S&P Türkiye'nin Kredi Notunu Artırdı

Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin görünümünü durağana düşüren, kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s (S&P) geri adım attı. Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu BB’den, BB+’ya yükseltti.

Yayınlanma:
Güncelleme: 28 Mart 2013 12:46
S&P Türkiye'nin Kredi Notunu Artırdı

Uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s (S&P), Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu BB’den, BB+’ya yükseltti. S&P’den yapılan açıklamada, Türk ekonomisinin direnç kazandığı belirtilerek, “Türk ekonomisinin görece sağlam olan mali performansını gözardı etmeden yavaşça yeniden dengelendiği görülüyor. Türkiye’nin dalgalı kur rejimi, döviz borçlanmasında temkinli limitleşme ve derinleşen yerel sermaye piyasası, ekonomiyi potansiyel sermaye hareketlerine karşı dirençli hale getiriyor. Bu sebeple, Türkiye’nin not görünümünü BB+’ya yükseltiyoruz. Görünüm durağan” denildi.

YATIRIMA BİR BASAMAK VAR

Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin iki kademe altında tutan S&P, dün akşam yaptığı açıklamayla, Türkiye’nin döviz cinsinden uzun vadeli kredi notunu BB’den BB+’ya getirdiğini açıkladı. Yani kuruluş, Türkiye’nin notunu bir kademe yukarı çekerken, yatırım seviyesinin altında tutmaya da devam etti. Kuruluş, Türkiye’nin not görünümünü de ‘durağan’ olarak açıkladı.

ÇÖZÜM SÜRECİNE VURGU

Kuruluş yaptığı açıklamada Türkiye’nin makro performansına atıfta bulunurken, çözüm sürecine de ayrı bir parantez açtı. S&P, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Bu not artırımı, Kürt sorununun çözümü konusunda atılan adımların da bir yansıması. Son gelişmelerin eskilerine kıyasla çok daha olumlu ve gerçekçi olduğunu düşünüyoruz. Eğer her şey beklendiği gibi giderse, güvenlik harcamaları düşecek, bölgedeki sınır ticareti de artacak.”

SEÇİMLERE DİKKAT UYARISI

Kuruluş, açıklamasında uyarılarda bulunmayı da ihmal etmedi. Özellikle yaklaşan seçim dönemine dikkat çeken kuruluş şu ifadeleri kullandı: Yaklaşan seçimleri de göz önüne aldığımızda makro ekonomik politikalar açısından bir risk görüyoruz. 2014’te hem yerel seçimler hem de başkanlık seçimleri var. 2015’te de genel seçimler. Eğer para ve maliye politikaları seçimlerden bağımsız olarak uygulanırsa notu daha da artırırız. Fakat tersi olursa bu kez notu düşürürüz. Kürt sorununun barışçıl bir şekilde çözülmesi de notu yukarı doğru etkiler.”

S&P’nin dikkat çektiği noktalar :
* Türkiye iç talebindeki düşüşü ihracatla telafi etti.
* 2012’de Türkiye’de cari açığın GSYH’ye oranı yaklaşık 4 puan birden azalarak yüzde 6 seviyesine indi.
* Büyüme, bizim daha sürdürülebilir olduğunu düşündüğümüz bir seviyeye çekildi. Tabii bu durum, bütçe performansını da olumsuz etkiledi. * Bize göre, döviz borçlanmasını engelleyen düzenlemeler, kredi büyümesine uygulanan fren ve dalgalı kur rejimi, Türkiye ekonomisindeki ‘ayar’a katkı sağladı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.