Yetiştiriciler, Önünü Görmek İstiyor

Yetiştiriciler, Önünü Görmek İstiyor

Yayınlanma:
Yetiştiriciler, Önünü Görmek İstiyor

Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yaşar Köroğlu, Tarım Bakanlığının açıkladığı şehirden köye dönenlere 300 koyun verilecek olmasından memnuniyet duyduğunu ancak projede henüz detayların belli olmadığını belirterek; “Bu konuda önümüzü görmek istiyoruz” dedi. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Fakıbaba’nın açıkladığı proje ile koyun popülasyonunun artacağını bunun da üretim anlamına geldiğini ve sevindirici olduğunu ifade eden Isparta Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yaşar Köroğlu, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Bakan Fakıbaba’nın bu açıklamasının ardından ilimizde fiilen koyun ve keçi yetiştiriciliği ile uğraşan üyelerimiz bizlere ulaştı. Senelerdir köylerde ikamet ettiklerini ve çok zor şartlarda koyun ve keçi yetiştiriciliği yaptıklarını belirterek, haklı olarak bu projeden yararlanmak istediklerini ifade ettiler. 

“PROJE SÜRÜ BÜYÜKLÜKLERİNİ 

ARTIRACAKTIR” 

Ancak, henüz bizde daha projenin detaylarını bilmiyoruz. Daha doğrusu, Bakanlık tarafından projenin tam detayları henüz açıklanmış değil. Asgari ücret uygulamasının da, köylerini terk etmeyerek yıllarca üretim yapan aile fertlerine bir an önce verilmesini, SGK primlerinin bu proje kapsamında ödenmesini talep ediyorlar. Eğer, proje açıklandığı kadarıyla böyle ise bu sürü büyüklüklerini 300 başa çıkarabilir. 

“KÖYE GELENLER BU İŞİ BİLİYOR MU? 

300 KOYUNA BAKABİLECEK Mİ?, 

Bu uygulama ile öncelikle köyden şehre göçün engellenebileceği ve köyden göçün engellenmesinden sonra şehirden köye dönüşün başlayacağını düşünüyorum. Ancak, bu proje ile ilgili bir takım kaygılarımız da yok değil tabiki. Bunlardan birincisi köye dönünler bu işi biliyor mu? Ellerine 300 koyun verildiğinde bunlara bakabilecekler mi? Ellerinde yeterli kişi var mı? Bu iş iki kişiyle yani karı – kocayla olmaz. 4 – 5 kişiyle 300 koyuna ancak bakılabilir. Verilecek koyunlar tek mi olacak? Kuzulu mu olacak? Araziler yeterli olacak mı? En önemlisi ise verilecek koyunlar ülkemiz içinden mi olacak yoksa yurt dışından ithal olarak mı getirilecek? Tüm bunların bilinmesi lazım. Kısacası bu projede henüz açıklananlar yeterli değil ve bizde önümüzü görmek istiyoruz. 

“PROJENİN DETAYLARI 

BİR AN ÖNCE AÇIKLANMALI” 

Ayrıca arazileri yeterli olmayan yetiştiricilerimiz, birbirlerine müteselsilen kefil olabileceklerini ve hayvanlarının teminat olarak kabul edilmesi gerekir. Bir diğer husus ise, bir dönem önce uygulanan şehirden köye geri dönüş projesinde, müteahhitler tarafından tedariki yapılan hayvanların damızlık kalitesi çok düşüktü. Tedarik işlemlerinin ya kendi seçtikleri hayvanların alımının gerçekleştirilmesiyle veya Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği aracılığıyla yapılmasının daha uygun olacağını aşikardır. Biz bu projeye keçi yetiştiricilerinin de dahil edilmesinin gerektiğini düşünüyoruz. Projenin detaylarının en kısa zamanda açıklanmasını bekliyoruz” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.