‘Çocuk Gelinler’ Konuşuldu

Sabancı Vakfı, “Girls Not Brides” platformu tarafından düzenlenen ve “çocuk gelinler” konusuna dikkati çekmeyi amaçlayan “Çocuk Evliliklerine Beraber Son Verebiliriz: Ülkelerden Örnekler” toplantılarına ev sahipliği yapıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 22 Mart 2013 13:37
‘Çocuk Gelinler’ Konuşuldu

Toplantıların açılışı dolayısıyla Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Girls Not Brides Global Koordinatörü Lakshmi Sundaram ve Pakistan'daki Blue Veins sivil toplum kuruluşu Program Koordinatörü Qamar Naseem'in katılımıyla, Sabancı Center'da basın toplantısı düzenlendi.
Güler Sabancı, erken yaşta evliliklerin sadece Türkiye'nin önemli bir sorunu olmadığını kaydederek, şu bilgileri verdi:
“Şu anda 14 milyon kız çocuğu, 18 yaşından küçük yaşta evleniyor. Bu da demektir ki, her gün 38 bin kız çocuğu çocukluğunu yaşayamıyor. Ülkemizde de ne yazık ki kız çocuklarımız bu sorunu acı bir şekilde yaşıyor. Türkiye'de kadınların yüzde 32'si 18 yaşından önce evleniyor. Bu rakamlar bize çocukların henüz oyun oynayacak yaştayken evliliğe adım attığını gösteriyor. Kız çocukları öğrenci olmaları gerekirken, eş oluyorlar, anne oluyorlar. Aslında eğitim bir insanlık hakkı. Kız çocuklarının en az 18 yaşına kadar eğitim görmeleri gerekir. Bu, onların insanlık hakkı. Bunun ötesinde duygusal açıdan yara alıyorlar ve erken yaşta yapılan evliliklerin, istatistiklerin çok çarpıcı görüntüleri var. Örneğin liseye devam etmeyen kızların çocuk gelin olma riski, 6 kat daha fazla. Sağlık konusunda, 15 yaşından önce doğum yapan genç kızların doğumda ölüm riski 5 kat daha fazla. Gelecek nesiller açısından 18 yaşından önce yapılan doğumlarda, bebeklerin ölüm riski yüzde 60 daha fazla. Sonuçlar gösteriyor ki, bu olguyla mücadele etmemiz lazım. Erken yaşta evlilikle mücadele için toplumsal değişim ve toplumsal gelişim şart.”
Kız çocuklarının erken evlenmesiyle ilgili çok kompleks sebepler bulunduğunu dile getiren Sabancı, bunları “eğitim yetersizliği”, “gelenekler”, “görenekler”, “dini inançlar”, “yasal düzenlemeler” şeklinde sıraladı.
Sabancı, sorunun çözümünün de çok boyutlu olduğuna işaret ederek, “Sebepleri ne olursa olsun, sonuçlarına baktığımızda, bununla toplumsal olarak mücadele etmemiz gerektiği görülüyor” dedi.

"BİRLİKTE ÇALIŞAMAZSAK BU SORUNA ÇÖZÜM BULAMAYACAĞIZ"

Lakshmi Sundaram da küresel bir sorun olan çocuk evliliklerinin, milyonlarca kız çocuğunu etkilediğini belirterek, çocuk gelinlerin bütün dünyada ihmal edildiğini kaydetti.
Çocuk evlilik oranının yüksek olduğu ülkelerde eğitim zaafiyeti olduğunu dile getiren Sundaram, Türkiye'nin küresel topluluk içinde çözüm getirmek konusunda önemli potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Sundaram, çocuk evliliklerine son vermek için hangi çözümlerin sunulması gerektiğini tartıştıklarını ve sahada uygulamalar yaptıklarını ifade ederek, “Ortaklıklar kurarak, çocuk evlilikler sorunundan kurtulabiliriz. Birlikte çalışamazsak bu soruna çözüm bulamayacağız” diye konuştu.

TOPLANTILAR
“Çocuk Evliliklerine Beraber Son Verebiliriz: Ülkelerden Örnekler” toplantılarına, “Girls Not Brides: Çocuk Yaşta Evliliğe Son Vermek için Küresel Girişim”e üye olan Afrika, Güney Asya, Avrupa ve Amerika'dan 49 sivil toplum kuruluşundan 52 kişi katılıyor.
Sabancı Vakfı ev sahipliğinde düzenlenen toplantıların, uluslararası sivil toplum kuruluşlarının “çocuk gelinler” konusunda işbirliği yapmasına, küresel boyutta sosyal politikalar ve programlar geliştirmesine katkı sağlaması bekleniyor.
3 gün sürecek toplantılarda katılımcılar, “çocuk gelinler” konusundaki çalışmalarını, deneyimlerini ve çözüm önerilerini paylaşacak.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum