Ya Patlarsa!

En son 24 Bin yıl önce patlayan Gölcük Volkanı’nın mutlak surette TÜBİTAK, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı tarafından ‘izlemeye’ alınması gerekiyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 16 Aralık 2013 10:21
Ya Patlarsa!

6 Milyon yıl önce oluşan Gölcük Volkanı, hâlâ aktif. Ve Isparta, en son 24 Bin yıl önce patladığı tespit edilen Gölcük Volkanı eteklerinde kurulmuş bir kent. Bilim İnsanları Gölcük Volkanı’nın patlama riski taşıdığı tezinde birleşiyor.

ISPARTA, 110 ÜLKEDE YAYIN YAPAN DERGİDE KAPAK

Dünyada 110 Ülkede edisyonu bulunan Evrensel Yayın Organı National Geographic Dergisi’nin Aralık 2013 sayısında Isparta kapak yapıldı. 32 sayfa ayrılan ‘Anadolu Volkanları: Ya Patlarsa…’ Belgeseli’nde Isparta’ya ilişkin de çarpıcı bilgilere yer veriliyor.

LAV VE KÜLLER GÖLÜN SUYU İLE ŞEHRE BOŞALABİLİR

Çevrebilimci, Jeolog Dr. Uygar Özesmi Isparta’ya geldi, inceledi, yazdı. National Geographic Dergisi’nde yayımlanan bilimsel makalede şu saptamalarda bulundu: “Eğer bir patlama olursa, lav ve küller, gölün suyuyla birlikte şehre boşalabilir. Mutlaka Volkan İzleme Ağı kurulmalıdır.”
6 MİLYON YIL ÖNCE OLUŞTU. 24 BİN YIL ÖNCE PATLADI

Isparta’da tehlike… 6 Milyon yıl önce oluştuğu tespit edilen Gölcük Volkanı hâlâ aktifliğini koruyor. En son 24 Bin yıl önce patladığı tespit edilen Gölcük Volkanı, mutlak surette izlenmeye alınmalı. Bilim İnsanları Gölcük Volkanı’nı izleme programı ile oluşabilecek felaketin derecesinin düşürülebileceğinde tezinde birleşiyorlar.

110 ÜLKEDE YAYIN YAPAN DERGİDE ISPARTA KAPAK OLDU

Dünyada 110 Ülkede edisyonu bulunan National Geographic Dergisi, Aralık 2013 sayısında ‘Anadolu’nun Volkanları: Ya Patlarsa’ başlıklı Belgesel yayımladı. 32 sayfa ayrılan Belgesel’de Isparta’ya ilişkin çarpıcı veriler yer aldı.

Çevrebilimci, Jeolog Dr. Uygar Özesmi, Gölcük Volkanı’na geldi, incelemelerde bulundu ve bilimsel makale kaleme aldı. Jeolog Dr. Uygar Özesmi, Isparta Volkanı’nın (Gölcük) mutlak surette İzleme Ağı’na alınması gerektiği saptamasında bulundu.

ŞEHİR VOLKAN ETRAFINDA KURULMUŞ. ŞAŞIRDIM

Çevrebilimci, Jeolog Dr. Uygar Özesmi, Isparta’nın Volkan etrafında kurulmuş olmasına şaşırdığını söyledi. Özesmi, makalesinde özetle şu saptamalarda bulundu:

“Anadolu’nun yüzlerce yıldır suskun aktif volkanları, düzenli izlenmezlerse tehlikeli olabilir.

Eğer bir patlama olursa, lav ve küller, gölün suyuyla birlikte şehre boşalabilir 1750 m Rakım’daki Gölcük Volkanı, sürekli izleme hattında değil. Yakın dönemde gaz çıkışlarıyla gündeme gelen Gölcük Volkanı’nın eteklerinde yer alan Isparta’nın ışıkları, gecenin karanlığında gökyüzüne yansıyor. Eğer bir patlama olursa, lav ve küller, gölün suyuyla birlikte şehre boşalabilir.

PROF. ÖZGÜR NE DEMİŞTİ?

National Geographic Dergisi, Anadolu Volkanları Belgeseli’nde Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Özgür’ün de görüşlerine yer verdi. Özgür, Gölcük Volkanı’nın her an patlama riskinin bulunduğunu söyledi.

Prof. Dr. Nevzat Özgür, 1988 yılından bu yana Gölcük Volkanı’na çalıştığını ifade etti.

Prof. Dr. Nevzat Özgür, Gölcük Yanardağı'nın genç ve aktif bir volkan olduğunu belirterek, "Sürekli gözlem altında tutulmalı"

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Jeotermal Enerji, Yeraltısuyu ve Mineral Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi eski Müdürü Prof. Dr. Nevzat Özgür, Gölcük volkanizmasıyla ilgili ikisi ulusal, biri uluslararası 3 araştırma projesi yapıldığını söyledi. Bölgede 1988'den bu yana çalışma yürüttüklerini belirten Prof. Dr. Özgür, hazırlanan çalışmaların ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlanarak Isparta ve Gölcük Yanardağı'nın tüm dünyaya tanıtıldığını ifade etti.

Gölcük Yanardağı'nın genç ve aktif bir volkanizma olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özgür, bu yüzden volkandaki hareketlerin düzenli olarak izlenmesi gerektiğini belirtti. Gölcük Yanardağı'nda radyojenik yaş tayinleri yaptıklarını ve buna göre, yaklaşık 6 milyon yıl önce başlayan bir volkanizmanın varlığından haberdar olduklarını ifade eden Özgür, "Daha sonra bu volkanizmanın zamanla sustuğunu ve bir müddet sonra tekrar aktif olduğunu gördük. En son 24 bin yıl önce patlayan volkan, her an patlayabilir. Gölcük kraterinin sürekli gözlem altında tutulması için istasyon kurulmalı" dedi.

Gaz kabarcıkları görülmüştü. Gölcük Krater Gölü yüzeyinde gaz kabarcıkları görülmesi üzerine SDÜ Jeotermal Enerji, Yeraltısuyu ve Mineral Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi ekipleri bölgede inceleme yapmıştı.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Jeotermal Enerji, Yeraltısuyu ve Mineral Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi eski Müdürü Prof. Dr. Nevzat Özgür, Gölcük Krater Gölü bir süre önce bir uğultu duyulduğunu, daha sonra göl yüzeyinde patlayan gaz kabarcıklarını görüldüğünü anlattı.

Özgür, şöyle dedi:

“Bunun üzerine alanda inceleme başlattık. Gazlar büyük olasılıkta derindeki magma odasından kaynaklanıyor. Gölcük Yanardağı'nın da içinde bulunduğu Toroslar ile Akdeniz'de kuzey-güney yönünde bir kesit aldık.

Kuzeyden Girit ve Kıbrıs'tan giden bir bindirme sonucu Gölcük'ün altında deprem sıklığını görmekteyiz. Bu depremler nedeniyle Gölcük Yanardağı'nın altında parçalanma, ergime söz konusu. Krater gölünde görülen gaz kabarcıkları da bu parçalanma sonucu ortaya çıkmış olabilir”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum