Tural Güven Tazeledi

Isparta Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin seçimli genel kurulu dün yapıldı. Genel Kurul’da tek aday olan Ahmet Tural yeniden başkanlığa seçildi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 07 Nisan 2014 12:07
Tural Güven Tazeledi

Genel kurul’da öncelikle Divan Heyeti oluşturuldu. Divan Heyetine Esnaf Odaları Başkanı Mehmet Aybatılı başkanlık etti. Denetim kurulu raporu ve mali gelir gider tablosunun onaylanmasının ardından açık yapılan seçimlerde Ahmet Tural bir kez daha göreve getirildi.

GELİŞMELER ESNAFIMIZ İÇİN OLUMLU
Esnaf Kefalet Kooperatifi’nin esnafın dost kapısı olduğunu belirten Tural, “ Bugün ülke geneline baktığımız zaman kefalet kooperatifi aracılığıyla kullandırılan kredi 10 milyar lirayı bulmuştur. Bildiğiniz gibi kooperatifimizden kullandırılan kredilerimiz bir yıl için yüzde 4, bir yıl ve üzeri için yüzde 5'tir. Yani diğer bankalardaki kredi komisyonlarına bakıldığı zaman en düşük kredi limiti bugün kooperatifimizdedir.

21 Mart'ta TESKON tarafından hazırlanan 64. yıl vizyon buluşmasında Sayın Başbakanımızın da katılımlarıyla Ankara’da toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantıda Sayın Başbakanımız Halk Bankası aracılığıyla alınan komisyonların 1'den 0,50'ye yine bloke sermayede bulunan komisyonunun 1 buçuktan 1'e indirildiğini ifade etmiştir. Tabi ki bu da esnaf ve sanatkarlar için olumlu bir gelişme olmuştur. Yine limitlerimiz 7. grup ile 1. grup arasında 40 bin, 50 bin, 60 bin, 80 bin, 100 bin ve 105 bin lira diye geçiyordu.

Başbakanımız orada açıkladı. 1 ve 2. gruplar 150 bin lira 3, 4, 5. gruplar 100 bin lira, 6 ve 7. gruplarda 75 bin lira olmak üzere kredi limitleri açıklandı. Bunlar için teşekkür ediyoruz. Yine ayrıca başbakanımız tarafından da Ziraat Bankası Vakıflar Bankası da dahil olmak üzere 3 banka üzerinde sıfır faizli kredi nasıl verilebilir diye bunun da çalışmasının yapıldığı Başbakanımız tarafından açıklandı. Bu gelişmelerden dolayı da hükümete teşekkür ediyoruz. İşte bu bağlamda ekonominin bel kemiği olan esnaf ve sanatkarımızın güçlü olması demek daha müreffeh bir ülke demektir” dedi.

ESNAFIN KREDİYE ULAŞMASININ ÖNÜNDEKİ
ENGELLER KALDIRILMALI
Ancak tezgahı büyütmek ar-gesini geliştirmek için esnafın sermayesinin yeterli olmadığını belirten Tural, “Teknolojik gelişmeleri takip ederek kendini geliştirmek isteyen esnafın burada krediye ulaşmada sıkıntı çektiğini belirtmeden geçemeyiz. Esnaf ve sanatkarımızın desteklenmesi şarttır diyoruz. Krediye ulaşma yolunda kolaylıklar getirilmelidir.

Türkiye Bankalar Birliği bünyesinde kurulan risk merkezi de denilen kara liste silinmelidir. Borcumuz listede gözüküyor. Borcu bitse bile kara listeden çıkması ve sildirmek zor. Yine aynı zamanda bankaya gittiğimiz zaman bu kara listede olan ismimizden dolayı her ne kadar borcumuzu ödesek dahi 'banka yetkilileri burada liste çıkıyor. Bunu sildirmek için 2-3 ay uğramanız gerekiyor' diyor. Ama bize orada ayrıca 'isterseniz biz kullandıralım' diyorlar. Yani burada esnafımız zorlanmaktadır. Biz kayıt sicilinin tekrar yenilenmesini istiyoruz.

Hükümetimiz esnafa ucuz kredi temin etme yolunda çaba sarfederken esnafımız bu krediye ulaşmada zorluk çekmektedir. Bunun için sicil affı istiyoruz. Esnaf ve sanatkarımızın istihdama sağladıkları katkı küçümsenmeyecek kadar yüksektir. Küçük işletmelerin korunması, istihdamı artırmaya yönelik devlet destekleri 1-9 işçi çalıştıran işyerleri işletmeyi kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmelidir. En önemlisi kendi nam ve hesabına çalışan esnaf ve sanatkarımızdan kesilen sosyal destekleme kesintisinin kaldırılmasını da talep etmekteyiz” diye konuştu.

YENİ AVM’LERE İZİN VERİLMESİN
30 Mart Yerel seçimlerinden sonra yeni seçilen belediye başkanlarından esnafın beklentilerini de sıralayan Tural, “Ülke genelinde gerçekleştirilen 30 Mart yerel seçimlerinin ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını da temenni ediyoruz. Yeni göreve seçilen belediye başkanlarından esnaf ve sanatkarlar olarak bir çok beklentimiz bulunmaktadır. Bunların başında en önemlisi perakende sektörünü düzenleyen yasanın öngördüğü yaklaşım doğrultusunda yeni AVM'lere ve özellikle de cep marketlere izin verilmemesini talep etmekteyiz.

Bunun yanında esnaf çarşılarına ağırlık verilmelidir. Yeni seçilen belediye başkanlarımızın esnafın sorunlarına beraber çözüm üreterek ayrım yapmadan çalışmalıdırlar. Amacımız yine azimli ve kararlı çalışmaktır” dedi. Tural, kendisine bir kez daha bu görevi layık gören üyelerine ve esnafa teşekkür etti. Yapılan genel kurul sonrası Ahmet Tural başkanlığındaki yönetim şu isimlerden oluştu:

YÖNETİM KURULU
Ramazan Şişman, Mehmet Çelik, Kaya Öksüz, Ercan Süslü

DENETİM KURULU
Halil İbrahim Dışpınar, Murat Uzuner

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.