgileri vb.
Risk RaporuNedir?: Şirketin geçmiş kredi performansını gösterir. Belli bir süre aralığı yoktur. Tüm kredi geçmişi yer alır. Toplam limit ve risk. İlk ve son kredi kullanım tarihi. Ödemesi geciken kredi adedi-tutarı-tarihi vb.
Sistemi kullanmanın maliyeti, raporu talep edenden alınacak şekilde rapor başına 2,30 TL.dir. Bu sistem tamamen gönüllük esasıyla çalışmaktadır. Sicili talep edilen tüzel kişi onay verirse sicil raporu gönderilmektedir.

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Kredi Kayıt Bürosu tüm üyelerini kredi kayıt bürosu sistemine dahil olmaya davet ediyor.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum