Emekliliğe 3 Çocuk Rötuşu!

Çalışan annelere tanınan, çocuk sayısına göre erken emeklilik imkânı genişletilecek.

Yayınlanma:
Güncelleme: 28 Mart 2013 12:21
Emekliliğe 3 Çocuk Rötuşu!

Çalışma Meclisi’ 9 yıl sonra Eylül ayında toplanıyor

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Çalışma Meclisi’ni 9 yıl sonra Eylül ayında topluyor. ‘Taşeron, Kıdem Tazminatı, özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi ve istihdam’ konularının görüşüleceği Meclis, en son 2004 yılında toplanmıştı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Çalışma Meclisi ‘Taşeron, Kıdem Tazminatı, özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi, sendikal örgütlenme, toplu iş sözleşmelerinde yetki, iş sağlığı ve güvenliği ile istihdam’ konularını görüşmek için Eylül ayında toplantıya çağırdı. Bakan Çelik imzasıyla sosyal taraflara gönderilen yazıda, bakanlığın teşkilat ve görevleri hakkındaki kanunda Çalışma Meclisi’nin yılda bir toplanması hükmü yer aldığı belirtilerek, Meclisin çalışma hayatının düzenlenmesi, işçi ve işveren ilişkilerinde çalışma barışının sağlanmasını kolaylaştırıcı tedbirler alınması, mevcut ve muhtemel meseleler ile çözüm yollarının araştırılması amacıyla toplandığı ifade edildi.

Emekliliğe ‘3 çocuk’ rötuşu.

Çalışan kadınların çocuk sayısına göre erken emekliliği konusunda konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Şu anda 2 çocuk, 3 çocuğa çıkabilir ama bu kişisel bir görüş. Heyetin yapacağı değerlendirmede bu konular ele alınacak netice Sayın Başbakanımıza arz edilecek’’ dedi.

Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu Toplantısı’ndan ayrılırken soruları yanıtlayan Bakan Çelik, “Kadın istihdamını etkilemeyecek sosyal güvenlik dengelerini bozmayacak, sağlıklı genç nesillerin korunması adına bakanlıklar arasında bir çalışmamız var. En önemlisi kadın istihdamını olumsuz etkilememesi gerekiyor alacağımız tüm kararların’’ diye konuştu. Mevcut sistemde, en az 2 çocuğu olan kadınlara 4 yıl erken emeklilik imkanı veriliyor.

Gün başına 10.43 TL

Hazırlıkları süren düzenleme, çalışan kadınlara başka haklar da getiriyor. Kadınların doğum izni 16 haftadan 24 haftaya çıkarılacak. Hâlihazırda kadınlar 1 çocuk için 720 gün, iki çocuk için ise 1.440 gün prim ödemiş gibi sayılıyorlar. Yapılacak düzenleme ile kadınlara üçüncü çocuk için ilave 720 günlük daha dışarıdan prim ödeme imkânı getirilebileceği konuşuluyor. Söz konusu hakkın sigortalılıktan önce doğmuş bir çocuk için de geçerli olabileceği belirtiliyor. Şayet kadınlar çocuk yaptıktan sonra iş hayatından çekildiyse, gün başına şu anki rayiçlerle 10.43 TL ödeyerek prim gün şartını tamamlayabilecek.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.