Üretici 10 TL Bekliyor

Üretici 10 TL Bekliyor

Yayınlanma:
Güncelleme: 11 Haziran 2018 09:06
Üretici 10 TL Bekliyor

Gül hasadının sonuna yaklaştığımız şu günlerde üreticiler gülçiçeği fiyatının en az 10 lira olması gerektiği konusunda görüş belirtiyorlar.

Isparta'da gül hasadı devam ederken gözler gül çiçeği taban fiyatlarına çevrildi. Taban fiyatların belirlenmesinde önemli bir rol oynayan Gül Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Satış Kooperatifi Birliği (GÜLBİRLİK) yönetimi ise alım fiyatlarını en erken iki ay sonra açıklayabileceğini belirtiyor. Gül üreticileri ise kilo başına 10 TL'nin altındaki bir fiyatın zarar etmeleri anlamına geleceğini belirtti. Bazı özel firmalar ise az miktarlarda da olsa da kilogramı 9 ila 10 TL'den alım yapmaya başladı. Ispartalı gül üreticisi bu sene 10 lira taban fiyat bekliyor. Bu yıl iklim koşullarının gülde yüzde 20 rekolte fazlalığı nedeniyle 8 bin ton gül rekoltesi olmasının fiyatlarda artışa neden olması bekleniyor. Taban fiyatların oluşmasında önemli bir rolü olan GÜLBİRLİK, fiyatları 2 ay sonra açıklanacağını duyururken bazı gülyağı şirketleri kilogramı 10 liradan gül çiçeği alımı yaptı.

ÜRETİCİLER; “GÜLDE GİRDİ FİYATLARI
ARTTI, TABAN FİYATIN DA ARTMASI LAZIM”
Gülçiçeği üreticileri, son zamanlarda dolar ve euronun bir hayli yükseliş gösterdiğini ve bu nedenle girdi maliyetlerinin yüksek olduğunu belirterek, bu sene alım fiyatının minimum 10 lira olarak açıklanmasını beklediklerini belirterek; “Gübresi, ilacı, bakımı, çapası ve işçi maliyetlerini koyduğunuzda maliyet 8 lirayı geçiyor. Sadece gül hasadında bir işçiye günlük 40 lira ödüyoruz. Bir işçide en fazla 40 kilogram gül çiçeği toplayabilir” dediler.

GÜLÇİÇEĞİNDE BEKLENEN
REKOLTE 8 BİN TON
Hatta bazı Gülyağı firmaları da peşin alımlarda gül çiçeği taban fiyatını 10 lira ödediğini açıkladı. Şirket yetkilileri, girdi fiyatlarının artmasından dolayı taban fiyatın bu yıl geçen yıldan fazla olması gerektiğini savunuyorlar. Isparta'da bu yıl beklenen gül çiçeği rekoltesinin 8 ila 9 bin ton aralığında olacağını tahmin ettiklerini belirten yetkililer, bu yıl firma olarak 800 ton gülçiçeği alacaklarını belirttiler.

GÜLBİRLİK Genel Müdürü Hasan Çelik, öyle kafadan fiyat belirlemenin söz konusu olamayacağını ve Birlik olarak 2018 gül çiçeği alımı kampanyasında dünya piyasalarını gördükten sonra fiyat açıklayacağını belirterek; “Bizim tarihimizde önce fiyatı açıklama yoktur. Biz önce ürünü alırız. Ürünün piyasasını yaptığımız geniş kapsamlı araştırmalar sonunda belirler fiyatını da en son karar veririz. Ancak, her gül sezonunda olduğu gibi bu sezonda da bazı özel firmalar bu tür spekülasyonlar yaparak insanları beklenti içine sokuyorlar. Özel sektör gül çiçeğinin fazla olması nedeniyle böyle bir girişimde bulunuyor. Keşke gül yağı fiyatı uluslararası piyasada artsa da gül çiçeğinin kilosu 10 liradan fazla olsa. Ancak, gerçek bu değil” dedi.

“BİZ BİRLİK OLARAK FİYAT KONUSUNDA
SEZON SONUNU BEKLEYECEĞİZ”
Kendilerinin her zamanki gibi sezon sonunu bekleyeceklerini belirten Çelik, Avrupa'ya gidip gül yağı piyasasını tespit etmeden fiyat açıklamayacağını kaydetti. Genel Müdür Çelik, bir ay sonrasında üretilecek gülyağının dünya pazarlarına sunulacağını, duruma göre gül çiçeği taban fiyatının açıklanacağını belirterek; “Biz her zaman olduğu gibi bir kez daha söylüyoruz ki, üreticilerimiz mağdur edilmeyecek. Ancak, bizden kimse kalkıp da şimdiden fiyat açıklamamızı beklemesin. Dünyanın hangi ülkesine gitsek sektörde ciddi bir sıkıntı olduğunu görüyoruz. Ancak biz üreticilerimizi mağdur etmeyeceğiz. Bize çiçek veren üreticilerimizin ürünlerini alacağız. Kota koymayacağız. Çok zorlansak da yine üreticimizin ürünlerini alıyoruz ve almaya da devam edeceğiz” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum