Vali Oğuz Pisidia Antiocheia'da inceleme yaptı

Vali Memduh Oğuz Isparta'nın en önemli turizm değerlerinden olan Yalvaç Pisidia Antiocheia Kentini gezdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Eylül 2011 13:38
Vali Oğuz Pisidia Antiocheia'da inceleme yaptı

Geziye Yalvaç Kaymakamı Ahmet Altıntaş, Isparta Jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay Ömer Uyan, Yalvaç Belediye Başkanı Tekin Bayram, Orman Bölge Müdürü Mehmet Sait Yorulmaz ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç eşlik etti.

Gezide SDÜ Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özhanlı’dan yapılan çalışmalar hakkında bilgi alan Vali Memduh Oğuz, tarihi kenti gezerek incelemelerde bulundu.

Vali Memduh Oğuz’un gezisi öncesinde çıkan yangın itfaiye ekiplerinin büyük gayreti sonucunda kontrol altına alındı. Pisida Antiocheia Antik Kenti'nde, Tiberius Meydanı'nın alt kısmındaki otluk alanda henüz belirlenemeyen nedenle başlayan yangının itfaiye ekiplerince kontrol altına alınmasının ardından soğutma çalışmalarına başlandı. Yangında bölgenin yakınında yer alan Yalvaç Doğum Hastanesi ile özel bir erkek öğrenci yurdu çevresinde itfaiye ekiplerince önlem alındı Yangın bölgesinde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgiler alan Vali Oğuz, üzücü bir olayın yaşandığını ancak can kaybının olmamasının sevindirici olduğunu ifade etti.

Antik kentin 5 kilometre Güneydoğusunda ve yaklaşık 1600 metre yükseklikte bulunan Men Tapınağını gezen Vali Oğuz, bölgenin ikinci bir Roma olduğunu ifade ederek, tapınağa giden yolun daha da iyileştirilerek Süleyman Demirel Üniversitesi ile bölgeye kurulacak teleskoplar ile yerli ve yabancı turistlere hizmet vereceğini kaydetti.

Tapınaktaki bulgular hakkında bilgiler veren Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özhanlı; “Tapınak İ.Ö. III. yüzyılın başına dayanmakta, ancak bu kutsal alan en canlı devrini İ.S. I. ve II. yüzyıllarda yaşamıştır ve tahminen İ.S. 400 yıllarında tahrip edildiği bilimsel veriler ile ortaya konulmuştur. Hıristiyanlık dini için çok önemli bir ibadet merkezi olan merkeze her yıl birçok Hıristiyan gelerek hacı olarak geriye dönüyorlar. Tapınakta en dikkat çekici yer ise tapınağın dış duvarındaki ay şeklindeki adak kabartmalarıdır” dedi.

Türkiye’nin eski eserler itibariyle çok zengin bir ülke olduğunu ifade eden Vali Memduh Oğuz; “Devletimizin imkânlarıyla hocamız burada bir çalışma yapıyor, iğneyle kuyu kazmak gibi sabırlı ve özverili bir çalışma yürütülüyor. Burası gerçekten görülmeye değer, sadece inanç turizmi bakımından değil, bir güzellik olarak görülebilir. Biz zaten bütün zenginliklerimizi dünya insanıyla paylaşmak istiyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.