Uygun Organ Bulunamayınca Öldü

Uygun karaciğer bulunamayan 9 yaşındaki Muhammet dün yaşamını yitirdi

Yayınlanma:
Güncelleme: 16 Haziran 2011 23:54
Uygun Organ Bulunamayınca Öldü

Dağda topladıkları mantarı yiyen Koçarslan ailesinden, karaciğeri iflas eden 4, 5 yaşındaki Yasin organ nakliyle, annesi Emeti büyük oğuldan alınan karaciğer dokusu ile yaşama tutunurken, uygun karaciğer bulunamayan 9 yaşındaki Muhammet dün yaşamını yitirdi.

Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Cerrahi Sorumlusu Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, "3 gün önce kadavrayı bulmuş olsaydık, Muhammet bugün yaşıyor olacaktı" dedi.

7 çocuk babası 47 yaşındaki Eşref Koçarslan, Isparta'nın Sütçüler ilçesi Kesme beldesinde 7 Haziran günü dağda hayvanlarını otlatırken yol kenarından mantar topladı. Koçarslan'ın akşam eve getirdiği mantarlardan, eşi 43 yaşındaki Emeti Koçarslan yemek yaptı. Akşam yemeğinden sonra uykuya çekilen Eşref Koçarslan, Emeti Koçarslan ile çocukları Muhammet ve Yasin, sabaha karşı fenalaştı.

Yakınlarının yardımı ile Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi'ne götürülen Koçarslan ailesi, ilk tedavilerinin ardından Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edildi. Yedikleri mantardan zehirlendikleri belirlenen Koçarslan çifti ile çocuklarının karaciğerlerinde büyük hasar olduğu görüldü.

OĞLUNUN ORGANI İLE HAYATA TUTUNDU

Durumu en ağır olan Yasin Koçarslan, uygun karaciğer bulunması nedeniyle 9 Haziran'da İzmir Kent Hastanesi'nde yapılan nakille ölümden döndü.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne yattığı günden beri durumunda ilerleme kaydedilemeyen anne Emeti Koçarslan için organ bankası görevlileri yoğun bir çalışma gösterdi. Acil kodu ile Türkiye çapında aranan karaciğerin bulunamaması ve hastalığın gün geçtikçe ilerlemesi üzerine son çare olarak doku uyumu bulunan ve Antalya'da çalışan ailenin büyük oğlu 18 yaşındaki Memiş Koçarslan devreye girdi.

Doktorların teklifini bir an düşünmeden kabul eden Memiş Koçarslan'dan alınan karaciğer parçası, anne Emeti Koçarslan'a nakledildi. Başarılı geçen ameliyat sonunda Emeti Koçarslan'ın sağlık durumunun hızla düzeldiği gözlemlendi.

Emeti Koçarslan Yoğun Bakım Ünitesi'nden normal servise nakledildi. Durumu ağır olan Muhammet Koçarslan ise uygun organ bulunamayınca dün öğle saatlerinde karaciğer yetmezliğinden yaşamını yitirdi.

Hastanedeki tedaviye en iyi cevap veren ve bugün taburcu olan baba Eşref Koçarslan ise sağlığına kavuştuğuna sevinemedi. Aynı gün hastaneye yattığı oğlu Muhammet Koçarslan'ın morgdan cenazesini alan Eşref Koçarslan, toprağa vermek üzere Isparta'ya gitti.

'MUHAMMET İÇİN BÜTÜN ŞARTLARI ZORLADIK'

Koçarslan ailesi'nin Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne yattığı günden itibaren tedavileriyle ilgilenen Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Cerrahi Sorumlusu Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, şöyle dedi:

"Pazar günü annenin koma durumu ortaya çıkınca acil şartlarda oğlunu ameliyata aldık. 7 saat süren bir ameliyatla anneye karaciğeri naklettik. Ameliyat gayet iyi geçti. Bir gün sonra komadan çıktı. Baba geldiği günden beri değerleri iyiydi. Pazar gününden itibaren değerleri iyice normalleşince bugün kendi isteği ile babayı taburcu ettik.

9 yaşındaki Muhammet'in durumu annesinden daha kötüydü. Onun için bütün şartları zorladık. Eğer 3 gün önce kadavrayı bulmuş olsaydık, Muhammet bugün yaşıyor olacaktı. Muhammet'e canlı verici de bulamadık. En son pazar akşamı bir donör bildirildi. Biz yola çıktık. Fakat durumu çok ağırlaştı. Beyin ödemi iyice oturdu. Genel durumu bozuldu. Maalesef hastayı kaybettik. "

BAHARDA TOPLANMASI GEREKİRDİ

Hastanede cenaze ve taburcu işlemleriyle ilgilenen Eşref Koçarslan'ın kardeşi Ali Koçarslan, kardeşinin topladığı mantarın baharda toplanması gerektiğini, bu mevsimde toplandığında ise öldürücü olduğunu söyledi.

Ağabeyinin mantarı her zaman yediğini söyleyen Ali Koçarslan, "Günü geçmiş mantarı kimse yemesin. Zehirlenme biraz daha geç fark edilmiş olsaydı bugün ailenin tamamı ölürdü" dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.