Kömür Kullanımı Azalıyor Ama…

Kömür Kullanımı Azalıyor Ama…

Yayınlanma:
Güncelleme: 24 Aralık 2015 17:29
Kömür Kullanımı Azalıyor Ama…

Isparta’da ısınmada esas kullanım maddesi olan kara elmas kömür tahtını kaybediyor. Isparta’da iki yıl öncesine kadar analiz yapılarak şehre giren kömür miktarı 60 bin 903 ton iken, 2015 yılında ise şuana kadar 1861 kamyonla 42 bin 613 ton kömürün Isparta’ya girdiği öğrenildi.

Isparta’da hava kirliliğinin temel sebebi olarak kömür kullanımı azalmasına rağmen hava kalitesi ise halen istenen düzeylerde değil.
Isparta’da hava kirliliğinin temel sebebi olarak görülen kömür kullanımı her geçen gün azalırken doğalgaz kullanımı ise artıyor.

Fakat buna rağmen Isparta’da hava kalitesinde istenen seviye bir türlü yakalamıyor. Isparta Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğünün kömür analiz laboratuarında incelenerek Isparta’ya giren kömür miktarı 2013 yılında 60 bin 903 ton iken 2014 yılında ise Isparta’ya giren kömür miktarı 42 bin 480 tona geriledi.

2015 yılında ise 42 bin 480 ton kömürün analizinin yapıldığı öğrenildi. 2013 yılı içinde kömür analiz laboratuarına giren kamyon sayısı 2 bin 765 iken, 2014 tarihi itibari ile analiz yapılan kamyon sayısı bin 892’ye, 2015’te ise bin 861’e düştü. Kömür müstahsilliği yapan Osman Şavklıyıldız, Pazar paylarının ciddi anlamda düştüğünü dile getirerek “bizim için Pazar %70 oranında daraldı” dedi.

Doğalgaz kullanıcı sayısı 60 bini aştı
Isparta’da 120 bin konut bulunuyor. Isparta’da Torosgaz abonesi olarak aktif kullanımda olan konut sayısı ise 60 bin 392. Torosgaz yetkilisi Gökhan Mert Isparta’da doğalgaz kullanımının %50’ye ulaştığına dikkat çekerek geçen yıla göre abone sayısında 15 bin civarında bir artış olduğunu belirtti.

KÖMÜR KULLANIMI AZALIYOR AMA
Her yıl kış aylarında Isparta’nın en temel tartışma konusu olan hava kirliliği sorunu bu yıl da tartışılmaya başlandı. Geçen yıl yaşanan Isparta’da Mahalli Çevre Kurulunun Hava Kirliliği ile Mücadele Eylem Planı ile birlikte kömür kullanımının yasaklayacağı açıklamaları vatandaşların doğalgaz kullanımına yönelmesine vesile oldu. Isparta’da kömür müstahsilliği yapan Osman Şavklıyıldız kömür kulacı sayısının ciddi miktarda azaldığını söyleyerek “Pazar %70 oranında daraldı. Isparta’da insanların büyük çoğunluğu doğalgaz kullanımına yöneldi. Hal böyle olunca bizim satışlarımız düştü ve artık çok fazla kömür getirtemiyoruz” dedi. Buna rağmen Isparta’da hava kalitesi halen istenilen düzeylerde değil. Gün içinde hassas seviyede görünen hava kirliliği verileri akşam saatlerinden itibaren ise sağlıksız, kötü hatta tehlikeli boyutlara yükseliyor.

ANALİZ EDİLEN KÖMÜR MİKTARI AZALDI
Isparta Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğünün kömür analiz laboratuarında 2013 yılında analiz yapılan kamyon sayısı 2 bin 765 iken, bu rakam geçen yıl bin 892’ye bu yıl ise bin 861’e geriledi. 2013 yılında analizi yapılarak satışa sunulan kömür miktarı ise 60 bin 903 ton iken 2015 yılında 42 bin 613 tona düştü. Vatandaşlar kara elmastan vazgeçmesine rağmen hava kalitesinde istenilen düzeyin neden yakalanamadığı ise merak konusu. Isparta’nın çevresinin dağlarla çevrili olması ve çanak yapısı nedeniyle rüzgar almamsının hava kalitesini olumsuz etkilediği belirtiliyor.

DOĞALGAZ KULLANIMI %50’YE ULAŞTI
Isparta’da 2013 yılında 39 bin olan doğalgaz abone sayısı ise bu yıl için 60 bini aştı. Torosgaz yetkilisi Gökhan Mert 2007 yılında Isparta’ya doğalgaz vermek için çalışmalara başladıklarını söyleyerek “2008’de Isparta’ya gaz vermeye başladık. Şuanda Isparta’daki 120 bin konuttan 60 bin 392’si doğalgaz kullanıyor. Yani konutların % 50’si doğalgazla ısınıyor. Fakat halen doğalgaz kullanımı yeterli düzeyde değil. Doğalgaz ana hatlar anlamında Isparta’nın her yerine yayıldı. Hatta 30 yıla yetecek şekilde ana istasyonlar ve dağıtım hatları tamamlandı” diye konuştu. Geçen yıla göre doğalgaz kullanılan konut sayısında 15 bin civarı bir artış olduğu belirtildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum