Tüketici Haklarında Devrim

Yeni tüketici yasa taslağında faizden konut satışına, kredi kartından indirimli kampanyalara kadar pek çok düzenleme yer alıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 29 Mayıs 2013 11:31
Tüketici Haklarında Devrim

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının, uzun süredir üzerinde çalıştığı Yeni Tüketici Yasa Taslağı, tüketiciler lehine ‘devrim’ niteliğinde değişiklikler öngörüyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yasa taslağının Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldığını belirtirken, Haziran ayında yasalaşmasını beklediklerini söyledi. 9 Kısım 87 maddeden oluşan taslak yasalaşırsa, 23 tane de uygulama yönetmeliği çıkacak.

Yeni yasa, sadece özel sektör tarafından verilen mal ve hizmetleri değil; kamu tarafından verilen mal ve hizmetleri de kapsıyor. Dolayısıyla 500 bin konut üreten TOKİ de yasanın kapsamına giriyor. Böylece vatandaş aldığı TOKİ konutunun duvarı çatlarsa, çatışı akarsa ‘ayıplı’ mal sayarak iade edebilecek.
Tüketici haklarında yapılan değişikliklerin bazıları ise şöyle;
İlk 6 ay içinde ortaya çıkan ayıplarda, malın ayıplı olmadığını satıcı ispatlayacak. Ayıp, ağır kusur veya hile ile gizlenmişse zaman aşımı olmayacak.

Alınan mal ayıplı çıkarsa aksini ispat satıcıya ait olacak. Gizli ayıpta zaman aşımı olmayacak.

Süresi 1 yıldan uzun olan elektrik, gaz, internet ve telefon sözleşmeleri istendiği zaman feshedilecek.

Örtülü reklam yasaklandı. Marka ismi verilerek karşılaştırmalı reklam yapılmasına imkân sağlanacak.

Gazete ve dergilerde promosyon uygulama süreleri değişecek.

Tüketiciler 2 hafta içinde gerekçesiz ve ceza ödemeksizin tüketici kredisi sözleşmesinden cayabilecek. Vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabilecek.

Açık talebi olmayana krediyle ilgili sigorta yaptırılamayacak. Kredi ödenmesi için açılan hesaptan işletim ücreti alınmayacak.

Konut finansmanında vadesi gelmemiş taksitler ödenip, borcun tamamı kapatılabilecek.

Yapı ruhsatı alınmadan, ön ödemeli konut satışı yapılamayacak. Bina tamamlama sigortası zorunlu olacak.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.