Üzüm Pazarı Nostaljisi Yaşasın İstiyorum

Isparta Üzüm Pazarı esnafı Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın’ı makamında ziyaret etti.

Yayınlanma:
Güncelleme: 25 Aralık 2012 18:18
Üzüm Pazarı Nostaljisi Yaşasın İstiyorum

Üzüm Pazarı esnafı hakkında 3. Asliye Ceza Mahkemesi’ne açılan davada beraat kararı çıktığı belirtilirken, esnaf Başkan Günaydın’dan bölge ile ilgili Koruma Amaçlı İmar Planı’nın bir an önce çıkması ve Üzüm Pazarı üst örtüsü sorunun bir an önce çözüme kavuşturulması noktasında yardım beklediklerini ifade ettiler.

Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın’ı ziyaret eden esnaflar adına gelişmeler hakkında bilgiler veren ve isteklerini belirten Nuri Parlar, 20 yılı aşkın bir süredir, kentsel sit alanı olarak ilan edilen üzüm pazarının Koruma Amaçlı İmar Planı’nın çıkmamasının kendilerinin elini kolunu bağladığını ifade etti. Parlar, “Koruma Amaçlı İmar Planı ile ilgili çalışmalar başladı. Bunların neticelendirilmesini istiyoruz. Sayın Başkanımız sağ olsunlar daha önceden bir girişim başlatmışlardı. Bizim istediğimiz bu konuların bir an önce neticelendirilmesidir. Çünkü işyerlerimizde yapabileceğimiz en ufak bir tadilatı bile izin alarak yapmamız gerekiyor. Bu da tabi çarşımızda fiziki olarak ömrünü tamamlayan işyerlerinin çerçevesi ya da herhangi bir ünitesi olabiliyor. O yüzden bunların izin alarak yapılması gerekiyor. Ama yapılırken de koruma amaçlı imar planına göre yapılması gerekiyor. Bu planda olmayınca bizlerinde izin alma gibi bir durumuz olmuyor” dedi.

Diğer bir hususunda üzüm pazarı üzerindeki üst örtü olduğundan bahseden Parlar, bu üst örtü ile ilgili olarak Antalya Koruma Kurulu’nun aldığı bir kararın bulunduğunu, bunun kaldırılmasının istendiğini söyledi. Parlar, “Bizim çarşımızın üst örtüsünün yapıldığı 1996 yılından itibaren tercih edilebilir hale gelmesi bu üst örtüyle oldu. Vatandaşlarımız yazın gerek güneşten, kışında yağıştan dolayı bizim bulunduğumuz arastada korunabiliyorlar. Bu nedenle oradaki işyerlerimiz tercih edilir hale geliyor, bunun yanında bir bütünlük arz ediyor. Esnaf olarak arzu ediyoruz ki bu üst örtü kaldırılmasın. Kaldırılma sebebi olarak da çarşımızda 16 tescilli bina var. Bu binaların üst saçak örgülerinin bu üst örgüden dolayı gözükmediği belirtiliyor. Bizde sayın Başkanımızdan bu koruma amaçlı imar planını içerisinde kabul edilebilecek şekilde bir üst örtüyü talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

Üzüm pazarında yapılan şahsi küçük değişikliklerden dolayı 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılandıklarını da hatırlatan Nuri Parlar, “Bunlarla ilgili birçok arkadaşımız beraat kararını aldı. Buda esnafımız üzerindeki sıkıntıyı, tedirginliği gidermiş oldu. Hepimiz bu karara sevindik. Çünkü 20 yıldır bize burada sit alanında nasıl davranılması gerektiğini, sit alanı olan bir alanda nelerin yapılıp, yapılmaması gerektiği bizlere beyan edilmemişti. Biz bunları ancak bir yıl öncesinde öğrenebilmiş olduk. İnşallah bizlerde bu aşamadan sonra bunları öğrenince oradaki her şeyi koruma imar planı doğrultusunda yapılmasına gayret edeceğiz. Kanunlarımızla karşı karşıya gelmemiş olacağız. Bütün iyi niyetimizle hareket edeceğiz. Bizim tek isteğimiz bu eski nostaljik arastamızın yaşamasıdır” ifadelerinde bulundu.

Üzüm Pazarı esnafının kendisini ziyaret etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın da, “Adaletimizin bugün çok güzel bir şekilde tecelli ettiğini gördüm. Arkadaşlarımızın beraat etmesinden dolayı mutluyum. Adaletimize güveniyoruz. Esnafımız bilmeyerek, belki daha iyi olsun diyerek bir iki yerinde iyi niyet çerçevesinde yaptığı değişikliklerden dolayı uzun süredir devam eden bir mahkemeydi. Mahkememizin bu yönde bir karar alması beni de mutlu etti. İnşallah bizde aynı doğrultuda bundan sonra bu konuya yardımcı olmak istiyoruz. Biz projelerimizi Anıtlar Kurulu’na verdik. Şu anda ön kurulun incelediğini de biliyorum. İmar Müdürlüğümüzden uzman arkadaşlarımız da görüşmeler yapıyor. Oradan da güzel bir sonuç alabilirsek, bizlerde onu uygulamak için yardım amaçlı uygulamalar yapabiliriz. Esnafımız da gelecekte daha da iyi bir neticeyle karşı karşıya geleceğimize inanıyorum. Oranın nostaljisi, güzelliği ve tarihi hatırasının yaşatılmasını arzu etmekteyim. Bizde buranın bu özelliklerini koruyabilecek şekilde elimizden ne geliyorsa, bundan sonrada yapmaya çalışacağız. Bu nazik ziyaretlerinden dolayı da esnaf arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Hem Isparta’mıza ve dışarıdan gelen misafirlerimize, esnaflarımıza yapılacak olan çalışmalar hayırlı olsun diyorum” şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.