Vişne üreticisi perişan

Vişne üreticisi perişan

Yayınlanma:
Güncelleme: 13 Temmuz 2018 14:24
Vişne üreticisi perişan

Isparta’da vişne hasadı başladı. Ancak, bu yıl Mayıs ve Haziran aylarında havaların sürekli yağışlı geçmesi kirazda olduğu gibi vişneyi de yaraladığı için Vişne’nin fiyatının 1 lira 40 kuruştan satılmasına neden oldu. Çiftçiler; “Sattığımız fiyat emeğimizi korumuyor” diyerek tepkilerini dile getiriyor. 

Isparta’nın bereketli topraklarında üretilen meyvelerden birisi de Vişne. Kiraz meyvesinin üretim sonuna doğru dallarda boy gösteren vişne, bu yıl bol olan rekoltesi ile sevindirirken, yağmurlardan yarıkların oluşması ise üreticiyi adeta perişan etti. Zira, bu nedenle vişnenin fiyatı geçen yıla göre yarı yarıya düşmüş durumda. 

VİŞNENİN KİLOSU GEÇEN YIL 2,40 TL 

İKEN BU YIL 1,40 TL’YE DÜŞTÜ 

Meyve olarak yenilmekten çok, farklı sunumlarda kullanılan vişne büyük - küçük herkes tarafından beğenilmekte. Vişneden; reçel –komposto – kurusu – pestil - dondurma gibi çeşitlerde bolca yararlanılmakta. Ancak, bu yılki vişne hasat sezonu vişne üreticileri için bir hayal kırıklığı oldu. Zira, başta Eğirdir olmak üzere ilin çeşitli ilçelerinde bulunan Meyve suyu fabrikaları vişneyi yaralı – bereli olması nedeniyle çok düşük fiyattan almaya başladı. Üreticiler vişne fiyatlarının sezonu 1 lira 40 kuruştan açıp ardından fiyatların önümüzdeki günlerde daha da düşmesinden endişe ediyor. Geçen yıl ise vişnenin fiyatı 2 lira 40 kuruştu. Bu yıl bu fiyatlar yarı yarıya düşmesi dikkat çekiyor.  

ÜRETİCİLER; “EMEĞİMİZİ ALABİLMEK 

İÇİN KİLOSU EN AZ 2 TL OLMALI” 

Vişne toplamada işçi yevmiyelerinin 50 ila 60 lira arası değiştiğini ifade eden üreticiler, yaz meyvesi yetiştirmenin zor iş olduğunu, üreticinin emeğinin karşılığını alabilmek için meyve sululuk vişnenin kilosunun en az 2 lira olması gerektiğini belirttiler.

İPEKÇİ; “YAĞMURLAR VİŞNEYİ 

YARALADI, FİYATINI DÜŞÜRDÜ” 

Sav Kasabasında Vişne Alım Merkezi Sahibi ve Yetkilisi Fikri İpekçi, böyle giderse vişne fiyatlarının daha da aşağıya düşebileceğini söyledi. İpekçi, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Bilindiği gibi bu yıl özellikle Mayıs ve Haziran ayları bol yağışlı geçti. Bu yağışlar sebze ve meyvelerin tabanına fayda sağlarken, meyve ağaçlarındaki meyvelere ise zarar verdi. Önce kirazda, sonra da vişne de aynı durum yaşandı. Yağışlar kiraz ve vişneleri yaraladı ve meyvelerin berelenmesine neden oldu. Bu da vişnenin ürün kalitesini bir hayli düşürdü. Dolayısıyla, geçen yıl 2 lira 40 kuruş, 2 lira 50 kuruştan aldığımız vişneleri bu yıl 1 lira 40 kuruştan alıyoruz. 

“BU FİYAT ÜRETİCİNİN 

EMEĞİNİ KARŞILAMIYOR” 

Biz zaten Meyve Suyu Fabrikalarına vişne alıyoruz. Sofralık müşteri için üreticiler vişnelerini pazarlarda satıyorlar. Ancak, onun fiyatı da 1,5 - 2 TL’den satılıyor. Geçen sene bu yılki gibi yağmur olmadığı için vişneler berelenmedi ve kaliteli ürün çıktı. Bu nedenle fiyatı da yüksekti. Ama aynı şeyi bu yıl söylemek mümkün değil. Bu nedenle de Isparta’daki vişne fiyatları da bu yıl geçen yılki fiyatların altına düştü. Oysa, normalde bu fiyatlar 2 TL’den aşağı olmaması lazım. Dolayısıyla fiyatlar kurtarmıyor toplaması zor işçiliği zor. Bir insan akşama kadar 100 kilo toplasa ancak 140 TL ediyor. Yevmiye günlük 50 - 60 lira. Dolayısıyla vişne üreticisine fazla bir kazanç sağlamıyor” diye konuştu. 

 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum