Yan Sanayi Şarj Aletlerini Kullanmayın

Yatarken şarja bağlanan cep telefonları adeta ölüme davetiye çıkarıyor. Birçok tehlike saçan cep telefonları uykunuzda dahi ölümünüze neden olabilir.

Yayınlanma:
Güncelleme: 26 Temmuz 2011 12:21
Yan Sanayi Şarj Aletlerini Kullanmayın

Yatarken şarja bağlanan cep telefonları adeta ölüme davetiye çıkarıyor. Birçok tehlike saçan cep telefonları uykunuzda dahi ölümünüze neden olabilir.

Son yıllarda 7’den 70’e herkesin kullandığı cep telefonları günümüzün vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Ancak, sağlığımızı da bir o kadar etkiliyor. Genellikle uykuya yatacağımız saatlerde şarja koyduğumuz cep telefonları ev yangınlarının çıkmasında neredeyse ilk sırayı alıyor.

Isparta Belediyesi İtfaiye Müdürü Hali Açar; "Her ne olursa olsun, cep telefonlarınızı şarja bağlayıp, uyumayın. Eğer mecbur kalırsanız yattığınız bölgeden uzak bir odaya bağlayın. Isınan kabloların erimesi başlıca yangın sebepleri. Fiyatı ucuz diye kesinlikle yan sanayi şarj aletleri kullanmayın. Gerekirse orijinaline iki kat fazla para
ödeyin, ama Çin malı ve yan saniye şarj aleti kullanmayın" dedi.

Açar, insan hayatının bir şarj aletinden daha ucuz olmadığına vurgu yaparak, vatandaşların bu konuda tedbirli alışveriş yapmaları konusunda uyardı.

Ev hanımlarının genellikle çamaşır makinelerini çalıştırdıklarında, evden ayrılmalarının başlıca yangın sebepleri arasında yer aldığını anlatan İtfaiye Müdürü Halil Açar, şunları söyledi: "Bulaşık, çamaşır makineleri gibi ev aletlerinin çalıştırıldığı sırada evde olunması gerekir. Hayatta hiçbir şeyin garantisi yok, fakat önlem alınabilir. Bu tür ev işleri yapılırken, elektrikli cihazlar çalışırken, başında olunmalıdır ve evdeyken bile uzun süre prize takılı bırakılmamalıdır" dedi.

Evlerde kullanılan klimaların sabahtan akşama kadar aralıksız çalıştırıldığında, ısınma ve kısa devre yapma ihtimallerinin bulunduğunu göz önünde bulundurmak gerektiğini söyleyen Açar, sözlerine şöyle devam etti: "Her ne olursa olsun, gereksiz yere klimalarınızı açık bırakmayın. Çamaşır makinesi ve mutfak aletleri gibi klimalarda açık vaziyette bırakılıp evden ayrılış durumunda büyük kayıplara neden oluyor. Klimalarınızı gerektiğinde çalıştırın, ısınmaya karşı zaman zaman da dinlendirmeyi unutmayın. Mutfak tüplerinin tehlike çanları çaldığını ileten yetkililer kablo değişimi yapılmayan ocakların yangını tetiklediğini bildirdi. Bozuk ve gaz sızdıran ocakların kullanımı ile boruların zamanında değiştirilip bakım yapılmamasının büyük tehlike saçtığını aktaran Açar, "Bu onarımların ihmalkarlığı olmaz. Söz konusu insan hayatıdır" dedi.

İtfaiye numarasının 112 Acil Çağrı Merkezi'nin kurulmasıyla birlikte değiştiğini belirten Açar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Artık itfaiyenin numarası 110 değil 112'dir. Bazı vatandaşlarımız bu konuda henüz net olarak bilgi sahibi değil ve 110'u arıyorlar. Biz de tekrar emniyete bilgi vermek durumunda kalıyoruz. Acil Çağrı Merkezi numaramız 112'dir, acil durum birim elemanları çağrı merkezinde bir aradadır. Vatandaşlarımız 112'yi aramalıdırlar.

Isparta'da meydana gelen ev yangınları konusunda 7 gün 24 saat teyakkuzda olduklarını belirten Isparta Belediyesi İtfaiye Müdürü Halil Açar, ev yangınlarının büyük bölümünün mutfakta kullanılan elektrikli ev aletlerinin neden olduğunu söyledi.

Yangınların önlenmesi için mutfaklarda kullanılan ev aletlerini uzun süre fişte tutmamaları gerektiğini belirten Açar, aşırı elektrik yüklemesi ve kabloların ısınmasının yangınlara davetiye çıkardığını söyledi. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte serinlemek isteyenlerin vantilatör çalıştırdıklarını ve gece yattıktan sonra bu vantilatörlerin açık bırakılmaması gerektiğini belirten Açar, "Yangınların büyük çoğu ev sakinleri uykudayken meydana geliyor. Sıcaktan bunaldık derken, ateşte yanmayın" dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.