Yurt Yatırımlarını Teşvik Ediyoruz

Yurt Yatırımlarını Teşvik Ediyoruz

Yayınlanma:
Güncelleme: 30 Haziran 2015 11:04
Yurt Yatırımlarını Teşvik Ediyoruz

Belediye Başkanı Günaydın, öğrenci yurdu projelerinde Isparta Belediyesi'nin 'engelci' gösterilmesine tepki gösterdi, bu konuda alınan örnek bir kararı kamuoyu ile paylaştı.

Akdeniz'in dünkü sayısında İl Özel İdaresi'nin 5 bin öğrencilik yükseköğrenim yurdu projesi için gereken arsa ayrıştırma işlemini yapmayan Belediyeye yönelik 'Belediye bu konuda çok farklı düşünüyor' haberi gündeme bomba gibi düştü. Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Mensucat Fabrikası arkasındaki İl Özel İdare arsasının 3'e ifraz edilmesi yönündeki talebin daha önce aynı konuda yaşanan emsaller üzerinden örnek verdi, Encümenin bu işlemi yasal olarak yapamayacağının altını çizdi. Çözüm için Belediye Meclisi'ni adres gösteren Günaydın, "ifraz hudutları belirlenerek meclisimizce imar tadilatı yapılabilir. Temmuz ayını tatille geçirecek olan Meclisimiz 3 Ağustos'ta toplanacak. Buraya başvurulur ve mecliste değerlendirilir. Ancak Ağustos meclisini beklemediler. İfraz için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvurmuşlar" dedi.

Isparta Belediyesi'nin öğrenci yurdu projelerine karşı çıkan bir kurum gibi gösterilmesine tepki gösteren Günaydın, "biz Süleyman Demirel Üniversitesi'nin kampüs içerisinde alışveriş merkezi, ticari alanlar, yaşam alanları yapma girişimine şiddetle karşı çıktık. Yiğitler gibi dimdik durduk. Bizi heryere şikayet ettiler. Mahkemelere verdiler. Ama bugün geldiğimiz noktada sayın Rektömüz İlker Çarıkçı'da dert yanıyor. 'Üniversite içerisinde AVM olan tek üniversite SDÜ olurdu' diye yakınıyor. Projenin ne kadar yanlış olduğunu ifade ediyor. İşte Isparta Belediyesi şehrinin menfaati için dimdik durmuştur" dedi.

Isparta Belediyesi'nin öğrenci yurdu yatırımlarına yönelik hem teşvik edici olduğunun altını çizen Günaydın, Zafer Mahallesi'nde 9 bin m2'lik bir alanla ilgili alınan meclis kararını örnek gösterdi. Günaydın, "Belediye Meclisimiz Isparta İli ve Belediyeleri Yurt Yaptırma Birliği'nin talebi üzerine Zafer Mahallesi kız öğrenci yurdu arkasında 9 bin 150 m2'lik alanda 21 ayrı parseli aradaki yollarıyla birlikte birleştirdik ve sosyal tesis-yurt alanı olarak ilan ettik. Şimdi burada 13 bin 750 m2'lik inşaat yapılabilecek. Öğrenci yurdu yatırımını teşvik etmiş ve desteklemiş olduk" diye konuştu.
Öte yandan Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, İl Özel İdaresi'ne ait 100 dekarlık alanda istenen ifrazla ilgili ise şu açıklamayı yaptı:

"Isparta İl Özel İdaresi mülkiyetinde bulunan 63-64 pafta 5379 nolu parselin sosyal tesis alanı olarak 3 adet parçaya ifrazı talep edilmektedir.
1) Belediyemizce yine aynı şekilde sosyal tesis alanı olan 5675 ada 3 nolu parselin (Yeni Adliye Yanı Hamidullah Yurdu yanı) iki parçaya ifrazı talep edilmiştir. Belediye Encümeni tarafından 27.01.2009 tarih ve 63 sayılı kararında 'ifrazı uygun değildir' şeklinde karar alınmıştır.

2) Belediye Encümeni tarafından alınan bu karar parsel maliki tarafından İdare Mahkemesine götürülmüştür. Isparta İdare Mahkemesi 2009/715 karar no ile alınan Encümen kararının doğruluğunu onaylamıştır.

3) Isparta İdare Mahkemesi'nde davayı kaybeden vatandaş kararın bozulması için temyize müracaat etmiştir. Danıştay 6.Dairesi 2009/12685 esas ve 2013/634 sayılı kararı ile Isparta İdare Mahkemesi'nin kararını onamıştır.

4) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü'nün 11968226-310.06/7040 sayılı görüş yazısında imar planında 'sosyal tesis alanı ve yurt alanı' olarak ayrıldığı ve tek parsel olarak tespit olunduğu, ifraz edilmesi halinde 3194 sayılı imar kanunun 15.maddesine aykırı olacağı, sosyal tesis alanı ve yurt olarak kullanım kararı belirlenen alanın iki adet parsele iftazının yapılamayacağı belirtilmektedir.

5) Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü konu hakkındaki çözümü görüş yazısının son praragrafında belirtilmiştir.

Özetle 'ekli plan değişikliği talebinde olduğu gibi söz konusu alanın yine aynı kullanım kararına haiz iki alana ayrılması veya imar planı değişikliği ile söz konusu parselde ifraz hattı belirlenerek bu kısmın özel yurt olarak plana işletmesi ve planın onaylanması halinde parselin ifrazı mümkündür' şeklinde sorunun çözümü belirtilmiştir."

İŞTE O RET YAZISI
Isparta Belediyesi tarafından İl Özel İdaresi'ne gönderilen yazıda şu gerekçelere yer verildi:

"Yapılan incelemede bahse konu parselin imar planı değişikliği ile tamamının sosyal tesis alanında olduğu görülmüştür. Sosyal tesis alanlarının ifraz edilemeyeceğine dair encümen kararı, kararın imar kanunu ve yönetmeliklere uygun olduğuna dair Isparnta İdare Mahkemesi kararı, idare Mahkemesi'nin kararını onayan Danıştay 6.Dairesi'nin kararı ve konu hakkında Çerve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü'nün görüş yazıları ektedir.
Sonuç olarak sosyal tesis alanı aynı kullanım alanına haiz umumi hizmet alanı olarak kabul edildiği için 3194 sayılı imar kanunu, encümen kararı, İdare mahkemesi kararı, Danıştay kararı ve bakanlık görüşüğü doğrultusunda talebiniz uygun görülmemiştir. Talebinizin yerine getirilebilmesi için imar planı değişikliği yapılması gerekmektedir. Bilgilerinize arz ederim. Recep Erdem/Başkan Adına Başkan Yardımcısı."

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum