KPSS Skandalı

2010 yılında yapılan KPSS Eğitim Bilimleri sınavında kopya çekildiği iddialarıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında ÖSYM’de 2005–2011 tarihleri arasında görev yapan 100’e yakın isim ifade vermeye çağrıldı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 27 Mart 2013 11:42
KPSS Skandalı

MAİL TRAFİĞİNE İNCELEME
Başsavcının talimatıyla daha önce hazırlanan bilirkişi raporlarında bazı adayların yerleşme, puanlama ve doğru-yanlış sayılarında değişiklik yapıldığı saptanmış, bütün işlemler tek tek ortaya çıkartılmıştı.
Açılan soruşturma kapsamında bilirkişi heyeti tarafından ÖSYM’de bulunan “Test Araştırma Merkezi” ve soru kitapçıkların basıldığı METEKSAN’ DA ki bilgisayarlar incelendi. Bilişim Şube Müdürlüğü’ne bağlı polis ekipleri de bu bilgisayarlarının imajlarını aldı ve bu bilgisayarlardaki mail trafiği, yazışmalar ile kayıt edilen dosyalar incelenerek rapor hazırlandı. Sistemdeki güvenlik açıkları da incelenerek savcılığa sunuldu.

BASIM MERCEK ALTINDA
Soru kitapçıklarının basımı, dağıtımı ve soruların muhafaza edildiği kozmik odaya giriş çıkış yapanlar da incelenerek, soruların şifrelenmesi araştırılırken bu işlem için kullanılan programın formatlanıp formatlandığına da bakıldı. Basım için kullanılan makineler incelenirken soru kitapçıklarının numaralandırılması, kitapçıkların dağıtılmasıyla ilgilide rapor hazırlandı.

ÖSYM’DEN RAPOR GELDİ
Sınavlarda soruları hazırlayan heyetteki üyeler de incelendi ve bununla ilgili detaylı rapor hazırlandı. Adayların yerleştirilmelerinde yapılan değişiklikler, testlerdeki doğru ve yanlış sayılarının değiştirilmesi ile puan değişiklikleri de rapor da yer aldı. Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ÖSYM’den bu değişiklikler ile ilgili istenen raporda savcılığa ulaştı.

6 YILI KAPSIYOR
Savcılık tarafından yapılan incelemelerde, soruşturmanın derinleştirilmesine karar verilmiş ve 1 Ocak 2005 tarihinden başlanarak bütün evraklar incelendi. Böylece ÖSYM tarafından 2005–2011 yılları arasında yapılan bütün sınavlar soruşturma kapsamına alındı. Ankara Cumhuriyet Başsavcı vekili Şadan Sakınan tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, “Rüşvet, sahtecilik ve bilişim sistemlerine girmek suretiyle verilerin ele geçirilmesi” suçunun işlendiği kanaatine varıldı. Araştırma kapsamında 181 kişi tarafından yapılan suç duyurusu da incelendi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.