Ücretsiz Solunum Testi Yaptılar

Halk Sağlığı İl Müdürlüğü ekipleri tarafından 7 Mayıs Dünya Astım Günü nedeniyle IYAŞ AVM’de kurulan standta vatandaşa ücretsiz solunum fonksiyonu testi yapıldı.

Yayınlanma:
Ücretsiz Solunum Testi Yaptılar

IYAŞ’ta açılan standta astım ile ilgili broşürler de dağıtıldığını söyleyen Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Meral Kişioğlu, “Astım tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük yakınmaları ile kendini gösteren kronik bir solunum yolu hastalığıdır.

Astım belirtilerinin kişiden kişiye ve aynı kişide zamanla değişebilir. Geceleri ve sabahın erken saatlerinde genellikle artar. Astım tüm dünyada her etnik ve yaş grubundan, farklı sosyoekonomik yapıda 300 milyon kadar insanı etkilemektedir. Ülkemizde ise yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır. Görülme sıklığı yaşam ve çevre koşullarının değişmesine bağlı olarak artmaktadır. Tüm dünyada astımdan yıllık ölümlerin 250.000 kişi olduğu tahmin edilmektedir.

Astım tedavisinin amacı hastalığı kontrol altına almak ve sağlanan iyilik halinin devamını sağlamaktır.

Astımlı bir hasta için kontrol altında olmak;
Gündüz astım yakınması bulunmaması, Gece astım nedeni ile uyanmama, Hastalığı tedavi eden ve kontrol altında tutan ilaçları kullanırken ayrıca hızlı etkili nefes açıcı ilaçlara gereksinimin olmaması, Nefes ölçümlerinin normal düzeyde olması, Günlük işlerin engellenmeden yapılabilmesi demektir.

Astım tedavisinde amaç; hastanın şikayetini kontrol altına alarak normal günlük hayatına dönmesini sağlamak, solunum fonksiyon testlerini mümkün olduğu kadar normale yakın düzeyde tutmak, atakları önlemek, ilaçların yan etkilerini önlemek, tetikleyici faktörlerle mücadele etmesi konusunda hastaya gerekli eğitimi vermek ve mortaliteyi engellemektir. Konuyla ilgili çabalar sonucu, ülkemizde ve dünyada astımı tamamen kontrol altında olan hasta sayısı artmaktadır, ancak halen istenen düzeyde değildir.

Güncel verilere göre ülkemizde üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına başvuran astımlılarda dahi tam kontrol oranı %22 bulunmuştur. Halen 4 astımlıdan biri yılda bir kez astım krizi nedeniyle acil servise başvurmaktadır. Astım kontrolünü güçleştiren etkenler arasında ilaçların doğru ve düzenli kullanılmaması dışında, sigara dumanı vb. tetikleyicilere maruz kalmak ve obezite sayılabilir.

Ülkemizde astımlı hastaların %10’undan fazlasının halen sigara içmekte olduğu ve %30-40’nın obez olduğu bildirilmiştir. Sigarayı bırakmanın ve obez hastaların kilo vermesinin astımın kontrolünü kolaylaştırdığı gösterilmiştir.

Müdürlüğümüzce, “Rahat bir nefes, aktif bir yaşam” sloganıyla 7 Mayıs Dünya Astım Günü’nde IYAŞ AVM’de kurulan stantta, astımla ilgili broşür ve astım kontrol testleri dağıtılmış; doktor kontrolü ve düzenli ilaç tedavisi ile astımlıların hayatlarını kısıtlanmadan yaşayabilecekleri vurgulanmıştır.

Stant da ayrıca SDÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hast. Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr.Önder Öztürk ve Yard.Doç.Dr. Şule Kaya tarafından solunum fonksiyon testi yapılarak, vatandaşlarımız göğüs hastalıkları yönünden taranmıştır” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.