24 Bin Kişinin Gelir Testi Yaptırması Gerekiyor

Sosyal güvencesi olmayan vatandaşların genel sağlık sigortasından yararlanmak için başlatılan gelir tespiti.

Sosyal güvencesi olmayan vatandaşların genel sağlık sigortasından yararlanmak için başlatılan gelir tespiti başvuruları devam ediyor. Bu kapsamda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına 6 bin 800 kişi başvurdu. SGK İl Müdürü Salih İlhan, 24 bin kişinin daha gelir testini yaptırması gerektiğine dikkat çekerek, uygulamanın sürdüğünü iletti.

Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Salih İlhan, sosyal güvencesi olmayan vatandaşların genel sağlık sigortasından yararlanmak için başlatı-lan gelir tespiti başvuruların devam ettiğini söyledi. İlhan, bu kapsamda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına 6 bin 800 kişinin başvurduğunu kaydetti.
Gelir testi yapılmasını istemeyenlerin aylık 212.76 TL prim ödeyeceklerini belirten İlhan, "SGK'da kaydı olmayan ve gelir testi yaptırması uyarısıyla adresine tebligat gönderilen vatandaşlar tebligatın ellerine ulaştığı tarihten itibaren 1 ay içerisinde gelir testini Vakfa gelerek yaptırması gerekiyor.

İşsizlere ve yeşil kartlılara uygulanan Genel Sağlık Sigortasının püf noktasını "gelir tespiti" oluşturuyor. Çünkü, işsizin veya yeşil kartlının sağlık yardımı almak için prim ödeyip ödemeyeceği, prim ödenecekse, ödenecek grim tutarı, gelir testiyle tespit edilen aylık gelir tutarına göre belirleniyor. Ayrıca, gelir tespit edilene kadar prim ödenecek olması da, gelir tespitinin bir an önce yapılmasını zorunlu kılıyor.

Çünkü, gelir tespit edilene kadar genel sağlık sigortalısı yapılan işsiz adına aylık 106.38 TL prim tahakkuk ettirilecek. Prim süresi içinde ödenmezse gecikme faizi ve gecikme zammı ödenecek. Haklarında gelir testi yapılma sını istemeyenler, asgari ücretin iki katının(1.773.TL) "yüzde 12 si" kadar, yani aylık 212.76 TL prim ödeyerek sağlık yardımı alacaklar. Gelir testi yapılmasını istemeyen kişi genel sağlık sigortalısı, eş ve çocuk varsa büyük ana ve büyük babası, genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi olarak, genel sağlık sigortasına tescil edilecek.

Genel sağlık sigortalısı ayda 212.76 TL prim ödeyerek, diğerleri yani genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişiler(eş, çocuk, büyük ana ve baba) prim ödemeden sağlık yardımı alacaklar. Aynı şekilde aile içinde kişi başına düşen aylık geliri asgari ücretin iki katından fazla olduğunu beyan edenlerde, haklarında gelir testi yapılmaksızın aylık 212.76 TL prim ödeyerek sağlık yardımı alacaklar" diye konuştu.

24 BİN KİŞİNİN TEST YAPTIRMASI BEKLENİYOR

İl genelinde yaklaşık 24 bin kişinin gelir tespiti yaptırmasını beklediklerini açıklayan ilhan, "Özellikle gelir testi neticelendirilirken gelir durumu daha düşük olan vatandaşlarımızın incelemesini daha çabuk bir şekilde herhangi mağduriyet yaşanmaması için onların işlemlerine öncelik verdik. Yeşil kart vizesi devam eden vatandaşların başvurularını vize süreleri bitmeden yaparlarsa hem işlemlerin uzamasından dolayı herhangi bir mağduriyet yaşamazlar" dedi.

İlhan, ayrıca Genel Müdürlük tarafından eşi vefat eden ve hiçbir maddi geliri bulunmayan dul bayanlara da maaş bağlanacağını bu konuyla ilgili olarak çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Isparta Haberleri