'IŞİD Türkiye'nin Musul Konsolosluğu'nu Ele Geçirdi'

Musul'u ele geçiren IŞİD Türk Konsolosluğu'na girdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 11 Haziran 2014 16:04
'IŞİD Türkiye'nin Musul Konsolosluğu'nu Ele Geçirdi'

Irak Şam İslam Örgütü(IŞİD) Musul'daki Türk Konsolosluğu'na baskın yaptı. IŞİD militanları, Başkonsolos Öztürk Yılmaz ve konsoloslukta görevli tüm diplomatları rehin aldı. IŞİD'in, 40 Özel Harekat Polisi'nin koruduğu konsolosluk binasına 900'den fazla militan ile baskın yaptığı öğrenildi.

Başkonsolos Öztürk Yılmaz ile birlikte çok sayıda Türk diplomatı rehin aldıktan sonra IŞİD'ın kentte geçici olarak kurulan merkezine gittiği öğrenildi. Türkiye'nin Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz'ın konvoyu

Eylül 2013 ve Mayıs 2014 bombalı saldırılara uğramıştı. Türk Dışişleri yetkilileri bu konuda kendilerine ulaşan bir bilgi olmadığını ve konunun araştırıldığını söyledi...

AFP'ye konuşan bir emniyet yetkilisi de IŞİD'in Başkonsolos Öztürk Yılmaz dahil 25 kişiyi kaçırdığını söyledi. İsmi açıklanmayan bir albay, "IŞİD üyeleri Türk Başkonsolos ve korumaları ile yardımcıları dahil 25 kişiyi kaçırdı" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da şu sıralarda Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile görüştüğü öğrenildi.

IŞİD'ten flaş açıklama

Musul'da Türk konsolosluğunu basıp Türk diplomatları rehin alan IŞİD'ten flaş bir açıklama geldi.

IŞİD: "Türk diplomatlar elimizde bilinmeyen bir yere götürüyoruz"

'BAZI ÇALIŞANLAR GÖTÜRÜLDÜ'

Kürdistan TV’ye canlı bağlanan Musul Eyalet Meclisi Başkanı Beşar Kiki de, “IŞİD Türk Konsolosluğu'na öğle saatlerinde saldırdı. Bir grup konsolosluk çalışanı esir olarak binadan ayrıldı. Türk Konsolosu sık sık Musul Valiliği'ne gidip gelen biriydi” bilgisini verdi.

'TÜM ÇALIŞANLAR ALIKONDU'

Irak Türkmen Cephesi sözcüsü Ali Mehdi ise Musul Başkonsolosluğu'ndaki Türk personelin IŞİD militanları tarafından alıkonduğunu söyledi.

Sosyal medyada ise 17 Temmuz semtindeki konsolosluk binasının yağmalandığı iddiaları dolaşıyor.

ÜÇ SORU ÜÇ CEVAP
* IŞİD bölgede nasıl palazlandı?

IŞİD, 7-8 yıldır nüfusu 2 milyonu bulan zengin petrol yataklarının üzerinde bulunan Musul kentinin kırsalında meşgulken kimse bunu umursamadı. Örgüt yoksul Sünni kesimlerden militan devşiriyor, esnaftan vergi topluyordu. Musullu akademisyen Ziya Halis’e göre merkezi hükümet ordu ve polisteki mezhebi dengeyi kurmak için Sünnilere 3 bin kadro açtı, ama sadece 50 kişi müracaat etti. Nedeni IŞİD korkusu. Taban bulmakta

zorlanmayan IŞİD aileleri orduya katılmamaları yönünde tehdit ediyor.

* Asker niye kaçtı?

Sünni Musul’un güvenliği bu nedenle Şii güvenlik mensuplarına bırakılmıştı. Paralı asker, savaşta üniformalarını çıkartıp kaçtı. Şimdi Maliki halkı silahlandırmaktan bahsediyor ama Musul’dan bir Felluce çıkarmak da hayal. Felluce Amerikan işgaline karşı zorlu bir direniş sergilerken Musul kolayca teslim olmuştu. Musul, Suriye’nin Halep kenti gibi farklı dil ve milletlerin bir arada yaşadığı ılımlı ve uzlaşmacı bir medeniyet havzası. Tabi işgalin ardından palazlanan fanatik militanizm dokuyu fena halde örseledi.

* Neden Musul?

IŞİD’ın aniden kuzeyde Musul’un başkent olduğu Ninova ve Selahaddin vilayetlerine yüklenmesinin nedeni ise ülkenin orta kesiminde emirlik kurmaya çalıştığı Sünni üçgenindeki Anbar vilayetine bağlı Ramadi ve Felluce’de aldığı darbeler olabilir. IŞİD kuzeyde yeni cepheler açarak Felluce ve Ramadi üzerindeki baskıyı azaltmış ve Bağdat’a sarsıcı bir mesaj vermiş oldu. Ayrıca Baduş Cezaevi’ni basarak saldığı bini aşkın militanla da savaşçı açığını giderdi. Daha önce Ebu Gureyp baskınıyla bırakılanlar hem Irak hem Suriye cephesini kızıştıran bir etki yaratmıştı. Son gelişmeler Kürdistan Yönetimi’ne Musul’daki ihtilaflı Kürt bölgelerinde kontrolü sağlama fırsatı sunuyor. Maliki’nin Barzani yönetiminin yardım önerisini reddetmesinin altında da peşmergenin yerleşeceği korkusu yatıyor olmalı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.