Evlenen Kadın Tek Başına Bekarlık Soyadını Kullanabilecek

Eşitlik ilkesini ihlal ettiği gerekçesiyle artık evli kadınlar tek başına bekarlık soyadını kullanabilecek.

Yayınlanma:
Evlenen Kadın Tek Başına Bekarlık Soyadını Kullanabilecek

Anayasa Mahkemesi kadınları ilgilendiren çok önemli bir karara imza attı.

Artık evlenen kadın bekarlık soyadını tek başına kullanabilecek. Bunun içinde dava açmasına gerek kalmayacak.

7 ay sonra yürürlüğü girecek bu kararın detaylarını Isparta Baro Başkanı Avukat Ünsal Çankaya anlattı.

Kadınlara eş soyadı zorunluluğu tarihe karıştı. Anayasa Mahkemesi çok önemli bir karara imza attı. Artık evlenen kadınlar dava açmasına gerek kalmadan tek başına bekarlık soyadını kullanabilecek. İstanbul 8'inci Aile Mahkemesi, 'Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. ' düzenlemesinin iptali için Anayasa Mahkemesine başvurdu. Anayasa Mahkemesi de bu iptal kararını 'Erkeğin doğumla kazandığı soyadını ömrü boyunca kullanması mümkünken, aynı hakkın kadına tanınmamasının eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle kabul etti.7 ay sonra yürürlüğe girecek olan evli kadınlar tek başına bekarlık soyadını kullanabilir.

Kararının detaylarını anlatan Isparta Baro Başkanı Avukat Ünsal Çankaya, “Önceden medeni kanunda şöyle bir madde vardı. Bu madde diyordu ki kadın evlenmekle kocasının soyadını alır. Ancak nüfus memuruna ya da evlendirme memuruna ya da nüfus idaresine yazılı bir başvuruyla kocasının soyadının önünde kendi soyadını da kullanabilir diyordu. Yani düzenlemede ya kocasının soyadını alacak ya da dilerse başvuruyu yaparak hem kendi soyadını hem eşinin soyadını kullanacaktı. Eşitlik ilkesine aykırı olduğu iddiasıyla İstanbul 8. Aile Mahkemesi'nden dosya Anayasa mahkemesine gitti.

Anayasa Mahkemesi’de bu düzenlemenin eşitlik ilkesine aykırı olduğunu beyan ederek bu düzenlemeyi iptal etti. Evlenen kadınlarımız dilerse kendi soy adlarını dilerlerse eşlerinin soyadlarını kullanmaları mümkün olacak. Bunun için dava açmalarına gerek kalmayacak. Buradaki kadının evlenmekle kocasının soy adını kullanması yönündeki gerekçede şuydu; Soy bağı konusunda bir tartışma olmasın. Soyadları o aynı olsun aile birliği belli olsun gibi düşüncelerden dolayı böyle bir düzenleme vardı. Fakat Anayasa Mahkemesi artık TC kimlik numarasını kullandığımız için, herkesin bir TC kimlik numarası olduğu için soy bağı konusunda artık bir sorun yaşanması ya da evlilik birliği kimin kiminle evli olduğunun bilinmesi TC kimlik numarasından belli olacağı için artık bu soyadı düzenlemesinin eşitlik ilkesine aykırı ve diğer gerekçelerin de artık günümüzde geçerli olmadığını söyleyerek iptal etti.”dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.